• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPECTRECyber.Punk: The future is already here - it's just not evenly distributed
    SMETI
    SMETI --- ---
    SIGG: hele este k ty tvy uvaze s tim vlakem...mi doslo kdyz sem to cetl ze vlastne kdyz mi bylo nakejch 14 coz je cca 11 let zpatky...ze vlastne u nas ani zadnej internet skoro nebyl a zadny mobilni telefony : )))) to je docela prdel
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MAMELUK: yaman
    JANCHOR
    JANCHOR --- ---
    ..nam znemozni citit, protoze nas donuti vedet..

    Nabira to tu obratky, koukam.
    KOHY
    KOHY --- ---
    Ahoj Persony, at už máte či nemáte jakékoli tělo. Přikládám svůj názor k informčně nakopnutý evoluci co tady probíhá :+)
    Nedřív bych chtěl trochu definovat život. Co dělí život od neživota? Vědomí/duše jakkoli to nazveme odejde z těla dřív než odumře organika. A přesto je naše vnímání z velký části ovlivnováno chemií? Adrenalin, estrogen, testosteron, endorfiny, LSD ;+), . . . chnmie háže s našim vědomim víc než si připouštíme. Spánek co tu řešíte/řešíme je biologická potřeba a přitom je každému jasné že má své místo v psychyce,v té která by měla změnit hardware. Život tedy není jen elektrika mezi neurony.
    Pokud se přenesou informace (zkušenosti, vzpomínky, vzorce chování) na nějaké médium, a dá li se jim možnost pokračovat v započatých operacích, jistě budeme dostávat nějaký výstup. Jak ale poznáme, že jde o produkt bytosti která kobinuje rozum s emocí? Nebude to jen kniha dešifovaná algoritmem ,do výsupu který sme determnovali použitou technkou? Je toto život?
    Je možné žít v prostření které je určeno nějakým omezným systémem? Jistě i tělo a celý svět je systém. Ale může se mu technika rovnat? Neříkám že ne, a třeba sme prodkuktem právě nějakého takového počítače s náš život je rovnítkem mezi ? a 42. Hledám však náhodu, možnost která může náš ŽIVOT proměnit v bohatsví radosti nebo zoufaltví bolesti.
    Náhoda, můžeme si ji vygenerovat? A nebo výpočtní výkon který nám umožní žít nám zmenožní cítit, protože nás donutí vědět.
    Myslím že život je smyslem života. A cokoli uděláme (at je to třeba nicota nebo tvoření nového světa) je jeho krásou.

    ?
    MAMELUK
    MAMELUK --- ---
    SIGG: no i kdybys dokazal popsat, ktery vsechny vlivy pusobi na jednotlivy molekuly mozku, tak bys stejne vytvoril jen kopii, ktera by snad nejak fungovala. ale jak poznas, ze funguje jak ma? jeslti kdyz tam preneses mysl cloveka, jestli z neho nebude nekdo jiny, protoze bude mit sice stejne reakce bunek, ale celkove bude tvorit trosku neco jineho.

    dokud se nepodari popsat, co nas dela nami, nema smysl resit nejaky prenos, po kterem by nebylo jiste, jestli my jsme temi, kterymi jsme byli predtim.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    i kdyz mam ten pocit, ze na to bude na onom binarnim svete stacit otevrit oci, ten mazec co spatris bude mit hodnotu enlajtmentu :))
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Ghiveran: uvedomis si ze jsi nic a pak se stanes vsim ;)
    GHIVERAN
    GHIVERAN --- ---
    SIGG: co ti da zen-buddhismus? ranu holi ;)

    ale vedomi ti taky nepopise...
    SIGG
    SIGG --- ---
    MAMELUK: Prave zo jsem mel na mysli. Je to naivni predstava myslet si, ze nekdo logicky nebo matematicky popise zpusob jakym se vedomi v mozku vytvari. To je zatim nejvetsi prekazka k tomu aby se "neco" povedlo prenest. Jak psal Ghiveran, filozofove se jen o samotnou definici vedomi snazi uz stovky let a porad nemaji jasno. Mozna ze vice pouzitelny by byly poznatky a zkusenosti vychodnich umeni jako je zen-buddhismus. Tamni borci uz o transpersonalnich vecech neco vedi. Takze by to vlastne mohli jen trochu poupravit, adaptovat jejich uceni a vytvorit spolu s technologickym zapadem neco ve smyslu kybertranspersonalnich vyletu... ;-]

    AVATAR
    AVATAR --- ---
    DRAGON: hezky pekne k tematu :D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Avatar: takze to bude hodne punkova zalezitost, ouje ;)

    mne se asi pred rokem zdalo o Dixiem (o tom z neuromancera, ne o tom z nyxu :) a on mi popisoval jak je to strasna nuda, hlavne ve vecernich hodinach :))
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    DRAGON: pripojovani se samozrejme bude prvni stadium... az ti nejvetsi geekove se asi odhodlaji a spachaji "sebevrazdu". Predpokladam, ze to nebude legalne povoleny, prenaset svy vedomi na sit, protoze by tim stat prisel o penizky...

    teda pokud by virutalni JA nemelo vyhody oproti pouze pripojenym. Ale nenapada me moc jaky...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MAMELUK: ja bych taky bral radsi variantu pripojovani se :)
    MAMELUK
    MAMELUK --- ---
    DRAGON: pokud by spanek nebyl potreba, tak by stacil nejaky klidovy rezim a sny by se taky dali resit jinak. znate ten pocit, kdy proste nemuzete jit spat, protoze mate spoustu jinych veci, ne? tady by nebyl ani duvod jit na kute. ale jenom pri myslence, ze bych byl jenom v kyberprostoru, me chyta uzkost. mozna je to jenom zvyk teda :)

    SIGG: podle me bude spis prenos na nejake logicke urovni nez ze by se primo kopirovala struktura procesu. ale nevim, jestli jde mysleni popsat logickymi procesy. zkopirujes data vedomi jako pocatecni stav a dal uz se budou menit a vytvaret samy
    GHIVERAN
    GHIVERAN --- ---
    100% pure shit :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    AVATAR: JJ :) vam rikam, ty ruze budou moc hezky vonet :))
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    SIGG: zrovna emulace drog by ve virtualni realite nemusela byt tak problematicka :D
    proste budes dostavat pozmeneny data, oproti skutecnymu stavu.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SIGG: s temi tunely.. to je prave trosku sporne, sice dobrej napad, ale jde o to jestli by to k necemu bylo. Vi svetlo, ze si sel spat a v noci bylo vypnuty? a nebo nepocitilo zadnou pauzu, pouze si proslo zmenou stavu 1 - 0 - 1. Neboli az vyletis ze slow tunelu, budes fakt odpocatej nebo pro tebe nebude zadny rozdil, protoze se pro tvy vedomi nic neprerusilo jen se budes divit proc je systemovyho casu o hodinu vic :)
    SIGG
    SIGG --- ---
    DRAGON:GHIVERAN: Scifi jsem mel vzdycky rad, s tim holt nic nenadelam ;))
    Jo, presne o te kopii osobnosti jsem taky premejslel. Technicky by mi to prislo asi jednodussi. Jenze to bychom se museli omezit na predstavu, ze mozek funguje jenom jako obycejnej statickej pocitac. Miliardy propojenych neuronu se daji prirovnat k miliardam transistoru v procesorech dnesnich pocitacu. Ty jsou dal propojeny v internetu, takze se hustota propojeni jednotlivych uzlu by mohla dosahnout stejny hustoty co ma nas dnesni mozek. Potom by se dalo rict, ze proste zkopirujeme "software Vedomi_v1.0_2012" z mozku do nejake jine hmotne technologicke struktury a mame to... Jenze - zasadni problem zatim je ten, ze lidske vedomi zjevne nefunguje jen na primitivni bazi vymeny informaci prostrednictvim slabych elektrickych impulzu mezi jednotlivymi neurony, ale nektere vysledky badani naznacuji, ze mezi neurony probihaji i slozite interakce na urovni elektromagnetickych vln (nebo chcete-li proste komunikace uzlu napric synapsemi). Tohle prinasi do te teorie hodne dalsich otazek a nez na ne budeme mit odpoved, muze to trvat dost dlouho. Muze se ale taky stat, ze nas v tom badani nekdo predbehne.
    Treba se opravdu naplni sci-fi vize a postupem stale se zrychlujiciho vyvoje dojde k tomu ze technologicka uroven internetu a v nem propojenych pocitacu a transistoru prekroci nejakou kritickou miru slozitosti a v tu chvili vznikne AI jakoby samovolne. Zkratka se mi ta ne-zcela-pozitivni predstava matrixu zda porad realnejsi a realnejsi. Nejak se nedovedu zbavit myslenky, ze by AI byla tak snadno uzaviratelna do nejakyho konkretniho pocitace nebo ohranicenyho prostredi. Mam pocit, ze pokud nejaka AI vznikne (at uz nasim primym zapricinenim nebo samovolne) bude rozprostrena velmi do siroka po cele siti a nebude snadno uchopitelna, tak jako treba kontrukty ktere si predstavoval Gibson.

    Dragon: ty "slow-tunely" jsou super napad! :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam