• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS

    Témata ke sdílení: extáze, trans, smrt, zrození, rituály, tanec, zpěv, bubnování, šamanská tvorba, meditace, šamanská cesta, léčení, "drogy", duchové, jiné světy, příroda, přírodní síly, energie, harmonie, šamanská moudrost, jiné entity, šamanské cestování, provázení, osobní svoboda, channeling, nové podoby šamanismu, úloha šamanů ve společnosti, moderní člověk a šaman ....

    Každý má možnost vytvořit anketu, takže když vás něco napadne ...
    Káždý má možnost měnit nástěnku, takže pokud chcete přidat knížku, link nebo moudro ...

    Snažte se uvědomit si svou cestu, než začnete polemizovat se zástupci jiných cest. Posuzujte věci vždy z většího měřítka. Mějte na paměti konečný stav. Buďte vděční a slušní, ale nesmlouvaví.

    Když je kmen v koncích, rozhoduje náčelník. Když je v koncích náčelník, šaman de na houby.

    Jsem saman?

    18 hlasy od 18 respondentů
    • 16.7% / 3 hlasy
    • 50.0% / 9 hlasů
    • 33.3% / 6 hlasů
    rozbalit záhlaví
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    KERRAY: jo, ve skrytu duše doufám, že i dneska jsou občas někde povedené párty (už jsme dlouho nikde nebyl, osobně mám dojem, že potom paroubteku se to nějak všechno zkurvilo)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    NIKOPOL: ono to tak na povedených party funguje i dneska ,)
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    NIKOPOL: ano to techno to ve mne evokuje ;) Masa, která ve stejném rytmu a v transu dusá zem..
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    LILY: jakože soutěž kdo se dřív pohne :-) .. tim se většinou snažíme pohnout děti k participaci

    OGMIOS: to je imho jiný povahy .... jezdils třeba tak před 10 lety na techno? tak ve dvě ve tři ráno to mívalo podobnou atmosféru, jako křováci jsme se protančili do transu a nebyli jsme masou, ale jedním
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    OGMIOS: taky mám rád svět :)
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    LILY: Katka Charouzková
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NIKOPOL: je to hodne dlouhy...preposkocil jsem dopredu a je mi jasny ze tyhle muzsky zalezitosti jsou jen pulka sveta, jak to posloucham tak slysim tu zalezitost odveky hry muzskeho a zenskeho principu, tvoric svet, doplnujicich se bez sebe neexistujicich. nasloucham svetu a slysim lasku. muzskej a zenskej svet je tu pro sebe navzajem. je dobry si to pripominat takhle. pripominat si v muzskem kruhu co je to byt muzem a pripominat si v zenskem kruhu co je to byt zenou a potom si to pripominat navzajem. ztratit sebe, svou osobnost v muzske hromadne sile. ztratit svy ego a jen si pripomenou jake to je byt muzem a co je me poslani jakozto muze tady na svete.

    to nam chybi v evrope. tahle nadherna zalezitost davove muzske energie se tu vyuziva nespravnym zpusobem.

    dneska rano jsme tu meli uzasnou podivanou, byla spousta mlhy, pozdeji se to protrhalo, valely se vsude mozne v udolickach mezi kopeckama jeste chuchvalce mlhy. modre nebe, slunicko svitilo, bila mlha, zeleny kopecky a udolicka. svet je nadhera lidicky :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NIKOPOL: jo je to neco co nam v evrope chybi. nebo ani tak nechybi ale ma to jinou formu a bohuzel spatnou formu. je to masova zalezitost. prijdes o identitu a jsi davem, jsi masou..kam tu energii nasmerujes?
    u nas je tohohle hodne osekana forma v ruznych druzstevnich sportech kdy vsichni pak maj spolecnej cil a nebo armada me napada. spolecnej trenink. je to ale otazka kam to nasmerujes tu energii. hodne smutny ze u nas v evrope se to vyplacava na blbosti.
    LILY
    LILY --- ---
    JASONEKK: a kde (u koho) jsi byl?

    NIKOPOL: my jsme měli párkrát mluvící šutr.
    S holí jsme dělali akorát druidskou meditaci (půl hodiny nebo hodinu sedíš, držíš hůl v obou rukou někde před srdcem, ideálně na nic nemyslíš a nesmíš se pohnout)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    JASONEKK: mno evidentně to má něco, co nám ve střední evropě velmi chybí .... x mužů, co to viděli reagovalo podobně ... "síla, chtěl bych se zúčastnit" :-)

    jinak je to přesně co píšeš, mužská kolektivní práce ( to asi bude tim, že ženský k tomu nepustěj, ale vidim, že se točej i doleva )
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    NIKOPOL: prvních 3min... síla jak ...!!! chtěl bych tam být! Mantry, mužská energie, skoro jak kolektivní práce na něčem přetrvávajícím... hustý jdu pokračovat
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    to mi schálně napiště co si myslíte o tomhle http://www.youtube.com/watch?v=w4VIT12jUAo

    případně napište, jakej to na vás dělá dojem v kontextu upadajícího křesťanství a rozmachu islámu ...
    ale jako dejte tomu aspoň 10 minut, případně hlašte se kdo to dal až do konce a jestli to sváma něco udělalo ..
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    LILY: .. jj imho je to díky společnému záměru, vědomej záměr všechno prohloubí ... nicméně je fakt, že i u práce ve skupině se společnym záměrem člověk často čumí, co se v rámci určitého záměru dostane na povrch (zdánlivě úplně cizího nicméně participace členů skupiny na tohle cizím tématu je tak intenzivní, případně synchroní, že to dělá dojem, že v rámci společnýho záměru se potajnu domluvili nasledování záměrů podružnějších nebo soukromějších.
    nicméně jak se o tom bavíme, že je podobný divadlu, myslim, že tam vyvstává stejný nebezpečí jako u primární terapie , že se to může stát návykoví, protože všichni hrajeme téměř neustále divadlo.

    zajímavý by mohlo bejt, to ještě víc pošamanit, a zapojit třeba obřad (práci v kruhu) s mluvící hůlkou.
    pokud neznáte tu instituci.
    1/ mluví ten kdo má hůlku
    2/ všichni následují dané principy: bez očekávání, bez posuzování, bez odsuzování, bez trestání

    JASONEKK: no vidíš :-) tak to by pro tebe moch bejt zajímavej ten článek

    .. .nic já teď nemám na konstalace ... konc konců tu trávim čas u nyxu, když bych měl schánět práci :-)
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    NIKOPOL: konstelace prostě vyzkoušej ;) Dneska od tuším 18:00 jsou v Praze například. Já byl tam a v neděli jdu zase na test jinam. Hodně emočně našťouchaná záležitost ;) A pomáhá to... dokonce i lidem, kteří si myslí, že jsou v naprostém pořádku a pohodě ;)
    LILY
    LILY --- ---
    NIKOPOL: rozhodně to do jisté míry funguje všude, ať to uděláš jakkoliv. Dělali jsme něco a la konstelace i jinde, ale i tak mi přijde, že tohle jde víc do hloubky, co se týče té podobnosti i léčebného efektu, když to není jen jakási hra. Nedokážu říct, jeslti díky záměru nebo díky tomu, jak už to dýl procvičujeme a přeci jen tam máme jakési zákonitosti.
    Protože je fakt, že po dejme tomu půl hodině vysvětlování by teoreticky mohl konstelovat každý, ale je potřeba být pozorný k tomu, co se tam děje (mít v pozornosti zaráz pokud možno všechy - klienta, herce i ty lidi, co tam zůstanou sedět), umět s těmi situacemi, co se tam vyjeví, trochu pracovat, nebo co dělat, když se to celé zasekne apod.
    A když jsme zkoušeli se spolužáky jen tak z prdele dělat nějaké pseudokonstelační experimenty, tak jako divadlo to bylo super, žilo si to vlastním životem, ale to je asi vše. Půlku lidí to bavilo, půlka se nudila nebo byla zpruzelá, ale efekt celkem žádný.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NIKOPOL: konstelace bez vyzkouset, ja se na to sel jednou podivat a prekvapilo me to jak to umi.
    jinak cesky tanecnici slunce. no muzou bejt romanticky. nicmene jezdej do kanady tancovat. to znamena ze tam musis 4roky za sebou a je kolem toho spousta prace na sobe. takze ikdyz ses romantickej ze zacatku tak to ma takovou silu ze nemuzes jen tak nic nedelat. takze ty lidi se musej rozvijet duchovne. proto si myslim ze neni od veci si s nima o tom promluvit. kazdopadne vedej o tom nejvic.
    jinak co mi prislo dneska tak potni chyse jsou 8.11. u Rakovnika, 15.11. u Nachodu a 29.11. na Morave u Holesova.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    NIKOPOL LILY: .. jakože podobně to funguje, když amatéři se sejdou a hrajou divadlo .. (a to to ani většinou nebejvá tak drahý :-) , nicméně vidím, že jsi často víc jak o polovinu levnější než konkurence)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    OGMIOS: neuraž se, ale pro mě jsou ty místní tanečníci slunce snad až moc romantický. taky mi dřív chodily pozvánky na něco ... nejdřív to byly akce s Pablem, pak jakože setkání společenskýho klubu pablo russela, jestli se tomu tak dá říkat ... pak nějak chodit přestaly. řek jsem si, že to má asi tak bejt a nechal jsem to bejt.
    nicméně potku bych dal :-) kde kdy je nějaká blízko ? (praha ... to je to město, tam žiju)

    OGMIOS: .. já vim o indiánech pramálo, spíš bych řek, že to jsou romantický mýty alá zlatá ratolest. ... nicméně mi tak z principu přijde, že ani v jejich ideální společnosti se spojení s nějakou duchovní úrovní úplně běžný nebylo, pak by asi logicky nepotřebovali instituci šamana a jejich folklór by nebyl nasycenej příběhama o tom jak hloupej honza upřímností z hladu k síle přišel, získal jídlo, ženu a stal se náčelníkem..
    což teda nechci nijak popírat jejich přirozenou spiritualitu nebo na spirituálních principech založenou životní filosofii.
    to jakože si myslim, že v normálnim životě byli prostě takový naturalistický, praktický .. i když s ohledem a respektem k silám přírody, vesmíru a vědomí si svýho původu.

    LILY: hmm jako dobrý .. jen myslim, že zjištění, že když postavim dva a více jedinců do prostoru (i bez instrukcí) spíš dřív než později vydají nějaký signál, že o ostatních minimálně ví (jejich pocity, postoje atd se i z povahy signálu dají často předpovídat) je docela ranej výdobytek sociální psychologie.
    zatím to vypadá prostě jako práce ve skupině. ... teorie morfologických polí .. nejsem si jist, ale měl jsem dojem .. je uznávána i západní vědou.
    LILY
    LILY --- ---
    NIKOPOL: přiblížit jak to funguje asi nepude, protože to patří k věcem, co asi vědcové nikdy nebudou schopni vybádat.
    Ve zkratce - ten, kdo přijde jako klient, řekne, co má za obtíž, já mu povím, jaké si má vybrat zástupce (dejme tomu tam bude hrát on a zavražděná veverka), pak je tak trochu rituálně rozestaví do prostoru a oni začnou něco cítit, nějak se hýbat atd. A já to případně budu lehce korigovat.
    Každopádně co mně se líbí, je to, že konstelace pracují na více rovinách a mají také vícero účelů. Jedním z nich je, že se člověk, co si konstelaci staví, může podívat nezaujatě - z pohledu zvenčí - na danou situaci. Často se také v konstelaci mezi účastníky odehraje nějaký posun směrem k vyřešení dané situace (dejme tomu že se někdo, dko byl otočený zády k nějakému problému, na něj podívá a zjistí, že to není taková hrůza) a harmonizaci celého systému.
    Zároveň má konstelace účinek na ty, kdo v ní hrají a kteří obvykle v dané roli rozpoznají nějaké "svoje téma". A taky mají konstelace a také energie celého konstelačního pole efekt i na ostatní účastníky, kteří zdánlivě jen sedí a nic nedělají.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NIKOPOL: nicmene dneska mi zrovna prisla pozvanka na potni chysi s ceskejma tanecnikama slunce(tenhle mesic budou asi 3 po republice) takze pokud se o tom chces dozvedet vic tak bych ti doporucoval tam zajet, zapotit se s nima a zeptat se jich na tanec slunce. oni toho vedej vic a radi se podelej o svy zkusenosti/znalosti :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam