• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREVITAntikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub
    BONGI
    BONGI --- ---
    FEMUR: Plne souhlasim.
    BONGI
    BONGI --- ---
    BINARY_PARANOIC: Jasne, promin, ja tim chtel jen rict, ze politicke kauzy a postihy, vcetne nejhorsich dusledku nekoncily v padesatych, jen nabyly skrytejsi a mirnejsi formy - uz kvuli celkovemu vyvoji ve svete.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    BONGI: to je prave otazka:) to se da celkem dobre zjistit podle toho na koho utocili a co bylo jejich cilem.:)

no ja se tim navazanim snazim poukazat na to jak byla horakova vzdalena byt ozbrojenemu boji:) a prave ze odboj ktery vyhazuje dopovetri koleje, strili vojaky a lidi v uniforme neni terorista dle skutku, mozna je tam prekryv co se tyce motivace. je to fakt slozita problematika, ale proste horakova z definice terorismu, at uz psycho, soci, fyzio nebyla:)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    pokud Horáková spolupracovala s osvobozeneckým hnutím, je z logiky dominantní moci - teroristkou..

sice to neuspeje ani v obecne rovine definice terorismu, ale budiz. to podstatne je, ze z "logiky" dominantni moci muze byt horakova klidne i brontosaurem.

horakova byla teroristkou nikoliv z logiky dominantni moci, ale z duvodu, ze ji potrebovali [verejne] popravit (pricina-nasledek, rudy) , & tak demonstrovat dominantni moc & jeji "logiku".
    iracionalita & nepredikovatelnost, to je spravna cesta k mocenskemu teroru. ze?

BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    BONGI: příspěvek jsem začal psát ve chvíli, kdy tu probíhala diskuze o politických procesech v 50. letech. Jichž Wonka (ročník 1953) účastníkem zcela jistě nebyl a tedy nijak jsem se k němu nevyjadřoval.
    BONGI
    BONGI --- ---
    FEMUR: No, tady bych si nebyl jist ... byli partyzani teroriste nebo opravneni bojovnici za svobodu???? tady skutecne hraje roli uhel pohledu, koneckoncu teroriste sami sebe vetsinou nazyvaji bojovniky za svobodu.
    Jenze u Horakove neslo o zadny ozbrojeny odboj, ani jeho pripravu - coz bych videl jako charakteristiku terorismu.
    BONGI
    BONGI --- ---
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    FEMUR: podle mně je to zvrácený, protože hledáš legitimitu a od toho tu máme křesťanství.. ale stejně tak přiznávám, že odboj je za něco osobního, v co věříš -- teď to blbuje popisju..... mizím na oběd, takže asi za 1000 příspěvků pozdějí:-)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    samozrejme i moje vnimani je zakaleny mym politickym postojem, snazim se ale proste veci nazyvat pravymi jmeny a neskrejvat se za label kterej mi umozni se se svetem vyrovnat tak nejak jednoduseji,
    BONGI
    BONGI --- ---
    SI_WANG: No, pokud uvazujes v intencich doby politicke procesy, vezneni a popravy politickych protivniku a tretiho odboje za legitimni tak mi to nejak nejde k "Omlouváme se naší mládeži i všem občanům, kteří byli postiženi ne­oprávněnými represemi, omlouváme se dětem těch rodičů, které trpě­ly postihy ještě v dalších generacích. Omlouváme se za veškerá příkoří i členům strany, kteří za svoje reformní postoje, za nesouhlas s protizákonným vstupem vojsk pěti spojeneckých zemí v roce 1968 museli KSČ opustit a ztratili postavení rovnoprávných občanů." Vzdyt zadne "neopravnene represe" nebyly, ne? Koneckoncu i Wonka dostal sve opravnene a pochod 17.listopadu byl rozprasen take proto, ze se odchylili z urcene trasy?

Proc potom ty prispevky Ransdorfa a Dolejsiho na pomnik Horakove? Na pomnik teroristky?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SI_WANG: Jak by mohlo něco takového vůbec nastat, když tehdy zmizela autonomie moci soudní?
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    FEMUR: tak oni všichni tyhle lidi jsou v podstatě morálně ztracený.. ale stejně tak můžem být organizátor s čistýma rukama..holt jak si s tím kdo v hlavě naloží.. Ale co spíš vnímám, že bych si rád dočetl víc pramenů o možných odbojích v padesátých letech..
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    SI_WANG: Normalni soudni proces? To uz z podstaty rezimu neslo. Museli by se dovolit soudruhu v Moskve.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam