• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS
    KUATO
    KUATO --- ---
    KUATO: k té spagyrii, věci, které k něčemu jsou:
    v cz:
    John Reid - Minor Opus (https://i.nyx.cz/files/00/00/12/83/1283297_7c2fb8e1ec03b25182c5.pdf?name=JohnReid-MinorOpus.pdf)
    Frater Albertus - Příručka alchymisty
    J. P. Maien: Odkaz bratrstva zlatého a růžového kříže
    Homérův zlatý řetěz

    v en/de:
    mrak věcí, ať už skeny starých traktátů nebo různé hermetické společnosti současné nebo už zaniklé (2.pol.20.stol.), přesto za sebou zanechající užitečné publikace. záleží, čemu by se člověk chtěl věnovat. pro začátek bych sáhl určitě po Manfred Junius - Practical handbook of plant alchemy nebo Jean Dubuis - Spagyrics (2 díly) co se týče západní tradice. zajímavé jsou i věci indické, hlavně kdo by chtěl pracovat se rtutí nebo kovama, které se dají koupit přes net jako komplet Rasa Jala Nidhi nebo Vaidya Bhagwan DASH - Alchemy and Metallic Medicines in Ayurveda. o propojení alchymie a jógových či tantrických škol ve staré Indii obšírně vypovídá od White - The Alchemical Body: Siddha Traditions in Medieval India
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    KUATO: já měl na mysli , čiste lidské bytosti, omlouvám se když to bylo špatně pochopeno..
    TEECA
    TEECA --- ---
    NIKOPOL: jenom vsuvka ayahuasce říkáme královna pralesa... zpívá jedna krásná žena



    KUATO
    KUATO --- ---
    NIKOPOL:
    k alchymii toho spousta vyšla v Trigonu v češtině - celá alchymická knižnice Logos (cca 13 svazků, každý 1..n traktátů), k tomu Fulcanelli (Tajemství katedrál, Příbytky filosofů), k tomu Rene Alleau - Hermes a dějiny věd, O povaze symbolů, Aspekty tradiční alchymie, Fr. Pošepný - Geneze rudních ložisek :o)... dalo by se vypsat desítky spisů. k alchymii toho vyšlo za posledních 1000 let v evropě tolik jako snad k žádné jiné problematice.

    ke spagyrii zkusím dát něco dohromady, tam toho v češtině moc není.

    btw. u alchymie žádné otevřené texty nejsou. jsou jen hodně jinotajné a ještě víc jinotajné :o). studium symboliky a mytologie je tak jako tak důležitou součástí západní hermetické tradice. když chceš volat bytosti/božstva, tak musíš studovat jejich charakteristiku, způsob odvozování pantaklů... prostě sbírat indicie, aby ses měl na co naladit, abys to abstraktní "něco" měl za co chytit :o).
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    DRUDRIGER2: ta otázka, proč skutečně žijeme na zemi .. myslim teĎ všichni dohromady (vyjma individuálních záměrů, poslání, povolání) .. mi přijde docela aktuální, v tom asi budou spíš role taková a maková, ale asi bez posuzování, poměřování.
    Ráno jsem četl začátek knihy, tváří se docela zajímavě, co se jmenuje "Kdo se bojí smrti": přijde mi to, že hledat, co je po smrti je dobrý pro smíření, že pak člověk může jednat bez toho poměřování a posuzování, atd. ..nemyslim si, ale že by tim lidi trávili životy nebo že by to byl i třeba jen prostředečnej smysl jejich praxe, praxí. ať už je teda praxe předobrazem přiměřenýho chování v hospodě nebo nikoliv.
    ta poslední věta, jestli to má uzavírat nebo směrovat dál: nechápu jí

    KUATO: díky za odpověď. můžeš teda uvést nějaký zdroje vhodný pro studium, s minimem tmářství, případně zavádějících jinotjů .. pokud teda uvažovaní nad smyslem jinotajů neni cesta alchymie/spagyrie

    KUATO: díky za koncept :-)

    OGMIOS: mno .. to asi jo ... na jednu stranu to asi bude důsledek opakovanýho vykořenění, na druhou stranu ... doposud zcela jistě existuje (a alespoň podle počtu hledjícících, ještě bude silný) v pozadí všech těch dosavadních proměn nějaký spojitý a jednotící princip, který kdysi sehrál svoji roli i u vzniku našeho kmene, kultury, národa, země a tak podobně.
    ten živoucí princip, kterej další a další generace motivuje ke hledání, toho od kud jsme přišli a kam jdeme, podle mě má za sebou nějakou ideu, žáměr. nemyslim si, že by uplně trvala/trval na konkrétním provedení, ale jsem si docela jistej, že nástroje k jejímu/jeho naplnění naplnění jsou univerzální, všelidský povahy a dostupný skrze množství cest. dokonce se může stát, že dosahování hypoteticky dalších/vyšších příček v zasvěcení, v poznávání tajemství, se děje skrze dosažení stejnejch nebo podobnejch stupňů, zkoušek, poznání na různejch dílčích samostatnejch cestách, doktrínách, způsobeh zasvěcení.
    nevim jestli je tomu rozumět: ale nějak takle chápu svůj podíl na new age .. nicméně celý dohromady myslim, že new age je Kuatovo asterix nabízenej lidem jen, aby jim pomotal hlavy a nabídl jim množství připravených pastí.
    nicméně ani to nevíme jestli je špatně ... asi není ... asi se od nás žádá, abysme byli ještě lepší, ještě silnější

    nicméně pokud teda už můžem nějak uzavřít ty anděli - ke konkrétním lokálním podánim, legendám, mýtům a místním názvům se už asi nedostaneme: minimálně na výstupu tohodle audika je vidět, že téměř všichni mají nějaký druh spojení. když člověk sleduje tu různost protějšků v našem hledání a cestování skoro by řek, že je to pěknej zvěřinec ... že skutečně je asi všechno živý a nějakým způsobem spolupracuje.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ze mam dnes dobrou naladu - koncept prednasky, kterou jsem delal na podzim na jedne akci, obsahujici par stripku k rozdilum mezi spagyrii a alchymii a k propojeni spagyrie/alchymie s ostatnimi dvema Kralovskymi vedami (magie, astrologie) - https://i.nyx.cz/...0/13/16/1316150_93a8965f78d07618b6d8.docx?name=prednaska%20pro%20MeziSvety2.docx
    KUATO
    KUATO --- ---
    DRUDRIGER2: to jsme si "rovni" je dosti nebezpecny koncept. jeho neuvazena aplikace v dualitnim svete je spis ke skode nez k uzitku. ono totiz taky bys mohl rict, ze si je rovny clovek a pes, nebo clovek a krava, clovek a slepice, tygr a antilopa, muz a zena, laska a nenavist, soucit a zast. ano jiste, na ontologicky nejhlubsi urovni to bude platit, ale prakticky vsude ve stvoreni to bude fungovat tak, ze ruzne tridy bytosti budou prirozene a beztrestne zabijet a vyuzivat ve svuj prospech tridy bytosti jinych, ze nektere bytosti jsou pro svoji spolecnost (relativne jiste!) hodnotnejsi a cennejsi nez jine, ze nektere volby jsou cennejsi (pro realizaci dilciho cile) nez jine volby.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    to bloudeni pozoruji i na lidech kolem sebe, je pravda ze sou hledajici, ale jedou keltismus o par let budhismus a pak jedu zase neco se slovanstvi a takhle se toci, clovek by to nazval ze namji v zivote pevny operny bod o ktery se oprit. jasny cesta sveho srdce, nasledovat to co nam hovori, ale na to nema kazdy, pak se neni cemu divit ze lidi konci u cirkvi v cechach aspon ruznych tak je tam aspon nejaka divertzita.To co delaji "jako-samani" ze si po vecerich bubnujou, prochazeji ruznima svetama potkavaji ruzne bytosti a ty jim davaji ruzne odpovedi na ruzne otazky, to praktikuje strasne malo lidi.
    na druhou stranku vsichny sme si uplne rovni jako bytosti, i kdyz se zda na prvni pohled ze nekdo je vyš a nekdo níž po dochovné stránce, tak sme na tom zhodně a neexistuje povyšování a posuzovaní a tým pádem sme všichni na jedné lodi.....
    ono zase nežijeme celí život na zemi proto aby sme hledali co bude po smrti.......
    to je jakoby sme šli do hospody a tam si nedali ani pívo a celý večer čekali v přemýšlení , že co budu dělat až se hospoda zavře.....nepromluvím s lidma nedam si jidlo ani pití......
    myslím si že odpověd na tydle otázky je tak jedinečná pro každého zvlášt že na ni univerzální odpověd není...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NIKOPOL: ja taky nerekl ze mas madam Blavatsky verit :D nicmene pry dnesni "belives" vychazeji z toho co nastartovala.
    no a ja duhovej klan teda s ni nespojuji, ani new age se satanismem. ono new age je dost casto hanebny slovo a pritom to jsme vsichi. vsichni jsme hledajici, zkousime tuhle cestu a tamtu cestu, kombinujeme ruzne cesty a praktiky. nekdo vymysli nove cesty na zaklade toho. zvlaste proto ze tady nemame autentickou cestu neb vse puvodni bylo uspesne zadupano cirkvi ktera sama stejne neni duveryhodna a nasledovani hodna. tak jak se v tom vyznat? cemu verit a co odvrhnout? co budou ty stripky z kterejch si postavis svou realitu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    NIKOPOL: rekl bych to tak - pres vsechny lidove kecy a symboliku a pohadky je alchymie velmi prisna a striktni ve svych pravidlech, poznani, moznostech. pokud nevis co delas, neuspejes. nebo taky umres, v horsim pripade. neslibuje se zasadne nic. a pokud ano, tak jen proto, aby se uvedlo v omyl. je to tezke o necem mluvit. je zde nekolik rovin vyznamu. slovne vyjadrene se mohou zdat protichudne.

    hned na zacatku, pokud se nenaucis velmi presne rozlisovat mezi alchymii a spagyrii, nemuzes uspet ani v jednom. to ovsem vyzaduje mnohem hlubsi a peclivejsi studium, nez muze zprostredkovat vymena par prispevku nekde na foru.

    btw. ja bych vsechny ty asterixy zakazal. zda se, ze zpusobuji, ze i nekteri ne tak hloupi lide, ze sebe hlupaky delaji na zaklade nekriticky prijimanych informaci.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    TEECA: ahoj :-) děkuju za přiblížení.
    královna pralesa, to zní hezky, kdo to je ? (nebo kde se vzala)
    knihy o dracích žádný nemám, když jsem o tom něco hledal našel jsem většinou jen beletrii, nebo alepoň myslim, že to byla beletrie. (Mlhy Avalonu že by ? .. nevim)
    Měl jsem období, kdy jsem se o tom, chtěl víc dozvědět .. to jsem objevil ty knížky ale do jejich shánění se mi nechtělo. Taky jsem narazil (budˇje to rok nebo dva) na ženu, co dělala v praze seminář. Podle popisu se zdálo pracuje s tím víc a už zná nějaký tajemství a minimálně nějaký základy chtěla na tom semináři/workshopu sdílet.
    zkusim najít, jestli mi po tom něco zbylo.
    Já draka potkal nečekaně, pátral jsem kde je, kde byl knížecí stolec těch prvních českých knížat ... už podle legend je spojenej s pradávnou úrovní tradice, velice artušovsky lazené bych řekl :-)
    šel jsem na posvátný místo, který se zdálo s tím souviset, a chtěl vědět, kdo tam bydlí ... :-) zdálo se, že mě zná. setkání to bylo, asi jako chodit 10 let do školy a každej den po cestě vídat někoho stát u cesty, nebo něco okolo, pak zdárně pokročit do života, za několik let po střední, vkročit do karierního života, jet na stáž do ameriky a na letišti tváří v tvář potkáš tuhle osobu, cos potkávala v mládí každej den.
    při tom průzkumu souvislostí jsem našel, že draci jsou prý reprezentanti sil země. že snima pracovali drujdové a že taky v keltský tradici, toho, co po ní zbylo a v tý navazující beletrii se o nich dá něco dozvědět.
    pokud máš něco ty, nestyď se :-) dáme hlavy dohromady


    OGMIOS: blavatska ... hmm .. tý ženský moc nevěřim, imho čarodějnice, satanistka, zasvěcenka vysokýho stupně, vidící do intrik za scénou, v tý době byl svět ještě malej a všichni, kdo měli, co říct, se mezi sebou znali.
    jo, celkem to zapadá, ja říkám satanistka a ty že začla něco, co je dneska newage (imho satanismus).
    duhovej klan ... jak jsem pochopil, tak v poslední době nevim, jak moc dozadu, si duhovou přisvojili teplý bratři a sestry, a navzájem se tim poznávaj, svolávaj a podporujou, bacha na všechno, kde je duha.

    KUATO: .. mm . .a alchymie má nějakou návaznost provázanost na magii západního typu, nebo jsou to cizí, nezávislí, možná dokonce protichůdný disciplíny?
    čarodějnickej kotel, kouzelnej kotel, keltskej kotel hojnosti, podle tebe nemaj spojitost, případně ideovou návaznost s čimkoliv spagyrickym, v čem se míchaj, zpracovávaj ty ingredience.
    resp. neslibuje se tam taky, že když budeš míchat dost dlouho a pořádně, a jednobodově se přitom staneš součástí přeměny, stane se něco kouzelnýho .. a lektvar, ty sám .. nebo jinej poloprodukt bude obzvláště žádoucně pročištěnej, případně super připravenej pro, léčení, další míchání atd. ?
    KUATO
    KUATO --- ---
    NIKOPOL: imho gral nema spolecneho s alchymii (praci na Velkem Dile) ani spagyrii (zpracovani milionu ingredienci a materii vice mene pro techniky s presahem do magie) vubec nic. cimz netvrdim, ze nektery ze Starych nemohl pouzit nejakou primeru, obrazy kolem svateho gralu, aby je pouzil jako rozkosateni alchymicke symboliky, coz ale prakticky nema jineho vyznamu nez krom vyjadreni poeticnosti sve duse jen vic a vic zamotat hlavu budoucim generacim.
    KALICOR
    KALICOR --- ---
    NIKOPOL: paradne napsano, dik :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NIKOPOL: prave ze zminoval osvicentvi a madam Blavatsky. ze pry zacla takovej proud kterej pak stoji za dnesnima "bajema" ktery maji lidi vic pritahnout k puvodnim kulturam. je to odvrat od cirkve kterej zacal reformatorkskejma snahama nekdy v 16. stoleti ci driv. tak tak nejak se to vyvyjelo az dneska z toho mame takovej ten duchovni proud ala new age, tedy takova velka sprsklotina, duhovej klan.
    TEECA
    TEECA --- ---
    NIKOPOL: je to bytost, která mě ochraňuje, takže většinou se na něj obracím v tomto smyslu.... když potřebuju, tak ochrání, pomůže... ale pokud se na něco zeptám, tak mlčí (jak jsem psala 3 roky jsem jenom věděla, že je), ale asi kdybych na tom zapracovala tak by se to zlepšilo.
    S těmito bytostmi nepracuji, ale královna pralesa ukáže co je třeba, tak jsme se setkali. Odpovědi na otázky dostávám z jiného zdroje - pracuji s rostlinami. Že je ve formě draka, mě nepřekvapuje je mi dost blízký, ale není to silové zvíře, to mám jiné.
    Kdybys měl nějaké knihy, info o dracích (když jsi s ním taky komunikoval) k doporučení, byla bych ráda
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    DRUDRIGER2: já to vnímám podobně, že často to hledání člověka přivede na místo odkud vyšel ...
    tak nějak i chápu podstatu hledání, vycházíš z nějaký pozice na dlouhý cesty hledání, aby si se vrátil tam, odkud si vyšel, do pozice bez hledání.

    už jsem tu psal, že ať jsem o kristu doposud zjistil cokoliv, vždycky mě to dovedlo k úvaze, že to musí bejt prostě frajer.
    o křesťanství nejde vůbec, on ho nezaložil a možná to ani nechtěl po jiných (jak furt obhajujou různý články v bibli v tomhle smyslu)... spíš mi to přijde jde o to poselství, který jsem zatim nepochopili, neintegrovali do svojí zkušenosti a tak ani nejsme schopný se vyhrabat z toho v čem se dneska plácáme.

    z jiných zdrojů vím, že kristovu energii chápou jako prospěšnou už i duchové, jsou poučování v přírodních školách o jeho podstatě, přijímají jeho zvěst a učení a postupují dokonce v jeho jménu.
    což je skoro neuvěřitelný, my bohabojní lidé se plácáme v haluškách a mezitím nám evengelium zvěstujou i rostliny a kameny a domácí skřítkové a duchové elementů.
    srandovní :-)

    a my ne a ne se poučit ..
    moje učitelka, indiánka, prý se měla velmi na pozoru a nevěřila mu, když za ní poprvé přišel a řekl jí, že je tu "ku pomoci", "aby pomáhal" (s ohledem na to, co všechno křesťané napáchali na jejích lidech)
    teď už ho má ráda, nevadí jí, že je bílí :-)

    newage tos to pojmenoval celkem přesně: to je totiž oranizace, ale kvůli svejm záměrům je (imho) hodná zatracení

    new age je podle mě pro new order .. a new order je globální a centrální, proti přirozenosti, proti životu ...
    a co je proti životu, tomu já říkám satanismus
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    NIKOPOL: já bych ti organizace nezatracoval. libí se mi výrok s bible
    Kdo hledá najde
    a to je podle mne důležití, neodsuzovat, že někdo je již na cestě ale práve ted je to new age. kdo hledá najde.
    Znám komu kamarádů, který začali s budhismem prošli si zenem aspon to studovalia praktikovali a nakonec skončili u neortdoxneho krestanstvi. Evidentne jim ta kristova enregie dava silu....
    Ale ono je v celku kde se clovek prave nechazi, jestli na zacatku nebo na konci cesty, dulezite je ze uz na cestu vykrocil.....
    nevím neznám te, ale určite sš není zlatej hošík, každý z nás má vroubky, udělla v živote soustu chyb a dá se řící když vidím na ulici ožrelého týpka, jak něco vrávorá, mohl jsem to byt v klidu já sám....takže neposuzovat.
    Jinak mne v tomto tak trochu zaujalo to že některž co léčili reiky začali přecházet na kristovu energii
    napr tady http://reiki-leceni.cz/
    jasně proč tydle věci píšu v šamanismus foru je fakt, že při mých vizích krista potkávám a promlouvám.
    Zatím to není nějaké časté, ale aspon mne ve vizích se zjevuje ako jeden z jiních, netáři se výjimeční atd atd.....
    Dokonce se dá říci že sám sem byl překvapenej že jsem jej potkal po tom co jsem jako pták přiletel do oázy v poušti kam mne poslal můj průvodce, po tom jak sem se jej ptal že jak to je s tým kristem.... nemá to ale nic společné s krestanstvím, modlením atd, je to jedna s postav ve vizích se kterou promlouvám a jeho energie je docela silná...
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    TEECA: jakože se k němu modlíš a nic z toho, voláš ho ku pomoci a nepřijde .. nebo jak jednostranná ?
    u mě je to často jednostranný proto, že často nedokážu jejich odpověď hned zpracovat a víceméně se uchýlim k nějakýmu "hmm, tak díky, tohle nechápu, ale zkusim na tom pracovat"
    odpověď draka jsem nechápal .. 2 až 3 roky .. a její smysl jsem hledal v obsahu svojí mysli a nečistotě vlastního srdce nebo záměru. Teď nedávno jsem po přečtení jedný historický knížky zjistil, že jsem byl dost sebestřednej ve svym chápání a že jeho odpověď nejspíš směřovala do úplně jinýho regionu než já se jí snažil situovat nebo řešit.
    zajímá mě jestli ta ceremonie, ty ceremonie, nebo celá praxe kterou se zabýváš nějak s těmito bytostmi pracuje nebo je to víceméně nějaká shoda tvýho naturelu a praxe(víceméně nezávislé), že se ti drak zjevuje jako silový zvíře nebo osobní průvodce?

    OGMIOS: .. to se neslučuje stim, co jsem vyzkoumal já. ... Můžeš se ho pls vyptat, kdo podle něj jakože používal, stavěl ty legendy v devátenáctym století a pro koho ... když to je jaksi už dávno po francouzký revoluci ? (srovnání: osvícentství atd.)

    já asi věřim v legendu o tom, že tam na těch ostrovech, vzniklo autentický předání "dobrý správy" poskládaný takle(grál, artuš atd.) proto, že to vyrůstalo z jiný tradice než je židovskej mesianismus a příběhy antických hrdinů řeckého původu

    nicméně koukám grál, andělé ježíš tady nějak nedopadli na úrodnou půdu .... a asi ani v žádnejch jinejch auditkách včetně těch křesťanskejch, magickejch, nebo dokonce těch, co se hodlají zabívat bohem s velkým B ...
    takže asi nic a sorry .. už Vás s tim nebudu otravovat .. je vidět, že to křesťanství to fakt úplně posralo a minimálně v našich končinách (jako asi i celosvětově) vypěstovalo v řadě lidí opravdovou, často neskrývanou nenávist.
    běda nám, tohle je fakt věk rozpuku satanismu - ono to často neni do očí bijící, ale ve většině těch lidskoprávních, humanitárních a po svobodě volajících organizacích se schovává rozklad společnosti a smrt, a to platí i pro většinu spirituálních organizací (často prosáklí newage)

    imho je to krátkozraký .. nasírat se na anděli, velebit rostliny nebo naopak .. mě to přijde, že to jsou ty samý bytosti
    TEECA
    TEECA --- ---
    NIKOPOL: vždycky jsem tak nějak tušila, že mi něco pomáhá... při ayahuasce resp. v období po (cca 3 roky zpět) jsem v meditaci zjistila, že je to drak, ale nechtěl se mi ukázat celý, říct jméno, nic... jenom jsem o něm věděla. Na podzim jsem byla zas na ceremonii a tam mi jméno ukázal... Od té doby ho cítím, a když je potřeba, poprosím a pomůže... Ale je to tichý společník, takže komunikace je prozatím vcelku jednostranná
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak jsem trochu probral se znamym co se venuje krestanske mystice tematiku gralu a vetsina je krestanskeho puvodu. jsou sice keltske legendy ale pry vetsina byla vytvorena v 19. stoleti pro potreby duchovniho obrozenectvi a dnesni generace na to navazuji. dale tez se pry vyuziva gral v alchymii ale k tomu by asi vic vedel Kuato.
    zaver je spis takovej ze je nekolik zpusobu jak na gral nahlizet a spis nejde o objekt jako takovy ale pouziva se to jestli jsem to dobre pochopil jako nastroj rozvoje. bohuzel pro dnesek vyprsel cas a musel odbehnout.
    doporucil mi k cteni pribehy od Chretien de Troyes a The Holy Grail od Richard Barber.
    to jen tedy k nakousnutymu svatymu gralu tady.
    ja osobne jsem se se symbolikou svateho gralu setkal v modernich praktikach keltskeho samanismu coz bude pravdepodobne inspirovane temi novdobymi legendami. nicmene jako nastroj mi to prislo dost mocny. my to pouzivali jako nadobu do ktere jsme ukladali energii modliteb a vizi. koncentracni nastroj, jako lupu pro zviditelneni vizi v sobe a jejich zesilene uvedeni v materialni svet. pro ty ucely byl tvar poharu vytecny na te energeticke urovni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam