DRAGON:
GHIVERAN:
Scifi jsem mel vzdycky rad, s tim holt nic nenadelam ;))
Jo, presne o te kopii osobnosti jsem taky premejslel. Technicky by mi to prislo asi jednodussi. Jenze to bychom se museli omezit na predstavu, ze mozek funguje jenom jako obycejnej statickej pocitac. Miliardy propojenych neuronu se daji prirovnat k miliardam transistoru v procesorech dnesnich pocitacu. Ty jsou dal propojeny v internetu, takze se hustota propojeni jednotlivych uzlu by mohla dosahnout stejny hustoty co ma nas dnesni mozek. Potom by se dalo rict, ze proste zkopirujeme "software Vedomi_v1.0_2012" z mozku do nejake jine hmotne technologicke struktury a mame to... Jenze - zasadni problem zatim je ten, ze lidske vedomi zjevne nefunguje jen na primitivni bazi vymeny informaci prostrednictvim slabych elektrickych impulzu mezi jednotlivymi neurony, ale nektere vysledky badani naznacuji, ze mezi neurony probihaji i slozite interakce na urovni elektromagnetickych vln (nebo chcete-li proste komunikace uzlu napric synapsemi). Tohle prinasi do te teorie hodne dalsich otazek a nez na ne budeme mit odpoved, muze to trvat dost dlouho. Muze se ale taky stat, ze nas v tom badani nekdo predbehne.
Treba se opravdu naplni sci-fi vize a postupem stale se zrychlujiciho vyvoje dojde k tomu ze technologicka uroven internetu a v nem propojenych pocitacu a transistoru prekroci nejakou kritickou miru slozitosti a v tu chvili vznikne AI jakoby samovolne.
Zkratka se mi ta ne-zcela-pozitivni predstava matrixu zda porad realnejsi a realnejsi.
Nejak se nedovedu zbavit myslenky, ze by AI byla tak snadno uzaviratelna do nejakyho konkretniho pocitace nebo ohranicenyho prostredi. Mam pocit, ze pokud nejaka AI vznikne (at uz nasim primym zapricinenim nebo samovolne) bude rozprostrena velmi do siroka po cele siti a nebude snadno uchopitelna, tak jako treba kontrukty ktere si predstavoval Gibson.
Dragon: ty "slow-tunely" jsou super napad! :)