• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KKL2401Emacs: escape meta alt control shift aneb prece nejsem sam, kdo nepouziva VIM
    Tento klub jsem zalozil, aby slouzil zhruba ke stejnym ucelum jako WRAITHova poradna ohledne VIMu na Mageu. Bohuzel narozdil od nej, ktery VIMu opravdu dobre rozumi, ja moc velke znalosti emacsu nemam, nicmene doufam, ze se treba spolecnymi silami tu a tam neceho dobereme.
    rozbalit záhlaví
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    KKL2401: A odpoved je snadna - mouse-wheel-progressive-speed (t/nil).
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    MRUCH: Hm, pravda, kdyz jsem to vsechno zakomentoval, tak to funguje, ted jsem prisel na to, ze ono se totiz evidentne zmenilo to, jak je vniman obsah te promenne mouse-wheel-scroll-amount, proto mi to asi taky hlasilo tu lispovskou chybu. Kazdopadne defaultne je to tak, ze to skace o pet radku, se shiftem o jeden a s controlem o obrazovku. Jenom to jeste ke vsemu nejak akceleruje podle toho, jak rychle clovek koleckem toci, coz musim rict, ze bych byl radsi, kdybych dokazal vypnout, asi jeste zapatram.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    (leda bych si na to udelal skript, coz ostatne asi brzy udelam)
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Ok. Nemam momentalne nic zajimaveho, tak jsem vyrobil umelinu :)
    Na ten stack pouzivam C-S-{ na pointpush a C-S-} na pointpop, coz je pekne intuitivni [jasny, ne? Kdyz mam zasobnikovy automat, tak taky na otviraci zavorku pusham a na zaviraci popam ;)]. Vetsinou mi staci jedna zapamatovana pozice, ale u nejakych slozitejsich veci, kdyz si potrebuju jeste odskocit dal, je prijemne ze se mi pak pripomene co jsem delal :)
    No a prave me stve ze ten DTA si nezapamatuje tohle rozlozeni, takze pri otevreni emacsu ho vzdy musim vyrobit znovu.
    Observe:
    http://www.stud.fit.vutbr.cz/~xmacha31/sshot/2006-01-12-emacs_rulez.jpg
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    Ten sshot by me take zajimal...
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    muzes ukazat ss pracovniho prostredi v plnem nasazeni? :)
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Pouzivam desktop-aid, a nejak se mu zatim u kazdeho emacsu nedari po startu nastavit kurzor v aktualnim bufferu na misto kde jsem skoncil. V ostatnich bufferech ok. Asi mam nekde nejake jine nastaveni, ktere po dta jeste nejak s bufferem sachuje, nevim. Nicmene kdyby krom bufferu ukladal i rozlozeni oken ve frejmu, byl bych radsi, protoze mam rad sve rozlozeni s dolnim okenkem pro kompilace a pointstack :) [ktery se mi pomerne osvedcil]
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    no.. ja jsem teda upgradoval a ony dva radky zakomentoval, nic jinyho tam o mysi nemam a funguje to pekne (skace to o min, nez predtim,. takze je to i pouzitelny). sak to zakomentuj a zkus.

hele, pouzivate nekdo desktop? ja to nemam teda nejak extremne vytuneny, je to vicemene default, ale uklada si to kde co z cehoz plynou ruzny problemy: napr. ted po upgradu cvs verze se neco menilo v highline-mode cimz padem je celej desktop v prdeli, protoze tam byla ulozena nejaka promenna, ktera se uz nepouziva :/

ne ze by mi to nejak moc vadilo, ale jen jestli to nekdo nejak resil :-)
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    GUI. Ja zas mam v .emacs uz taky dlouhou dobu
    (mouse-wheel-mode)
    (setq mouse-wheel-follow-mouse t)
    (setq mouse-wheel-scroll-amount '(3 . 1))
    a v 21.x to funguje krasne, scrolluje to o ty tri radky (a zmenou toho tretiho radku to pujde nastavit dle libosti), ale v ty cvskovy 22.x to hned na tom prvnim z nich zarve. (Jo a co ma delat ten druhej radek, to uz ani nevim, ani nevim, jestli ho tam mam vyslovene zamerne, nebo jsem to jenom odnekud opsal a uz nechal bejt.)
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    s koleckem jsem nikdy problem nemel.. GUI? xterm? konzole?
    uz jsem emacs dobry 2 mesice neupdatoval, tak to zkusim, ale pocitam ze kolo pojee i tak..
    mno.. koukam ze v cfg mam (z nejakych pravekych dob)
    (global-set-key [mouse-4] 'scroll-down)
    (global-set-key [mouse-5] 'scroll-up)

ale ja to kolo moc nepouzivam, scrolluje to prilis zbesile, takze je to pro me spis nepouzitelny..
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    MRUCH: No on je tam primo soubor INSTALL.CVS, kde doporucujou zhruba to, co delas, s temi dvema rozdily, ze na zacatku volaj ./configure a v tom lispu volaj make recompile (jo a na zaver vlastne jeste jednou volaj make).

Kazdopadne nejsem schopen v tyhle verzi rozchodit kolecko mysi. Kdyz zkusim M-x mouse-wheel-mode, tak se mi dostane odpovedi "Wrong type argument: listp, 1" a to je cely.
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    to je dobra otazka.. sem tam mi to taky padalo, nakonec to vyresil lehky upgrade systemu (on mi segfaultoval obcas uz i bash..)
    jinak pouzivam (v adresari emacs) toto:
    -- update.sh --
    CVS_RSH=ssh cvs -z3 update -APd .
    make all
    cd lisp
    make EMACS=../src/emacs compile autoloads
    -- update.sh --
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    A, tak nic, jenom neni vhodny pouzit pro gcc -O3.
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    Kompilujete si tu nekdo bezne tu CVS verzi? Ja ji jednou stahnul, v pohode zkompiloval a zacal pouzivat, spousta veci se mi na ni libilo. Jenze kdyz jsem pozdeji dal cvs update (nebo i kdyz jsem to checkoutnul znova cely), uz mi nikdy kompilace znovu nedobehla. Konkretne v momente, kdy se v adresari src provadi prikaz
    ./temacs --batch --load loadup bootstrap
    tak to zacne vypisovat, ze to nacita nejaky lispovsky zdrojaky a posledni radky, ktere se dozvim, jsou
    Loading font-core (source)...
    Loading facemenu (source)...
    Loading emacs-lisp/syntax (source)...
    Loading font-lock (source)...
    Wrong type argument: listp, [-135205880 [-135205880 #0 make[2]: *** [bootstrap-emacs] Segmentation fault
    Nemate nekdo tuseni, o co jde?
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    No ja se marne snazil rozbehnout to jdee, ale proste se mi to nepovedlo. Tak jsem nakonec napsal celou diplomku bez toho a bez jakyhokoliv kontextovyho doplnovani a podobne (taky to jde, mnohdy mi to pripadalo paradoxne i vyhodnejsi). Ale planuju, az bude po odevzdani a statnicich nejakej cas, ze to zkusim opravdu poradne krok za krokem podle manualu a ze jim pak napisu, ze to ani nejde poradne nainstalovat (protoze podle me jsem delal vsechno spravne).
    SIM
    SIM --- ---
    JANFROG: Pujdes-li zpet v historii, ze jsem byl z ecb taky urvany, ale ted uz to nemam ani nainstalovany :)
    KAMCATKA
    KAMCATKA --- ---
    postupem casu dochazim k nazoru, ze udelat z emacsu poradny tezkotonazni ide moc nejde a tak treba na javu pouzivam eclipse

sila emacsu je podle me jinde ... skoro vzdycky ho mam otevrenej na rychly upravy, konfiguraky, makrovani ...
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    JANFROG: zname, mame to "nainstalovany", ale nejak to nepouzivame, spis nas to otravuje - skocim do bufferu souboru kterej je v jinym adresari a ecb velice vehementne updatuje source list -> zpomaluje. politiku directory browseru nechapu asi vubec - vzdycky mi trva pul dne nez pomackam vsechno mozny aby si vsiml, ze tam pribyl adresar nebo soubor, mam tam nejakej problem se symlinkama a vubec ten browser je silene pomalej :/

mozna by se to dalo pouzivat, ale asi bych tomu musel venovat vic casu a poradne prolizt veskery nastaveni. napr. seznam trid/metod mi prijde taky dost na dve veci (ted tak nejak pouzivam folding ktery tuhle vec resi docela dostatecne /no taky by se to dalo vylepsit/) - kdyz uz, tak bych do toho code browseru chtel dostat vsechny tridy/metody/fce bud ze vsech otevrenych souboru, nebo z komplet projektu (napr. pomoci tags, nebo source path)

mozna by bylo rozumnejsi to odinstalovat a zkusit si nejak pohrat nebo pozohybat speedbar, nevim no. nekdy si s tim zas budu chvili hrat, treba nevo vymyslim..
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    Znate tohle: http://ecb.sourceforge.net/ ?
    Ted si s tim hraju a neni to nejhorsi...lepsi nez nic :-)
    SAD0UR
    SAD0UR --- ---
    jo, je to region undo
    koukal jsem, jak je to nativni a to v redo.el delany a snad to redo.el pujde nejak dokopat...
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    SCHEEZE: sad0ur hleda selektivni redo ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam