• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KKL2401Emacs: escape meta alt control shift aneb prece nejsem sam, kdo nepouziva VIM
    KAMCATKA
    KAMCATKA --- ---
    tak sem se zacal rozhoupavat k prechodu z gnu emacsu na XEmacs a zastavila me hlavne nepodpora UTF8

nevite kdy se tam ma tahle klicova vec objevit?
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    KKL2401: A odpoved je snadna - mouse-wheel-progressive-speed (t/nil).
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    MRUCH: Hm, pravda, kdyz jsem to vsechno zakomentoval, tak to funguje, ted jsem prisel na to, ze ono se totiz evidentne zmenilo to, jak je vniman obsah te promenne mouse-wheel-scroll-amount, proto mi to asi taky hlasilo tu lispovskou chybu. Kazdopadne defaultne je to tak, ze to skace o pet radku, se shiftem o jeden a s controlem o obrazovku. Jenom to jeste ke vsemu nejak akceleruje podle toho, jak rychle clovek koleckem toci, coz musim rict, ze bych byl radsi, kdybych dokazal vypnout, asi jeste zapatram.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    (leda bych si na to udelal skript, coz ostatne asi brzy udelam)
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Ok. Nemam momentalne nic zajimaveho, tak jsem vyrobil umelinu :)
    Na ten stack pouzivam C-S-{ na pointpush a C-S-} na pointpop, coz je pekne intuitivni [jasny, ne? Kdyz mam zasobnikovy automat, tak taky na otviraci zavorku pusham a na zaviraci popam ;)]. Vetsinou mi staci jedna zapamatovana pozice, ale u nejakych slozitejsich veci, kdyz si potrebuju jeste odskocit dal, je prijemne ze se mi pak pripomene co jsem delal :)
    No a prave me stve ze ten DTA si nezapamatuje tohle rozlozeni, takze pri otevreni emacsu ho vzdy musim vyrobit znovu.
    Observe:
    http://www.stud.fit.vutbr.cz/~xmacha31/sshot/2006-01-12-emacs_rulez.jpg
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    Ten sshot by me take zajimal...
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    muzes ukazat ss pracovniho prostredi v plnem nasazeni? :)
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Pouzivam desktop-aid, a nejak se mu zatim u kazdeho emacsu nedari po startu nastavit kurzor v aktualnim bufferu na misto kde jsem skoncil. V ostatnich bufferech ok. Asi mam nekde nejake jine nastaveni, ktere po dta jeste nejak s bufferem sachuje, nevim. Nicmene kdyby krom bufferu ukladal i rozlozeni oken ve frejmu, byl bych radsi, protoze mam rad sve rozlozeni s dolnim okenkem pro kompilace a pointstack :) [ktery se mi pomerne osvedcil]
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    no.. ja jsem teda upgradoval a ony dva radky zakomentoval, nic jinyho tam o mysi nemam a funguje to pekne (skace to o min, nez predtim,. takze je to i pouzitelny). sak to zakomentuj a zkus.

hele, pouzivate nekdo desktop? ja to nemam teda nejak extremne vytuneny, je to vicemene default, ale uklada si to kde co z cehoz plynou ruzny problemy: napr. ted po upgradu cvs verze se neco menilo v highline-mode cimz padem je celej desktop v prdeli, protoze tam byla ulozena nejaka promenna, ktera se uz nepouziva :/

ne ze by mi to nejak moc vadilo, ale jen jestli to nekdo nejak resil :-)
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    GUI. Ja zas mam v .emacs uz taky dlouhou dobu
    (mouse-wheel-mode)
    (setq mouse-wheel-follow-mouse t)
    (setq mouse-wheel-scroll-amount '(3 . 1))
    a v 21.x to funguje krasne, scrolluje to o ty tri radky (a zmenou toho tretiho radku to pujde nastavit dle libosti), ale v ty cvskovy 22.x to hned na tom prvnim z nich zarve. (Jo a co ma delat ten druhej radek, to uz ani nevim, ani nevim, jestli ho tam mam vyslovene zamerne, nebo jsem to jenom odnekud opsal a uz nechal bejt.)
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    s koleckem jsem nikdy problem nemel.. GUI? xterm? konzole?
    uz jsem emacs dobry 2 mesice neupdatoval, tak to zkusim, ale pocitam ze kolo pojee i tak..
    mno.. koukam ze v cfg mam (z nejakych pravekych dob)
    (global-set-key [mouse-4] 'scroll-down)
    (global-set-key [mouse-5] 'scroll-up)

ale ja to kolo moc nepouzivam, scrolluje to prilis zbesile, takze je to pro me spis nepouzitelny..
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    MRUCH: No on je tam primo soubor INSTALL.CVS, kde doporucujou zhruba to, co delas, s temi dvema rozdily, ze na zacatku volaj ./configure a v tom lispu volaj make recompile (jo a na zaver vlastne jeste jednou volaj make).

Kazdopadne nejsem schopen v tyhle verzi rozchodit kolecko mysi. Kdyz zkusim M-x mouse-wheel-mode, tak se mi dostane odpovedi "Wrong type argument: listp, 1" a to je cely.
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    to je dobra otazka.. sem tam mi to taky padalo, nakonec to vyresil lehky upgrade systemu (on mi segfaultoval obcas uz i bash..)
    jinak pouzivam (v adresari emacs) toto:
    -- update.sh --
    CVS_RSH=ssh cvs -z3 update -APd .
    make all
    cd lisp
    make EMACS=../src/emacs compile autoloads
    -- update.sh --
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    A, tak nic, jenom neni vhodny pouzit pro gcc -O3.
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    Kompilujete si tu nekdo bezne tu CVS verzi? Ja ji jednou stahnul, v pohode zkompiloval a zacal pouzivat, spousta veci se mi na ni libilo. Jenze kdyz jsem pozdeji dal cvs update (nebo i kdyz jsem to checkoutnul znova cely), uz mi nikdy kompilace znovu nedobehla. Konkretne v momente, kdy se v adresari src provadi prikaz
    ./temacs --batch --load loadup bootstrap
    tak to zacne vypisovat, ze to nacita nejaky lispovsky zdrojaky a posledni radky, ktere se dozvim, jsou
    Loading font-core (source)...
    Loading facemenu (source)...
    Loading emacs-lisp/syntax (source)...
    Loading font-lock (source)...
    Wrong type argument: listp, [-135205880 [-135205880 #0 make[2]: *** [bootstrap-emacs] Segmentation fault
    Nemate nekdo tuseni, o co jde?
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    No ja se marne snazil rozbehnout to jdee, ale proste se mi to nepovedlo. Tak jsem nakonec napsal celou diplomku bez toho a bez jakyhokoliv kontextovyho doplnovani a podobne (taky to jde, mnohdy mi to pripadalo paradoxne i vyhodnejsi). Ale planuju, az bude po odevzdani a statnicich nejakej cas, ze to zkusim opravdu poradne krok za krokem podle manualu a ze jim pak napisu, ze to ani nejde poradne nainstalovat (protoze podle me jsem delal vsechno spravne).
    SIM
    SIM --- ---
    JANFROG: Pujdes-li zpet v historii, ze jsem byl z ecb taky urvany, ale ted uz to nemam ani nainstalovany :)
    KAMCATKA
    KAMCATKA --- ---
    postupem casu dochazim k nazoru, ze udelat z emacsu poradny tezkotonazni ide moc nejde a tak treba na javu pouzivam eclipse

sila emacsu je podle me jinde ... skoro vzdycky ho mam otevrenej na rychly upravy, konfiguraky, makrovani ...
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    JANFROG: zname, mame to "nainstalovany", ale nejak to nepouzivame, spis nas to otravuje - skocim do bufferu souboru kterej je v jinym adresari a ecb velice vehementne updatuje source list -> zpomaluje. politiku directory browseru nechapu asi vubec - vzdycky mi trva pul dne nez pomackam vsechno mozny aby si vsiml, ze tam pribyl adresar nebo soubor, mam tam nejakej problem se symlinkama a vubec ten browser je silene pomalej :/

mozna by se to dalo pouzivat, ale asi bych tomu musel venovat vic casu a poradne prolizt veskery nastaveni. napr. seznam trid/metod mi prijde taky dost na dve veci (ted tak nejak pouzivam folding ktery tuhle vec resi docela dostatecne /no taky by se to dalo vylepsit/) - kdyz uz, tak bych do toho code browseru chtel dostat vsechny tridy/metody/fce bud ze vsech otevrenych souboru, nebo z komplet projektu (napr. pomoci tags, nebo source path)

mozna by bylo rozumnejsi to odinstalovat a zkusit si nejak pohrat nebo pozohybat speedbar, nevim no. nekdy si s tim zas budu chvili hrat, treba nevo vymyslim..
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    Znate tohle: http://ecb.sourceforge.net/ ?
    Ted si s tim hraju a neni to nejhorsi...lepsi nez nic :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam