• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LITTLELIAssembler
    there are 10 types of people in the world. those who understand binary, and those who don't.
    windows bring the power of yesterday computers in nowadays
    sexy nastenka
    rozbalit záhlaví
    MIKI001
    MIKI001 --- ---
    TLUSTEC: Asi to tak dopadne. Bohuzel nikdy jsem neprisel na vkus te syntaxi co pouziva gcc. Takze spis se podivam na obaleni neceho co pouziva tu pro mne znamejsi syntaxi. V podstate neco tak jednoducheho a snadno pripojitelneho do sveho projektu co jsem si predstavoval jsem nenasel, takze je uz jedno co budu obalovat. Zda cast gcc a nebo nasm.

    Diky vsem za rady, jeste se zkusim podivat na llvm, ale i tam jsem na prvni pohled videl gcc syntaxi coz opet je pro mne spis prekazka.
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    MIKI001: a co takto binutils, v pripade uchylky pro intelskou syntaxi nasm/ndisasm? zdrojaky to ma citelne, a pomerne snadno vyklestitelne.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    MIKI001: Mrkni na LLVM.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    MIKI001: elfutils v sobe nejakou libasm maji. Koukam do rozhrani, a jsou tam nejake metody tykajici se jak assemblovani, tak disassemblovani. Nikdy jsem s tim ale nedelal, a co vim, tak to neni uplne dospela cast elfutils. Taky to bude (kod te libasm, stejne jako zbytek elfutils) dost uzce vazany na GCC (tj. C99 a GCC rozsireni).
    MIKI001
    MIKI001 --- ---
    Potřeboval bych z textu, který bude psaný ve formě assembleru vytvořit sekvenci bajtů, které budou přepisem strojového kódu toho zapsaného assembleru. Ideálně bych uvítal jednu metodu do které pošlu řetězec a vrátí se mě pole bajtů přeloženého assembleru. Nevíte jestli nějaký podobný projekt existuje?
    Samozřejmě můžu obalit nějaký existující assembler a volat si ho ze svého kódu, jenom jsem myslel zda neexistuje již hotová knihovna, kterou bych si pouze připojil do svého projektu v C++ a rovnou používal. Ještě taková drobnost, musí to podporovat jak x86 tak i x64.
    GUFY
    GUFY --- ---
    Zdar,

    mam naprgany simulator prociku (MCU ATmega 8), aplikačky pro to se kompilujou v AVR-GCC. Nevít někdo, jak skrze asm() posla vlastní kod 16bitové instrukce? (Potřebuju si poslat například příkaz pro vypnutí běhu procesoru, což není standardní požadavek. :) )
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    sem si ani nevsiml, ze na avc je pekne povidani o mikroprocesorech
    http://www.avc-cvut.cz/avc.php?id=4835
    WENCA
    WENCA --- ---
    CABOWITZ: jo a dik za knizku o prgani v linuxu. je hezka. :)
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    WENCA:
    _K5_:
    no ja jsem ted asi ve druhe tretine :] - na stara kolena jsem se rozhodl pouzivat zxko v audiovisualnich produkci a asm je preci je napr. na vykreslovani kruznic preci jen rychlejsi nez basic :-D. je to skvele napsana vec. paralelne nahlizim do literatury o asm pod linuxem a spousta veci je stejnych...
    WENCA
    WENCA --- ---
    CABOWITZ: cetli :)
    _K5_
    _K5_ --- ---
    CABOWITZ: četli, v originále ;-)
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    Guide_To_Assembly_Language_Programming_In_Linux
    mimochodem elzetovu knihu bity do bytu jste necetli? vrele doporucuji i kdyz je to pro z80 :]
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    ten graf sam o sobe samozrejme nic nerika, zde je vic kontextu:
    http://smallcode.weblogs.us/2006/04/22/x86-machine-code-statistics/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RCR
    RCR --- ---
    DAVIDOWITCH: Simecka pamatuju, ten byl dobrej...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DAVIDOWITCH: ono to vzeslo z diskuze o prgani mikroprocesoru, kde se stale jeste na efektivitu hraje a assembler je stale rozumna volba.

    jasne ze v dnesni dobe je vyhodnejsi psat "programy" co se pousti v exploreru a jsou desne pomaly :)

    jinak co se tyce prgani v tymu, tak to neni ani tak o jazyce jako o schopnym architektovi co to spravne rozdeli na kousky ktery se delaj po jednom cloveku. moje zkusneost z RIP je, ze i kalkulacka se da udelat pomalu a blbe ve trech lidech kdyz jeden by ji mel za vecer hotovou :)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    JAZZZ: To je Shimi?
    Na hrani je assembler dobrej, na neco co se musi fakt jako udelat, zaplatit a nasadit bohuzel ne.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DAVIDOWITCH: assemblerovej kod s komentarem na kazdy radce to jisti ;)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DAVIDOWITCH: dyk ja vim ze pro spatny reseni je vzdycky dobrej duvod:)

    btw. tenhle typek uci na felu strojove oriontovane jazyky, takze do toho asi vidi. problem je ze se nemuze smirit s tim jak se misto krasnyho, cistyho kodu vsude nasazuje balast. je to asi podobny jaky kdyz se malir projde po meste a vsude vidi hnusny reklamy prelepeny pres secesni fasady domu. docela ho chapu..
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Me teda osobne dost fascinuje predstava, ze prumerny koder umi vymyslet lepsi optimalizace nez kompilator. Protoze bud se to pise aby se v tom nekdo vyznal (a pak to neni optimalizovany), nebo na efektivitu (a pak to neni prehledny ani trosicku).

    Ja teda ted delam program pro vlastni procesor ve vlastnim assembleru a i kdyz vim presne co chci a rozumim hardwaru naprosto do detailu, tak docela valcim s tim jestli to napsat efektivne nebo citelne.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JAZZZ: Takovych kazani jsem uz slysel. Vsechny meli jednoho spolecneho jmenovatele - kazatele meli velmi naivni predstavy (pokud nejake) o tom, jak se dela "interpreter" takoveho jazyka :-)))

    Ale 100% souhlas - nebyt vyssich jazyku, tak neprogramuji - nemel bych na to :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam