• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPECTRECyber.Punk: The future is already here - it's just not evenly distributed
    SMETI
    SMETI --- ---
    MODE: tak jako ja nevim no ja sem rocnik 83 takze v roce 95 sem mastil ninju na atárku a pak goldneks na dvavosumšetce :)
    SIGG
    SIGG --- ---
    SMETI: No prave... Ja jsem to psal schvalne jako ukazku z uplne beznyho zivota, konretne z prostredi ve kterem se nepohybujou jenom lidi co maj techniku vylozene radi a zamerne se ji obklopujou. Ty lidi co zirali celou cestu na svuj laptop nebyli zadni IT freaks, kteri v roce 96 frceli pres 14kbps modem :) Byl to proste beznej, celkem typickej vzorek dnesni mladsi generace. Je jasny, ze klasicky PC uz je dneska beznym vybavenim vetsiny konzume fungujicich domacnosti. Me ale prekvapilo ze uz je to i ten laptop, kterej ma clovek furt u sebe proste proto, ze bez ty komunikace nebo zpracovani informaci nemuze vydrzet. Zda se mi, ze informace se stavaji jakousi "potravou" pro nas mozek. A nemusi to byt vyhradne mozek informatika z oboru.

    Hezky o tom mimo jine mluvil Gibson v tom dokumentu No Maps For These Territories, kde vypravi o tom jak ho postupne napadaly temata pro Neuromancera a ostatni knihy. BTW> Ten dokument mam v divx, takze bych ho mohl nasdilet. Akorat bohuzel momentalne jedu pres O2 data nonstop, takze mam mizerny moznosti uploadu.
    BTW2> s komunitnima serverama jsem zacinal taky na Mamedia nekdy v devadesatym patym. Ale tehda to bylo jen pro "vyvolene" :))
    MODE
    MODE --- ---
    Smeti: No, to asi o hodne driv... ja jsem na netu od 95, pri nedavne netove archeologii jsem nasel prukazny zaznam o sve aktivite v archivu z 96, to jsem studoval FF, kamarad z techniky byl na internetu cca o dva roky driv. Mamedia [pozdeji mageo] coby diskusak taky fungovaly, vicemene ve stejne podobe jako dnes :)
    SMETI
    SMETI --- ---
    no jasne no tak o neco driv :) ale stejne to nebylo takhle rozjety vubec
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    1996? jj, to uz sem mel modem a jel sem bbsky, pamatuju si asci art a prvni pcx pron :))))
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    SMETI: pred 11 lety uz jsem zhavil drat pres modem :D
    SMETI
    SMETI --- ---
    SIGG: hele este k ty tvy uvaze s tim vlakem...mi doslo kdyz sem to cetl ze vlastne kdyz mi bylo nakejch 14 coz je cca 11 let zpatky...ze vlastne u nas ani zadnej internet skoro nebyl a zadny mobilni telefony : )))) to je docela prdel
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MAMELUK: yaman
    JANCHOR
    JANCHOR --- ---
    ..nam znemozni citit, protoze nas donuti vedet..

    Nabira to tu obratky, koukam.
    KOHY
    KOHY --- ---
    Ahoj Persony, at už máte či nemáte jakékoli tělo. Přikládám svůj názor k informčně nakopnutý evoluci co tady probíhá :+)
    Nedřív bych chtěl trochu definovat život. Co dělí život od neživota? Vědomí/duše jakkoli to nazveme odejde z těla dřív než odumře organika. A přesto je naše vnímání z velký části ovlivnováno chemií? Adrenalin, estrogen, testosteron, endorfiny, LSD ;+), . . . chnmie háže s našim vědomim víc než si připouštíme. Spánek co tu řešíte/řešíme je biologická potřeba a přitom je každému jasné že má své místo v psychyce,v té která by měla změnit hardware. Život tedy není jen elektrika mezi neurony.
    Pokud se přenesou informace (zkušenosti, vzpomínky, vzorce chování) na nějaké médium, a dá li se jim možnost pokračovat v započatých operacích, jistě budeme dostávat nějaký výstup. Jak ale poznáme, že jde o produkt bytosti která kobinuje rozum s emocí? Nebude to jen kniha dešifovaná algoritmem ,do výsupu který sme determnovali použitou technkou? Je toto život?
    Je možné žít v prostření které je určeno nějakým omezným systémem? Jistě i tělo a celý svět je systém. Ale může se mu technika rovnat? Neříkám že ne, a třeba sme prodkuktem právě nějakého takového počítače s náš život je rovnítkem mezi ? a 42. Hledám však náhodu, možnost která může náš ŽIVOT proměnit v bohatsví radosti nebo zoufaltví bolesti.
    Náhoda, můžeme si ji vygenerovat? A nebo výpočtní výkon který nám umožní žít nám zmenožní cítit, protože nás donutí vědět.
    Myslím že život je smyslem života. A cokoli uděláme (at je to třeba nicota nebo tvoření nového světa) je jeho krásou.

    ?
    MAMELUK
    MAMELUK --- ---
    SIGG: no i kdybys dokazal popsat, ktery vsechny vlivy pusobi na jednotlivy molekuly mozku, tak bys stejne vytvoril jen kopii, ktera by snad nejak fungovala. ale jak poznas, ze funguje jak ma? jeslti kdyz tam preneses mysl cloveka, jestli z neho nebude nekdo jiny, protoze bude mit sice stejne reakce bunek, ale celkove bude tvorit trosku neco jineho.

    dokud se nepodari popsat, co nas dela nami, nema smysl resit nejaky prenos, po kterem by nebylo jiste, jestli my jsme temi, kterymi jsme byli predtim.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    i kdyz mam ten pocit, ze na to bude na onom binarnim svete stacit otevrit oci, ten mazec co spatris bude mit hodnotu enlajtmentu :))
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Ghiveran: uvedomis si ze jsi nic a pak se stanes vsim ;)
    GHIVERAN
    GHIVERAN --- ---
    SIGG: co ti da zen-buddhismus? ranu holi ;)

    ale vedomi ti taky nepopise...
    SIGG
    SIGG --- ---
    MAMELUK: Prave zo jsem mel na mysli. Je to naivni predstava myslet si, ze nekdo logicky nebo matematicky popise zpusob jakym se vedomi v mozku vytvari. To je zatim nejvetsi prekazka k tomu aby se "neco" povedlo prenest. Jak psal Ghiveran, filozofove se jen o samotnou definici vedomi snazi uz stovky let a porad nemaji jasno. Mozna ze vice pouzitelny by byly poznatky a zkusenosti vychodnich umeni jako je zen-buddhismus. Tamni borci uz o transpersonalnich vecech neco vedi. Takze by to vlastne mohli jen trochu poupravit, adaptovat jejich uceni a vytvorit spolu s technologickym zapadem neco ve smyslu kybertranspersonalnich vyletu... ;-]

    AVATAR
    AVATAR --- ---
    DRAGON: hezky pekne k tematu :D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Avatar: takze to bude hodne punkova zalezitost, ouje ;)

    mne se asi pred rokem zdalo o Dixiem (o tom z neuromancera, ne o tom z nyxu :) a on mi popisoval jak je to strasna nuda, hlavne ve vecernich hodinach :))
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    DRAGON: pripojovani se samozrejme bude prvni stadium... az ti nejvetsi geekove se asi odhodlaji a spachaji "sebevrazdu". Predpokladam, ze to nebude legalne povoleny, prenaset svy vedomi na sit, protoze by tim stat prisel o penizky...

    teda pokud by virutalni JA nemelo vyhody oproti pouze pripojenym. Ale nenapada me moc jaky...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MAMELUK: ja bych taky bral radsi variantu pripojovani se :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam