MMchodem GMO, kdyz uz jsem to tu natuknul, pac mi to pripadne jako docela dost cyber i kdyz ne zas tak punk, vyrabet plodiny, ktere delaji uplne neco jineho, nez na co normalne staci jejich geneticka vybava....
Uz jsem ti asi psal o tom, ze u zvirat se bezne provozuje klonovani, treba dobri zavodni kone maji dneska uz i stovky uplnych klonu - vysledky jsou mmchodem velmi nevalne, zadny z klonu extreme dobrych zavodicich predku nedosahnul ani minoritni uspech.
Taky si muzete nechat postavit psa na zakazku, dela se to v USA ve sportech jako je agility a flyball, mozna i dalsich, proste reknete jake ma mit pes parametry, na zaklade nejakeho katalogu, a za cca 100k USD vam pejska nastrihaji a pomychaji CISPrem, podle vasich predstav [pokud se nekomu chce dohledat elektronicke zdroje, budu rad, ja to vsechno cet na papire, a jsem extreme liny, takhle pri patku].
Kazdopadne k tomu GMO u plodin, tak Zlata Ryze byl pro me duvod, proc jsem okamzite zastavil jakoukoliv financni podporu pro GreenPeace [presmeroval jsem to na Lekare Bez Hranic, btw].... kazdopadne GreenPeace stoji proti GMO snad za kazdou cenu, dokonce v Asii nabadaji zemedelce, aby nicili policka, ktera se tam zacinaji pokusne objevovat, coz uz je pekne smejdstvo.
Asie ma takovy problem, a ten spociva v tom, ze horsi potravina nez ryze, z tech zakladnich, je uz jen kukurice. Ryze proste neobsahuje zadne moc vitaminy, coz vede mimojine treba k pandemii slepoty, ktera je nejak zavysla tusim na vitaminu E, ktery ryzozroutum moc moc chybi. Tak se chytre hlavy daly dohromady a udelaly Zlatou Ryzi, ktera vyrabi vitamin E.
Jenze hadej co, pak tady mame GreenPeace, kteri se ke GMO chovaji asi jako mormon k potratum, tedy vi o tom asi tolik co ja [nic], ale prej nemame pravo na CILENE geneticke manipulace. Coz je naprosto absurdni, pac kazde slechteni je geneticka manipulace, akorat daleko min cilena, daleko pomalejsi, a potencialne stejne nebezpecna jako ta cilena....
Tady je o tom vic, tak nejak jsem to jen shrnul, a mozna i s chybama, ale pripadne mi, ze je to tak trosku pribeh, ktery sem sedi.
Ono se to obcas v nejakem SF objevuje, treba v Kulhankove Stronciu jsou technologie v nekterych momentech dobre, treba to, ze se tam zerou brouci, to je taky nastupujici trend, to tezeni podvodnich metanovych konkrecii, to uz se taky nejak resi, myslim, ze Japonci. Kazdopadne zmena toho, jak se stravujeme bude asi nutna, nejen, ze nas Zeme tak jak je to ted neuzivi dost, ale naopak to bude horsi.
Pritom "lek" nebo aspon "workaround" mame, tady je ho prvni ukazka
Zlatá rýže - Časopis Vesmír
https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2017/cislo-6/zlata-ryze.html