• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREVITAntikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    CICO: Já jsem z kulacké rodiny a ač městský člověk jsem hrdý na to, že jsem tvrdohlavý a zarputilý po předcích co se hrabali v polabí mezi bramborovými řádky :)
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    PATISLAV: no konecne sis aspon priznal, ze je ti ten plochej, jednostrannej (a tudiz nutne chybnej) pohled milejsi, ty vyrokova logiko :)))

TIGRE: jak je to o tom hrachu a zdi? ;)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    PATISLAV: já nemám problém s jednoslovným shrnutím "dobro" - "zlo", ale problém nastane, když s tímhle půjdeš za středoškoláky, zvídavými dětmi apod. a budeš si to přibarvovat, tak aby černá vypadalo opravdu černě a neutíkala ti náhodou do šeda...

Dostaneš se do zajetí stejného problému jako když jim budeš kázat o drogách a o alkoholu a oni si pak vidí, že spolužák Jirka nežije na ulici a ani nekrade i když ho viděl před časem zapijet pilule MDMA koňakem :)

Na jedné straně ti média s oblibou popisují minulý režim jako dobu, kdy pomalu celý národ permanentně úpěl pod knutou bolševika, popravoval jednu Miladu za druhou a člověk měl štěstí když jednou v životě viděl Rujanu. na stranu druhou tak nějak instinktivně tuší, že to tak nebylo, soused vzpomíná na pivo s párkem a honění holek na lipně, v televizi běží Což takhle dát si špenát a na dobových záběrech žádní dráby s beranicí a rudou hvězdou na čele taky nejsou vidět.

Mladý citlivý a rebelující středoškolákovi nutně dojde, že něco asi není v tom popisu v pořádku...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Jo, to nebo ono nezmínil, ale tak zhruba v kostce...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    PATISLAV: Jak toto období dokonce jednou větou shrnul bratranec mé bývalé milé (podnikatel, řezník): My jsme normálně žili.
    CICO
    CICO --- ---
    TIGRE: ...vtipní tu obvykle bývají jiní...mně zase pobaví, když někdo poté, co se tu objeví odkaz na fotogalerii, mapující poválečné osudy sedláků nahodí naprosto úsměvný link na "výzkum" postojů současných středoškoláků...ale jo, dá se to pochopit, nejste zase takoví ignoranti, aby vás to taky nesralo a alespoň za to jsem rád...)

...a taky, jsem rád, že se shodneme na tom, že Německo 30. let a ČSSR (doba nespecifikována) jsou ve svých krajních variantách srovnatelné...)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    TIGRE: průšvih je i v tom, že když chceš obě doby shrnout v pár větách, nutně musíš to nebo ono nezmínit a vždy dochází ke zkreslení. Na druhou stranu, je mi milejší přístup, kdy jednoznačně řeknu, že doba to byla zlá a špatná, než prostoduché relativizování na úrovni "ale něco bylo fajn".
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    VIR_KENNY: Jj přesně tak.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    TIGRE: tojo, ale ja bych dodal, ze velky procento lidi si roste zilo spokojene a ani jim moc nevadil ten zhovadilej problem - spis naopak.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    CICO: ne chápu, že cheš být vtipný a konfrontační zároveň, ale spíš se v tom ztrácíš. já se snažím jenom poukázat na to, že pokud si věci přibarvuješ, tak ať může být tvá motivace jakkoliv chválihodná nebo alespoň pochopitelná, skončíš u přilhávání, které není nikdy dobře.

Specifikum velkých represivních režimů 20. století, vždycky bylo to, že v nich v různých obdobích zároveň existovali zvěrsta spolu s normálním civilním životem.

Vzpomínkový optimismus je pamatovat si pouze to "dobré", zveličovat to a popírat to zlo.
    Vzpomínkový pesismismus pak bude dělat to v opačném gardu.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    jo a samozrejme, na ty zakladni skole se chodilo na zachod na povoleni, byla sluzba u dveri a jen po jednom, pres hodinu se moc curat nepoustelo (coz odnaselo par zaku tim, ze se obcas pocuralo, coz stalinska ucitelka komentovala dost nehezkym zpusobem), vćhytalo se za usi, obcas nejaka facka

- dneska to prijde jak vymysl nejakyho horrorovyho scenaristy z holywoodu. Jiste, blbe se to priznava, byli jsme barbari a zili v prisernych srackach hovadsky spolecnosti. Mozna to nekdo mel lepsi (asi jo), ale mne to lepsi nepotkalo.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    PATISLAV: fajn nemám s tím problém - nacistické něměcko v neválečných letech, řekněme třeba 34-39 vs. ČSSR

čemu já říkám démonizování je neakurátní popis reality z dvou krajních pozic:

Německo varianta 1:
    Člověk nemohl ani chvíli svobodně dýchat. Soused udával souseda. Lidi se báli. Kdykoliv mohl kdykoliv okamžitě skončit na služebně GESTAPA nebo v koncentráku. Normální člověk bez stranické legitimace neměl šanci. Nacista dokázal jenom krást a zabíjet, nikdy nic nevytvořil.

ČSSR varianta 1:
    Člověk nemohl ani chvíli svobodně dýchat. Soused udával souseda. Lidi se báli. Kdykoliv mohl kdykoliv okamžitě skončit na služebně STB nebo v kriminále. Normální člověk bez stranické legitimace neměl šanci. Bolševik dokázal jenom krást a zabíjet, nikdy nic nevytvořil.

Nemecko varianta 2:
    Slušný člověk pokud se nepletl do politiky a nebyl to žid, tak se něměl čeho bát. Byla práce, po chaosu a bídě výmarské republiky měl dělník konečně co jíst. lidem se vracela hrdost. Jistě byli zde přešlapy, za to ale mohl úzký okruh těch zlých a týkaly se především potížistů.

ČSSR varianta 2:
    Slušný člověk pokud se nepletl do politiky a nebyl to kapitalista, tak se něměl čeho bát. Byla práce, po chaosu a bídě první republiky měl dělník konečně co jíst. lidem se vracela hrdost. Jistě byli zde přešlapy, za to ale mohl úzký okruh těch zlých a týkaly se především potížistů.

To není o tom, že protektorát budeš obhajovat, ale o tom, že se budeš snažit u kritiky být objektivní, poctive hledat pravdu v kontextu. V tom je gró věci, jinak jí děláš medvědí službu. Pokud budeš popisovat normalizaci jako mordor, kdy byla jen temno, lidi se pomalu báli vyjít na ulici a půlka národa byla v kriminále, tak prostě lžeš a ať už zastáváš cokoliv, tak to mu víc škodíš než pomáháš. Stejně tak se tvářit, že za komárů tady bylo dobře, všeho byla hojnost a stát byl takový hodný báťuška, který spravedlivě ale přísně chránil své děti před zlem kapitalismu a že žádní političtí vězni nebyly, dopouštíš se toho samého z opačné strany - prostě lžeš :)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    HAROLD: tomu se nedivim. Nas na zakladni skole bylo v tom junaku v roce 1987 az 89 asi osm nebo devet. Tedy maximalne devet lidi (z nekolika stovek, slo o velkou zakladni skolu) co bylo urceno na pomocne prace, sazecinu nebo prodej televizoru v Prioru uz do takhle malyho veku :D
    Tedy zbytek byl prizpusoben, mel pionyr a byl spokojen. Kdyz jsme meli prusvih v druzine (tak treba ja), zaci dvou trid z te druziny meli na vyzvu soudruzky podepsat do denicku, ze jsem darebak co napada lidi (v sebeobrane jsem prastil mistniho syna reznika po hlave - scena jak vod Polacka, jinak to bylo hrani na terminatory nekde v parku :D).
    Cele by to byla prdel, kdyby tam nebyla ta dohra s podpisy - ze kazdej kdo s tim souhlasi (co jsem zac) a kdo videl moji agresi, at podepise. Podepsali vsichni kromne dvou lidi (dodnes maji charakter) a jednoho co rostl pro kriminal (a tak ho soudruzka ani nezadala) z 61 zaku. Vcetne tech co do druziny nechodili nebo byli nemocni. Takze 57 spravedlivejch pod vedenim soudruzky co chodila porad v uniforme milic (takovy to co vypadalo jakoze ukradeny hitlerjugend, pac tam mely ty kravy ty kozeny remeny).

Asi nemusim pridavat, ze majetkove pomery meli ti lide lepsi nez my a ze po revoluci to vsichni byli velci pani s pribuznejma z ameriky a nas 9 zase podivnost na okraji spolecnosti. Jen ten junak - najednou v nem byly stovky lidi (stejne jim to nevydrzelo) a zacalo se tam krast a podvadet a sikanovat a tak ti, co tam byli i pred tim (vcetne toho starsiho pana - u ktereho mne az po letech doslo ze to byl farar :D) z velke casti odesli.

Takze 59 lidi spokojenejch. Jsou to stejni oportunisti co dnes utocej na vraceni tech par zidli a kostelnich sbirek cirkvim, co tvrdej jak jim krestani ublizovali, co piskaj na romaky v
    TO neni zapominani na ty svinstva - to je tlusta cara nad tim co tihle lidi delali za svinstva. SObe navzajem i jinym. A samozrejme jim to vyhovovalo, udelali si to pohodlne. 57 lidi spokojenejch, na ty 4 - na ty sere pes, no ne? Vetsina nasich pribuznejch uz je stejne od 68 v emigraci. Mne taky rikali, at vypadnu, i v 90-tych letech.
    A to same co mne se stavalo i tomu zbytku a pak treba lidem s nemeckou narodnosti (co jsem uz bez prekvapeni zjistil) nebo detem jinak oznacenych rodicu. Hold autoritarske vedeni.

Ti lidi se nemenej, sice se z nich misto KSC stali ODS nebo lidovci, ale furt je to tech 57 (kolik je to vlastne procent) co si na mne ukazovalo jak na zida. Dnes mi treba nekdo ukazuje na katoliky a rika - vidis ty pokrytce - ja tam ale porad vidim z tech 61 lidi, 57 oportunistu. Pionyru. KOneckoncu potom co se vsichni hlasili ke krestanstvi jim stacilo 20. let aby je to uplne preslo.

Oni vzpominaj na to (ty rodice tech deti), jak si to umeli zaridit. A na autoritu, pac tam se za nic nazodpovida, ale projde toho hodne.
    CICO
    CICO --- ---
    TIGRE: ...jakože si tak hezky uvědoměle pojmenuješ zlo a pak nabádáš ke zkoumání kontextu, abychom, proboha, nedémonizovali nebo neidealizovali...prostě, že máš metodu...) to je obdivuhodné!
    ...autor článku z RP také nejspíše postupoval stejně, o soudruzích na poválečné vesnici nemluvě...jenže zřejmě z důvodu intelektuálního deficitu skončili v první části myšlenkového procesu, tedy u toho: Pojmenovat zlo!...slovo kontext možná i zaslechli, ale žádný soudruh jim ho už nevysvětlil...)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    CICO:
    AD "...nezlob se, ale tohle zní jako myšlenka přejatá z nějakého "kritického" dokumentu poloviny šedesátých let...) ale to se mi zdá, to tě napadlo samo...)" nerozumím rozveď :)
    CICO
    CICO --- ---
    TIGRE: ...tak určitě, bude ti něco kolem třiceti a ty banány se nakonec vždycky někde sehnaly...taky vzpomínám, bylo to krásné!...)

nemyslím si, o tom to především ani imo není. jde o to přistupovat k historii kriticky, jasně pojmenovat zlo, ale uvést i kontext a nedémonizovat ani neidealizovat, protože to jinak skončí tím, že děláte medvědí službu ať už zastáváš jakoukoliv krajní variantu.

...nezlob se, ale tohle zní jako myšlenka přejatá z nějakého "kritického" dokumentu poloviny šedesátých let...) ale to se mi zdá, to tě napadlo samo...)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    TIGRE: aplikujme Godwinův zákon: co si myslíš o nedémonizování Hiterovského Německa?
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    CICO: já mám na dětství hezké vzpomínky :)

BONGI: nemyslím si, o tom to především ani imo není. jde o to přistupovat k historii kriticky, jasně pojmenovat zlo, ale uvést i kontext a nedémonizovat ani neidealizovat, protože to jinak skončí tím, že děláte medvědí službu ať už zastáváš jakoukoliv krajní variantu.
    BONGI
    BONGI --- ---
    TIGRE: Lepe zapomenout stylem tlusta cara?
    CICO
    CICO --- ---
    TIGRE: taky si to myslíš?...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam