DRAGON: ono je to hlavne o tom, ze se nam porad nepodarilo definovat vedomi...snazi se o to filozofove uz peknych par stoleti a porad nic...v nasi redukcionisticke zivotni filosofii musime vzdycky rozebrat vetsi veci na mensi a s tema pak manipulovat...ale osobne mam obavu, ze vedomi je jakysi synergicky proces(nechtel bych moc zachazet do detailu - urcitou predstavu mam, ale bila mista jsem prozatim zalepil nevedeckou virou v synergii hmotneho a nehmotneho...)...proste filosofie, fyzika ani medicina zatim nedokazaly ohranicit vedomi...
na druhou stranu se mi libi ta tvoje myslenka s ideoscannerem - mozna prvni krok k prenosu...urcite bude jednodussi vytvorit deterministicky pocitacovy model(prip. s vyuzitim neuronovych siti pro vice fuzzy logiky etc) do ktereho by treba sly okopirovat znalosti, vzpominky a zkusenosti nejakeho individua(jsou to jenom data after all, bez ohledu na to jak jsou ulozeny)...ruzny jednodussi a reflexni deje cns jsou uz taky pomerne prozkoumany a nemel by byt problem je simulovat...a jedinym oriskem zustava vedomi...resp. ted kdyz o tom premyslim, proc kopirovat vedomi(jestli to vubec nekdy pujde)...asi bude jednodussi vytvorit AI, ktere se pak poskytnou ty 'data', takze inteligence bude umela, ale zazitky a reakce, ktere bude simulovat by mely priblizne odpovidat predloze...
Pak se moje myslenky odebraly jeste jinym smerem, nebyl by prenos vedomi do kyberprostoru spis jakymsi vezenim? Kdyz si vzpomenu na Dixiho Flatlina(McCoy Pauleyho)?
So would You like to have a construct of U'r own mind???
//kazdopadne se uplne nevzdavam myslenky na prenos vedomi do kybersveta...svym zpusobem to chapu jako formu nesmrtelnosti...lidke telo vydrzi zhruba 60-120(maximum) let dle pouzivani...az jednoho dne nebude me telo dost dobry vehikl pro me vedomi, zacnu opet resit jak se uploadnout :D
...jsem se zas nejak rozgrafomanil po ranu, nez abych pracoval...kazdopadne jeste jedna idea, resp. rhetorical question, ktera me trapi uz od doby, kdy jsem o tom zacal uvazovat...
Uvazujme nikoliv cisty prenos, ale kopii...co se stane, kdyz uploadnu svoji 'kopii vedomi', ale zaroven budu jeste zivy a funkcni? v jakem vztahu budu sam k sobe? jak budu ja vnimat kopii a kopie me? Jednou z mych oblibenych disciplin je psychiatrie a tohle vypada jako nehezky pripad rozdvojeni osobnosti...