SHM8: Nu, to, že ekonomické důvody budou v této době táhnout mnoho lidí k volbě ČSSD/KSČM nehodlám rozporovat. Nejsem si zdaleka jist, zdali za ně lze nějak extra vinit současnou vládu, konec konců to, že mnohé státní subvence prostě zmizí řikali poměrně otevřeně už od začátku - a nezvládnutý idealismus mnohých, předjímající že "to moc bolet nebude a pak bude líp" bych považoval za realističtější zdroj frustrace, kombinovaný s mizivou znalostí reálných propadů v zemích kolem nás.
Nicméně, reálný strach z nástupu komunistů není determinován tím, že budu mít moc - ale předpokladem, jak s tou mocí bude KSČM nakládat, protože prohlášení, že jsou stranou jinou nežli KSČ (měřeno tím, jak hodlají akceptovat a podporovat pluralitní demokracii) jim, při vší úctě, nikdo nevěří. Ilustroval bych to výkřikem jistého pána na jisté demonstraci: "Na co jsou lidská práva, když není na chleba".
Asi mi nějak vadila ta přemrštěná argumentace o žebrácké holi - byť někdo, kdo má 14 kkč hrubého a za poslední 4 roky se mu plat nezvedl je na tom teď o poznání hůře bez debaty, tak předpoklad, že "nemá na výběr" je pro mne přespříliš absurdní - neb vysoce pravděpodobně něco on sám dělal blbě, když v této situaci dlouhodobě je - s tím, že musí čekat až s tím "stát něco udělá".
Tzn. nějaká případná "ekonomická vina" této vlády mi nepřijde podstatná. Vadí mi spíše, že tím, co předvedly zejména VV vykreslili KSČM jako reálnou a žel občas i zodpovědnou variantu.
Tzn. musím souhlasit s tím, co KS říkal v linkovaném článku. Podstatné je zapojení do společenského života byť na lokální úrovni - což je asi nejlepší odolnost proti marketingově dobře zvládnutým, leč dutým produktům jako VV či absurdním stranám jako KSČM.
---
a na zcela osobní rovině, když nahlédnu na českou pracovní morálku, tak mi přijde, že nejlepší (a zhusta jedinou) motivací k práci je pohled na frontu před pracákem, tzn. trocha negativní společenské zpětné vazby by mohla mít i pozitivní efekt.