• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LITTLELIAssembler
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    MIKI001: a co takto binutils, v pripade uchylky pro intelskou syntaxi nasm/ndisasm? zdrojaky to ma citelne, a pomerne snadno vyklestitelne.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    MIKI001: Mrkni na LLVM.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    MIKI001: elfutils v sobe nejakou libasm maji. Koukam do rozhrani, a jsou tam nejake metody tykajici se jak assemblovani, tak disassemblovani. Nikdy jsem s tim ale nedelal, a co vim, tak to neni uplne dospela cast elfutils. Taky to bude (kod te libasm, stejne jako zbytek elfutils) dost uzce vazany na GCC (tj. C99 a GCC rozsireni).
    MIKI001
    MIKI001 --- ---
    Potřeboval bych z textu, který bude psaný ve formě assembleru vytvořit sekvenci bajtů, které budou přepisem strojového kódu toho zapsaného assembleru. Ideálně bych uvítal jednu metodu do které pošlu řetězec a vrátí se mě pole bajtů přeloženého assembleru. Nevíte jestli nějaký podobný projekt existuje?
    Samozřejmě můžu obalit nějaký existující assembler a volat si ho ze svého kódu, jenom jsem myslel zda neexistuje již hotová knihovna, kterou bych si pouze připojil do svého projektu v C++ a rovnou používal. Ještě taková drobnost, musí to podporovat jak x86 tak i x64.
    GUFY
    GUFY --- ---
    Zdar,

    mam naprgany simulator prociku (MCU ATmega 8), aplikačky pro to se kompilujou v AVR-GCC. Nevít někdo, jak skrze asm() posla vlastní kod 16bitové instrukce? (Potřebuju si poslat například příkaz pro vypnutí běhu procesoru, což není standardní požadavek. :) )
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    sem si ani nevsiml, ze na avc je pekne povidani o mikroprocesorech
    http://www.avc-cvut.cz/avc.php?id=4835
    WENCA
    WENCA --- ---
    CABOWITZ: jo a dik za knizku o prgani v linuxu. je hezka. :)
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    WENCA:
    _K5_:
    no ja jsem ted asi ve druhe tretine :] - na stara kolena jsem se rozhodl pouzivat zxko v audiovisualnich produkci a asm je preci je napr. na vykreslovani kruznic preci jen rychlejsi nez basic :-D. je to skvele napsana vec. paralelne nahlizim do literatury o asm pod linuxem a spousta veci je stejnych...
    WENCA
    WENCA --- ---
    CABOWITZ: cetli :)
    _K5_
    _K5_ --- ---
    CABOWITZ: četli, v originále ;-)
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    Guide_To_Assembly_Language_Programming_In_Linux
    mimochodem elzetovu knihu bity do bytu jste necetli? vrele doporucuji i kdyz je to pro z80 :]
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    ten graf sam o sobe samozrejme nic nerika, zde je vic kontextu:
    http://smallcode.weblogs.us/2006/04/22/x86-machine-code-statistics/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RCR
    RCR --- ---
    DAVIDOWITCH: Simecka pamatuju, ten byl dobrej...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DAVIDOWITCH: ono to vzeslo z diskuze o prgani mikroprocesoru, kde se stale jeste na efektivitu hraje a assembler je stale rozumna volba.

    jasne ze v dnesni dobe je vyhodnejsi psat "programy" co se pousti v exploreru a jsou desne pomaly :)

    jinak co se tyce prgani v tymu, tak to neni ani tak o jazyce jako o schopnym architektovi co to spravne rozdeli na kousky ktery se delaj po jednom cloveku. moje zkusneost z RIP je, ze i kalkulacka se da udelat pomalu a blbe ve trech lidech kdyz jeden by ji mel za vecer hotovou :)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    JAZZZ: To je Shimi?
    Na hrani je assembler dobrej, na neco co se musi fakt jako udelat, zaplatit a nasadit bohuzel ne.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DAVIDOWITCH: assemblerovej kod s komentarem na kazdy radce to jisti ;)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DAVIDOWITCH: dyk ja vim ze pro spatny reseni je vzdycky dobrej duvod:)

    btw. tenhle typek uci na felu strojove oriontovane jazyky, takze do toho asi vidi. problem je ze se nemuze smirit s tim jak se misto krasnyho, cistyho kodu vsude nasazuje balast. je to asi podobny jaky kdyz se malir projde po meste a vsude vidi hnusny reklamy prelepeny pres secesni fasady domu. docela ho chapu..
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Me teda osobne dost fascinuje predstava, ze prumerny koder umi vymyslet lepsi optimalizace nez kompilator. Protoze bud se to pise aby se v tom nekdo vyznal (a pak to neni optimalizovany), nebo na efektivitu (a pak to neni prehledny ani trosicku).

    Ja teda ted delam program pro vlastni procesor ve vlastnim assembleru a i kdyz vim presne co chci a rozumim hardwaru naprosto do detailu, tak docela valcim s tim jestli to napsat efektivne nebo citelne.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JAZZZ: Takovych kazani jsem uz slysel. Vsechny meli jednoho spolecneho jmenovatele - kazatele meli velmi naivni predstavy (pokud nejake) o tom, jak se dela "interpreter" takoveho jazyka :-)))

    Ale 100% souhlas - nebyt vyssich jazyku, tak neprogramuji - nemel bych na to :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam