Chtěla bych Vám doporučit film
Strážce snů, až budete mít 3 hodiny času je k vidění na netu zde
http://www.youtube.com/watch?v=MRSzQDsGm5g&list=FLGLbBzC8ZyIQ4qb1covpruw&index=1. Je to příběh o vyprávění příběhů, o cestě indiánského bojovníka a hledání síly sám v sobě. Vychází z něj pro mě tyto 2 hlavní důležité myšlenky:
Moudrost, Síla, přichází zevnitř. Přímo z duše člověka, když si uvědomí svoje vztahy s ostatními v kruhu. Jeho jedinečnost ve vesmíru a ve všech těch silách, když si uvědomí, že v centru všehomíra je
Síla mnohem větší, než on sám. A tahle Síla se nedá nosit jako tričko, ani jako za opaskem jako zbraň.
Je uvnitř.
„Moc se zlobím dědečku.“
„Proč?“
„Vracím se s prázdnýma rukama a nejsem o nic víc moudřejší než jsem byl před 4 dny.“
„Moudrost a sílu jsi hledal s přehnanou silou. Poznal bys vůbec, kdyby ti ji nabídli? Své vidění jsi hledal tak, jako hledáš stopy bizonů, ale neslyšel jsi je. Bojoval jsi s duchy, myslel sis, že ti něco dluží, že ti dluží vidění, ale jen utrpení vidění nevykoupí, ani hrdinství, ani silná vůle.
Vidění přichází jako dar zrozený z pokory, trpělivosti a moudrosti. Pokud ses ze svého vidění naučil jen tohle, vnuku, tak jsi se naučil už mnohé.
Skutečná síla a moudrost přichází jenom zevnitř. Teprve když muž objeví své Já uprostřed všeho světa, když si uvědomí, že uprostřed Vesmíru sídlí Síla, která je silnější než on sám a ten střed je všude. Je také uvnitř každého z nás. Tak jdi a dej se na správnou Rudou cestu. Mitakuje ojasin.
(Mitakuje ojasin je lakotské rčení, které se překládá jako
„všichni jsme spřízněni“. Těmito slovy vyjadřují Lakotové (indiánský kmen) svou víru, že
vše je propojeno se vším. Všichni jsme spřízněni se všemi, také se zvířaty i rostlinami, s nimiž žijeme na této planetě. Takový princip spatřujeme ve všech pradávných tradicích.
Každý z nás má nedotknutelné, vzácné místo v kruhu života.)