• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPECTRECyber.Punk: The future is already here - it's just not evenly distributed

    Kick, ban, ignore, offtopic
    Jak se po 20 000 prispevku ukazalo, tak v tomhle klubu jsou vsichni uznavani odbornici na tema co je a co neni cyberpunk. Nedoporucuji proto psat sem ani slovo punk ani slovo cyber /kyber, cp..../, protoze jinak se najde vzdycky nekdo, kdo vam rekne, ze to neni dost cyber nebo dost punk.
    S pozdravem vas milujici Overdrive

    LUKASHIVA --- --- 8.07:22 24.8.2004
    NIC JAKO CYBERPUNKER neexistuje! Podte mi to odsouhlasit at uz je klid.. :)) Kdo byl kdy cyberpunker? Case ( myslim ze spis zkrachovaly programator), Kovboj ( ten byl snad pilotem ve vysluzbe, chlastajici troska touzici se vratit na oblohu), Silencio (prtavy dite s pravdepodobne poskozenym mozkem?), Ransom Stark (bloodnet), Rick z Dreamwebu?


    Navrhuji temata pro audit:
    [Augmented Personality - paradigm change && "Kazdy den je prochazkou v databazi"] -- [Hack of reality, hack of virtuality] -- [Smart City & House] -- [CyberPunk is the state of Art - projekty, ktere nejakym zpusobem umelecky zpracovavaji nebo reaguji na CP, jsou CP] -- [Cyberpunk Geography - od SIlicon Valley az po hardwarove plaze na Tchaiwanu, middle east and Africa sillicon valley boom?] -- [Augmented Body & Brain - od LSD po benza a hydergine] -- [Completely Virtual - virtual paranoia, Internet 3.0 - matrix...] -- [Future military] -- [???]


    Navrhujte dalsi temata s tim, ze cilem je shromazdit nejen linky, ale treba i predstavy budoucnosti, touhy a predstavy, ktere se ve vas s danym tematem objevuji. Samozrejme ale davejte linky a informace o cemkoliv, co se sem hodi. Idealne muzete prispevky otagovat pomoci #keyword, v RSS se to pak lepe filtruje. [BloodNet - cyberpunková hra, imho jedna z nejlepsich] -- [DreamWeb - cyberpunkvá hra s motivy magie] -- [Cyberpunk RPG] -- [Cyberpunk, industrial a novoromantika v textech a hlavne obrazech...].... atd, atd.
    Google.com
    Neural.it
    rozbalit záhlaví
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    HURDA: imho cteni materialu (jedno jakych) na papire nebo na pocitaci je dano spis tim, jak je jedinec naucenej. ja sem napriklad jeste ze stary skoly, takze veskere sve vzdelani jsem ziskal z papirovych ucebnic/casopisu a knih. Vzdyt i postup prihlaseni ke sve prvni bbs infime v roce 1993 jsem mel napsany - dokonce rukou - na papire. V roce 1986 internet nebyl a vsechny informace ohledne bourlive rozvijejicicho it oboru byly jen a pouze na papire (vtm, vesmir, xerox manualu, apod..). Mozna si taky nekdo vzpomene, jak se kopirovaly pocitacovy programy z televiznich poradu, ze? :)

    krome toho si myslim, ze vzdy bude potreba nejaky "fyzicky existujici ucitel", protoze nekdo te bude muset naucit si ziskany informace tridit a rozpoznavat co je relevantni a co ne.

    webinare jsou rekl bych, ze sranda oproti masivnim telekonferencim za online ucasti treba 100-200 lidi.


    OVERDRIVE: nazor je to dobry. dodam k tomu googlu malou zkusenost, co udelal kamarad pri jednom pohovoru na programatora bankovnich systemu. Napsal do dotazniku, ze pouziva jako hlavni zdroj informaci google.com a msdn.microsoft.com a oni mu odpovedeli, ze takhle ne, ze vyzaduji aktivni znalost z hlavy. A uz jim nevysvetlil, ze treba na msdnku je v podstate to samy co dostane na cd/dvd, kdyz si msdn objedna.

    tohle bude ot: podle me je sajbrpanker ten, kterej se umi pohybovat k kyberneticky realite tak, ze ji zna, ovlada, vi jak funguje a neni to rozhodne ten, kdo se registruje na vsechny weby 2.0, 3.0, 4.0, 5.0, nyxy, facebooky, badoo, lidecezet, seznamky, linked.in a podobny, dle meho zbytecny srandy. sajbrpanker po sobe nezanechava zbytecne stopy.

    stejne jako jednou prejde moda fb, nastoupi neco jinyho, v jinejch barvickach, s jinejma reklamama, jinejma obrazkama a misto flashe bude pouzivat tag video, a pak zase budou lidi rvat, ze je to moderni, trendy, desne cool a vsechny media budou rikat "to tenkrat ten facebook vsechno zacal".
    Pricemz zacatek je nekde davno v hlubinach historie site, kdy se lide pripojovali rychlosti 9600baud a k potkavani a pokecu jim stacila textova konzole o 80znacich na radek a 25 radkach na screen.....
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    HURDA: to jo jenomze vsichni tady mluvi o nejakem hodne nadstandardnim vzdelani, ktere vsekrze cela planeta spis nema nez ma.
    Rekneme ze lepsi stredoskolak je schopny systematicky ziskavat znalosti z nejakeho oboru, rozhodne si nemyslim, ze je ale timhle zpusobem ziskat napriklad obecny prehled, ktery mu pokytuje klasicke vzdelani. nemyslim si, ze je mozne se napriklad ucit biologii na stredoskolske urovni z interntu.
    nemyslim si, ze je mozne vyuzivat internet v soucastne dobr k tvorbe vseobecnych zakladu. deti se z internetu tezko nauci cist a pocitat, nenauci se vlastivedu a prirodpois... wikipedia proste nenahrazuje papirove ucebnice a pritomnost ucitele, ktery zadava domaci ukoly, nuti psat slohove prace a ctenarske denniky.
    pokud mi v tomhle nekdo bude oponovat, rad bych videl konkretni weby, ktere by nahradily ucebnice pro zakladni a stredni skolu, prosim.
    HURDA
    HURDA --- ---
    OVERDRIVE: Taky bych si dovolil oponovat.
    Přijde mi, že jsi úplně pominul fenomén Wikipedie, která umožňuje snadný přístup k velkému množství znalostí.

    Navíc tento snadný přístup k elementárním znalostem tlačí na změnu školského systému. Přijde čas, kdy nebudeme mít cenu platit někoho zato, že ti pouze zprostředkuje něco tak snadno dostupné.

    jelikož se pohybuji v IT, tak už jsme se účastnil pár "webinářů" - přednášek lidí co sedí na druhém konci světa. Kompletní materiály pro školu a pro práci čtu výhradně z počítače.

    "hypertextovosti daleko mene trvanliva a daleko mene vede k pochopeni-prijeti-znalosti informace jako celku" ...
    Hypertex nemusí být nutně méně trvanliví a už vůbec ne odpírající věc jako celek - spíše naopak pokud je hypertext dobře provázán - prolinkován, tak ti vždy nabízí možnost dozvědět se něco více (a to může, jak do šíře, tak hloubky) - pouze to klade větší důraz na jedince a jeho vlastní potřebu se vzdělávat.

    T_RAVEN
    T_RAVEN --- ---
    OVERDRIVE: rozhodne bych se podepsal pod LAIRELOSSE, skripta pouzivam velmi zridka (a kdyz uz tak jako zdroj mnoha prikladu k procviceni na jednom miste napr. z matyky), knihy ctu na 480×360px, 2,44'' a je mi to velmi vyhovujici, po papirove sahnu pouze pokud neni dostupna elektronicka verze (a v pripade komiksu :).
    ten clanek ma imho pravdu v jedne veci - clovek musi mit "instinkt" na duveryhodne zdroje a informace overovat, ostatni je ale uz realita (teda mozna jeste ten sex je vyjimka :)
    LAIRELOSSE
    LAIRELOSSE --- ---
    OVERDRIVE: Je teď pro mě docela peklo odpovídat, protože sem si zrušil mezerník, ale v něčem bych si určitě dovolil oponovat.

    Alespoň za sebe musím říct, že i když studuju "klasicky" na vysoké škole, všechny věci ke studiu potřebné mám na síti. Je to tak, že studuju z věcí, co si sosnu a k tomu případně otevřu občas knihu/ skripta, nebo se častěji dopídím po podrobnostech na internetu. Takže, i když internet nenahradil (alespoň v mém případě) standartní způsoby studia zcela, z valné části ano. Na přednášky chodím jenom ty co mě zajímají/ jsou něčím výjimečné.

    Rovněž když se podívám na % literatury, kterou čtu přes screen nebo z papíru, screen - asi bohužel, vede. V některých specifických oblastech, mám na mysli třeba odborné vědecké články, vede internet na plné čáře.

    Mimochodem, když sem si poku*vil ten mezerník a ani spolubydlící si nevěděl rady, první co ho napadlo bylo, že to klikne do googlu:) Asi mě to děsí:o
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    OVERDRIVE: ono Cliff Stoll (za předpokladu, že je to ten stejnej) jako autor toho článku není úplnej idiot co se sítí týče .. je viděť, že se v tomhle prostředí pohybuje od jeho pravěku a pro ty co ještě nečetli bych doporučil tohle http://www.root.cz/knihy/kukacci-vejce/
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    LAIRELOSSE: zajimave je ze ten clovek ma vicemene porad pravu i po tech letech, samozrejme uz dnes nalezni informace netrva tak dlouho, ale ze by se nekdo nejak zvlast ucil pomoci internetu, ze by internet nejak vyrazne menil strukturu vladni moci nebo ze by se daly nejak rozume cist [a pocitaje v to uz i nejake vyzkousene ctecky dokumentu a pda] elektronicke knihy... samozrejme je problem, ze v tom clanku je vlastne jen popsano stare paradigma sireni informaci, ktere internet se svojim webem 2.0 az 3.0 proste nesplnuje.
    Bavil jsem se o tom ted pomerne sahodlouze z jednim kamaradem, ktery taky studoval ruzne vedy o informacich a dosli jsme k zaveru, ze dnesni web je dulezity k sireni socialni informace [proto teoreticky muze, a zrejme tak i cini, zatlacit do uzadi novinovy prumysl], ale stale jeste neni vhodny k nejakemu systematickemu vzdelavani, nenahrazuje papirove medium knihy [mimo jine diky tomu ze internetova komunikace a sdileni informaci je diky hypertextovosti daleko mene trvanliva a daleko mene vede k pochopeni-prijeti-znalosti informace jako celku]...

    Tedy tenhle clanek je zajimavy spis tim, ze konstatuje cim vsim internet nebude a vetsinou z toho se internet taky nestal. Stale je dost uzitecne chodit do skoly, kde zivy vyucujici predklada informace i kdyz pak mnoho z nich lze doplnit na netu. Stale je ucelnejsi cist beletrii a i mnoho odborne literatury na papire a stale si nemyslim, ze by diky informatizaci spolecnosti dochazelo k politickym zmenam, nebo nejakemu vyraznejsimu zvyseni vzdelanosti spolecnosti. Popravde spis naopak [kdyz se podivam, kolik lidi sice sedi na facebooku, ale od stredni skoly neprecetli knihu, kdyz se podivam, jak ja sam mam tendenci se spis bavit na nyxech a faceboocich nez cist alespon popularne vedeckou literaturu]...

    Tedy dobry clanek imho.

    Jinak zajimalo by me, zda mate nekdo jiny nazor nez ja. Ta debata co jsme jednu noc vedli z me strany zastavala nazor jednoho meho byvaleho profesora, ktery tvrdil, ze diky kalkulacce se lide odnauci malou nasobilku a ze to je presne to co s lidmi udela google. Zaroven jsem ale tvrdil, ze socialni informace jako takova [sdileni spolecnych zajimu, vzajemne se poznavani, umelecka tvurci cinnost, schopnost domluvit se na spolecnych aktivitach] je velmi dulezita, ale ze vidim, jak prevazuje nad potrebou rekneme seberozvoje v jinych oblastech a ze se jedna v konecnem dusledku o pasivni formu zabavy srovnatelnou s televizi. Jakousi unikovou cestu chytrych lidi.
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    OVERDRIVE: To je to. Já právě nechci nikoho bombardovat. Pokud se na státy typu Čína, ex-Sovětský svaz nebo USA vydáš se zbraní, tak jedinej efekt , kterej to bude mít bude ohromný posíléní moci ústřední vlády, což je pochopitelně nesmysl. Proto mi příšlo velice elegantní použít ( a proto se o tom bavim na CP auditku a ne v nějakym politickym) informační zbraně (tj. Google) a nemožnost jejich cenzury. Pokud je Čína tak v pohodě a je si jistá sama sebou, tak ji neomezený přístup jejich obyvatel k informacím nemůže rozházet. Podle mě je ale opak pravdou a právě informace soudruhům pěkně kazí spánek. A proč je to tak? Odpovědět si může každý sám.

    "Kazdopadne, pokud bych si mel vybrat mezi tomu, ze budu verit Japonsku jako velomoci, nebo Cine, jako velmoci, asi bych nevahal a volil cinu. Ony ty metody muceni jsou v Cine aspon i zabavne, krom toho, ze jsou hrozne ucinne." - Errr to se asi nějak nechytám, nebo mi uniká nějaká souvislost....

    A to že model EU-USA je přeceňovanej je nepochybně pravda. Dneska už funguje jenom na dvou fázích : 1. Agendu si šéfují USA a EU přizvukuje (Afganistán, Nato jako celek), 2.Agendu si řeší EU a Usa přizvukují a je jim to více méně jedno (záležitosti obchodu, vnitřního fungování EU,atd.). A pokud se řeší vyrovnaně společná témata, je to většinou buď bordel v moři a jeho úklid a nebo jakej detektor postavit na letišti či ostaní ekologické problémy ( učinnost takových závazků je pověstná).
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GHIVERAN: luxusne... dekuju za odpoved, vicemene jsem presne cekal, ze takhle nejak to bude. s tema ocima uz cekam jen augmented reality ;]
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GULDUR: tedy vlastne jsi za zniceni systemu nejake jine mocnosti hlavne proto, ze mas dojem, ze by Te mohl ohrozovat na moci, zdravi a svobode nazoru. Preventivni utok se tomu rika. [ Jak rika woody allen nekde : "Po odpolednim caji jsme se vydali bombardovat zeme, jejichz nabozenstvi tak uplne nerozumime." ;]
    Jednim a tim samym dechem rikas, ze to cemu se rika Evropa [ja bych si to nejak neplet s EU] je vycerpane i politicky i ekonomicky. Kde tedy vzniklo vakuum podle Tebe? Mam podezreni, ze nez se snazit znicit neci system, bylo by asi uzitecnejsi bud dat dohromady vlastni, nebo prijmout nejake vtipne mimikry ;]

    Kazdopadne, pokud bych si mel vybrat mezi tomu, ze budu verit Japonsku jako velomoci, nebo Cine, jako velmoci, asi bych nevahal a volil cinu. Ony ty metody muceni jsou v Cine aspon i zabavne, krom toho, ze jsou hrozne ucinne.

    A s temi mocenskymi vakuii bych jako taky rekl prr, sice jsem zrovna v Bangladeshi, ne v Indii, ale tyhle nejlidnatejsi staty sveta maji jakysi zdravy instinkt k seberegulaci a potazmo i valceni. Veri hodne v autority, kdo projevy slabost je nemilosrdne prevalcovat nejdriv silnejsimi a pak davem. Ac jsou to staty parlamentni, moc je tam dedicna.
    Armada je uctivana jako prvek sily a komplexnosti naroda a na Bangladesske pomery je relativne lip vybanena nez lide z ulice. Armade tady lide veri, definuje politickou moc a jsou ji podporena veskera politicka rozhodnuti. Neco jako jeden ze tri parlamentu: armada, cirkev, civilni vlada.
    Prevzeti moci armadnim vedenim neni nic neobvykleho.
    Tedy on ten system je dost samoudrzovaci a tu svou trochu do huby si tady nakonec videla vicemene nejak kazdej [rikaji mistni, ze treba posledni dobou uz v Bangladeshi skoro neni hladomor, mozna vubec].

    Ziju tu uz mesic a vicemene jsem nejdriv strasne nadaval, ze je tu spina, zadnej chlast a celkem vlastne hovno a chudoba. ale nakonec bych tu dokazal zit i kdyz vsecko co bych mel by bylo levnejsi a trvanlivejsi, vetsinou rukodelne a cela zkusenost by byla daleko vic zamerena na fyzickou praci vykonavanou daleko ve vetsi mire nez v nasich podminkach.

    Jo taky bych nezapinal na to, ze se tady treba bezne zpivaj lidovky a lidi drzej vsechnytradice, kery jsou asi stejen uzitecny jako pevny boty a neznicitelne domaci nadobi.

    Nevim, vicemene mam dojem, ze jsme zacali EU-USA model precenovat a vidime jej jako jediny zivotaschopny, coz je s podivem, kdyz sam jsi zaznamenal, ze se rozpada.
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    OVERDRIVE: Víš ono to není o tom co chci nebo bych chtěl, ale o tom co Čína jako taková představuje. Je to velmoc, která je hned po USA největší přímé ohrožení Evropy jakožto to geo-politické mocnosti. Je bohužel pravda že Evropa je od 50 tých let politicky na dně a jenom si leští knoflíky na uniformách své někdejší slávy. Usa si nás vzali do parády politicky, Čína si nás svou politikou pracovní síly bere do parády ekonomicky. Ten "bordel" v Číně je stejně; to je fakt, na druhou stranu by pád rudejch dal vznik několika nezávislým státům čímž by se vytvořilo ideální mocenské vákuum pro státy jako je Korea nebo Japonsko, kteří s Evropou (hlavně teda Nippon, Korea tolik neú vycházejí výrazně lépe.
    GHIVERAN
    GHIVERAN --- ---
    OVERDRIVE: musim te ujistit, ze ackoliv v realu uz jsme se nejaky ten patek nevideli, nase filozoficke nazory evolvuji v urcitych smerech docela podobne ;-) Medicinka mi dala predevsim vhled do komplexity ziveho organismu, tedy jakesiho biochemickeho kybernetickeho stroje s pridanou hodnotou...Nejvic me dostala komplexita CNS a to, ze tomu prakticky vubec nerozumime...Anyway moje idea posadit lidske vedomi(pripadne i cely mozek nebo jeho 'kopii') do jineho vehikula je mnohem narocnejsi na provedeni nez jsem si kdy myslel.

    Proto myslim, ze v dohledne dobe se budeme muset spokojit s 'tovarnim hardwarem', ktery ovsem dokazeme uz slusne tunit a to nejen farmakologicky, ale i neurochirurgicky. Napriklad posledni hit v lecbe parkinsonismu, takzvana DBS - deep brain stimulation je o tom, ze se zavadeji elektrody pres maly otvor ktery se vyvrta do lebky primo do bazalnich ganglii(resp. corpus striatum), pomoci mereni z elektrod jsme pak schopni urcit presne do ktere struktury v mozku jsme se trefili a nasledne muzeme naprogramovat elektrickou stimulaci a tak 'napodobit' zrovna v tomto pripade chybejici dopaminergni vedeni v dane strukture mozku. Podobne nadejne vypadaji ruzne pokusy s tim jak vratit slepym zrak, signal z kamery se prevede na elektrody, ktere jsou umisteny v okcipitalnim laloku a pacient diky elekticke stimulaci neuronu 'vidi'(zatim jen cernobile a s nizkym rozlisenim,ale furt lepsi jak nic a jak rikam je to v plenkach)...Dale vidim cyberpunk napr. ve vyvoji umelych koncetin, kdyz jsem videl posledni izraelskou protezu ruky,naskocila mi pred ocima jedna scena z GITS;-)...jde jen o to abychom dokazali vytvorit dostatecne male elektrody(nejlepe, nejspis pomoci nanotechnologii, tak aby byly velikostne srovnatelne s neurony) abychom jich mohli narvat velke mnozstvi tesne k sobe, samotne propojeni neni takovy problem a co je kde v mozku mame uz taky celkem dobre zmapovane. Pak muzeme vesele zacit propojovat mozek s libovolnym dalsim hardwarem...The possibilities are vast and limitless...

    ...high-tech low life zazivam pomerne casto a ty myslim jeste vic ;-)

    a jinak nemam vubec strach o budoucnost CP...budoucnost=CP ;-) i kdyz tomu treba budou nakonec lidi rikat jinak...
    MATHEW_ER
    MATHEW_ER --- ---

    Naprogramoval jsem aspon piskvorky?

    30 hlasy od 30 respondentů

    MATHEW_ER
    MATHEW_ER --- ---
    OVERDRIVE: Can do!
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak s tema zakladnima otazkama... pamatuju si, ze kdysi tohle auditko bylo na jednu stranu ukrutny flamewar co je a co neni cyberpunk, na druhou stranu treba lidi jako Lukashiva a Ghiveran se snazili definovat ruzne smery toho, kam clovek jde ve spojeni s technologii. Jake by to bylo byt inteligenci bez tela [hehe zajimalo by me jak moc Ghiveran zmenil nazor za par let studia mediciny], jake je to zit na okraji a zaroven mit pristup k hi-tech a obrovskemu edukativnimu aparatu [hi-tech low life]...
    ta krize tazani se po smyslu je podle me pozorovatelna i tady [zase se mozna pletu, kdyztak me opravte]. je tu spousta linku [ani ne prilis okomentovanych] na technoloie [aplikovane i teoreticke], ktere nemaji nic spolecneho s tim, co se nam kdysi tak pozdavalo na Casove odcizeni a sebezniceni. ztratili jsme poetiku a nahradili ji pavedou a politikou?
    pank neni mrtvej, ale pamatuju si, ze pank mel kdysi schopnost kopat do zivejch a rvat na ne probud te se. je tohle uz mrtve? vytvarime uz jen metadata k metadatum?
    kdysi jsem se tu ptal, kdo z vas pritomnych naprogramoval aspon piskvorky. ptam se znova. kdo z vas se zmenil tim, ze techniku nejen pouziva, ale i vymysli jeji neobvykle aplikace a implikace? jen zerete informace jinych a nic nedavate nebo je za tim vsim, proc sem chodite nejaka idea, kterou jste citili uz pri cteni Verneovek a kopnula vas u Gibsona, Stearlinga, Ruckera...?

    Stearlinga tu nekdo rad, kdyz uz jsme tak u toho? Tvarni a mechaniste? Teraformace za cenu naproste ztraty osobnosti vymenou za dokonalost preziti v extremnich podminkach. Politicke systemy definovane pokrokem vedy.
    Kde je strach z umelych bytosti, ktere porusuji vsechny Asimovovy zakony [Wintermute!!!!!]. I have no mouth and I want scream.

    Pripada mi, ze jsme to nejak vzdali... Delete yourselve!!!
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    GULDUR: ztracim realny kontakt s okolim uz roky, predevsim diky tomu, ze jsem casto jinde nez okoli, napriklad ted uz 2-3 mesice pozoruju deni v CR a sve pratele potkavam jen online, diky ceste Brazilie-Mexiko-SK-Bangladesh...
    virtualni komunikace je muj kazdodenni chleba, stejne jako virtualni prace

    AVATAR: mam jinej problem. rika se o spouste veci skoro vsechno jen veci, ktere jsou jaksi lidsky dulezite, jak zijem [ne proc] a jak zit... to jsou informace, ktere spolu se zakladnima otazkama jako treba jak funguje dedictvi nejen geneticke, ale treba dedictvi moci a penez, dedictvi kultury, mam dojem, ze to resim jakoby sam. Samozrejme vim, ze exituji vedy, ktere mohou me otazky dost zasadne popsat, nebo aspon siroce opsat, ale jakoby nikoho nezajimaly odpovedi jinde nez mimo akademickou pudu. Mozna se hrozne pletu a realtime chat mozna obsahuje nejake fakticke informace o lidstvi jako takovem, ale spis mam dojem, ze mnoztsvim informaci degradovala potreba informace tvorit. Byt primarni zdroj. Myslim na nevedecke urovni [kde samozrejme existuje primarni vyzkum vzdy jako zaklad]


    GULDUR: mas dojem, ze by snad melo padnout nejdele fungujici socialni usporadani pripominajici vicemene stat? Chces dalsi Indii a Bangladesh?
    To je srani si do bot rekl bych a naopak nemam dojem, ze by bylo uzitecne, aby se Cina zmenila v bordel [kterym uz tak je]... at uz to politicky korektne budem obhajovat jako hajeni lidskych prav nebo politicky jako zniceni totality jako takove.
    Imho tesim se az dalsi rudi padnou je blabol jak noha.
    HURDA
    HURDA --- ---
    Já mám v Googlu peníze a akcie poklesli...
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    AVATAR: Každopádně pro čínskou technokracii je druhá možnost poměrně apokalyptická, protože přebytek informací ten umělý stát rozloží zevnitř - kolik informací tolik názorů...ale těšim se až další rudí padnou
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    GULDUR: jsou jen dve moznosti, jak udrzovat lidi v nevedomosti. Bud jim nerict nic, nebo jim rict tolik veci, ze nebudou vedet cemu verit :D
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    tomuhle říkám cyber válka - http://aktualne.centrum.cz/zahranici/asie-a-pacifik/clanek.phtml?id=658066

    Taková věc může mít větší důsledky na stabilitu režimu než vojenská invaze, která by ho naopak posílila...
    INFERNO_ON_LINE
    INFERNO_ON_LINE --- ---
    Newfag.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam