• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPECTRECyber.Punk: The future is already here - it's just not evenly distributed
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Tak me napadlo: nevenujete se nekdo asijskym mafiim? K treba Ru nebo It organizovanemu zlocinu je textu sice poskromnu, ale najit se daji. Zajimaly by me Triady, Yakuza, Seolupa,... vlastne ani nevim. Klidne i treba tema prave prumyslova spionaz.

    Nejake knihy na tohle tema? Doporuceni?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    QWWERTY: Jo to chapu, ze je to embargo.
    Ale ono je to teda tak, ze vlastne zabanovali dodani technologii a materialu skupinam, ktere ty superpocitace vyuzivaji a adminuji, tak je to mysleno?

    Furt jsem uvazoval, jak proste zakazes hromade kremiku v jine zemi, aby neco delala. Teda krom primeho utoku.

    Asi jo, asi mas pravdu, nicmene pripadne mi to veskrze symbolicke gesto.

    Jak mam tendenci vykrikovat sporne nazory typu bitcoin je zlo, hry nejsou co bejvaly, tak jsem tak dlouho vykrikoval, ze Ru to sice dela s jinym paradigmatem (nas mnogo), ale klidne se muze postavit NATO, a ono ejhle... stejne tak spousta lidi tvrdi, ze Cina by bes zapadniho know-how neschopna, jenze ja si myslim, ze je to zas jen nepochopeni paradigmatu, jako u tech Ru vojenskych doktrin:
    Cn imho:
    - neveri na stejnou moralku - zadnej respekt k dusevnimu vlastnictvi - tudiz jeho “kradeni” neni “hrich” - tudiz proc vymyslet kolo, kdyz uz to nekdo ma, proste si to vezmes - neznamena to podle meho, ze nemaji vedu a vyzkum, konecne letaji ke hvezdam, spis bych skoro rek, ze se proste neobtezuji resit, co muzou ukrast

    To je treba rozdil od nas v podruci CCCP, kde tady najednou byly ostnate draty a nemoha sem veda a vyzkum z venku, tak to tady fest upadlo, ale Cn prece dela opak, dokonce plati svojim (jiste poclive kadrovanym) obcanum “studijni cesty do zahranici”

    Tzn. embargo hezky, no rek bych symbolicky.

    Ale rad se necham poucit, proto ty sporne nazory taky nekam pisu.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    OVERDRIVE: pokus o limitovani cinskyho zbrojniho prumyslu (resp. schopnosti jejich superpocitacu), omezenim dostupne US techniky, viz
    "The US is worried about China gaining access to American technology that helps its army close the gap with the US military."
    "bars American companies from exporting technology to the groups without proper approval."
    "requires the seven Chinese groups to obtain licences to access American technologies, including chip infrastructures designed by Intel and other U.S chipmakers."
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Tomuhle moc nerozumim... to jako zakazali ty superpocitace v jakem smyslu? Co ten blacklist tedy dela?

    US blacklists seven Chinese supercomputer groups - BBC News
    https://www.bbc.com/news/business-56685136
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Researchers demonstrate first human use of high-bandwidth wireless brain-computer interface | Brown University
    https://www.brown.edu/news/2021-03-31/braingate-wireless
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ja zas ty obrazky neshareuju uplne casto, na to je tady audit furt stejnych idei s furt stejnym filtrem aneb od pixel-artu, kde noirove prsi, az po HongKong, kde neni videt zadna demostrace za cenu dozivoti, ale noirove tam prsi... kazdopadne tohle mi zustalo zavesene jako tab, ktery jsem se furt zdrahal zavrit, ale zaroven mi to nepripadlo dost dobre, abych to nekam dal. Pak nejak pozvolna mi doslo, ze pokud uz se mas bavit s necim, co dnes predstavuje neuralky, rozhodne to nebude dokonale, a takhle nejak by mozna moh se projevovat Wintermute nebo Neuromancer, kdyz by jeste nebyl uplne dospely, resp... muze se projevovat jak chce, ale pote, co si uvedomi, ze jeste neni dospely, ubere barev.

    Aneb vyjmenuj 100 povolani, ktera zaniknou, kdyz neuralky budou mit dost prostredky. Vykopavam: Lekar - zustane zdravotni sestra s vysokym vzdelanim. Dalsi: cokoliv, k cemu je potreba ridit auto nebo jakoukoliv logistiky, vcetne velkych koncernu... od skladnika po techniky jadernych elekraren.

    Davaj dal. Kazdopadne, muj aktualni pratelsky kontakt s AI, ktery na prvni pohled nevypada.

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    rozehral jsem si Trudograd, coz je pokracovani Slavoutu, aka Atom RPG, a tohle je tam jako jeden screen, kdyz se loaduje nova lokace, holt mam novy wallpaper; mmchodem to je tak typicky RU byt [samo bez tech post-apo prvku, i kdyz...] az to uplne boli. To je na Slavoutu [atom RPG a spol] prave tak dobry, ze maji vyladene ty CCCP realie, vcetne xichtu postavicek, dialogu, narazek. Nevim, jak moc to maka na jine narody, nez ty, ktere ted pozorne sleduji tech 28 utocnych a 24 obranych batalionu [batalion = 1k vojaku] cestujicich po Ukrsce, ale za me tohle fakt maka. Proste Fallout 3 a Trudograd jeste nevim, furt jsem na predmesti

    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SHEALA: btw nelibi se to ani vyrobcum grafik
    Nvidia: grafické karty jsou na hry, snižujeme výkon těžby na polovinu - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/nvidia-graficke-karty-jsou-na-hry-snizujeme-vykon-tezby-na-polovinu/
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    SHEALA: jo jo vim, ale nepripadne mi to podstatne, respektive ne z ohledu na vykon neuralek a jejich ppuziti.

    Ted tady asi budu za starodavneho kokota, ale pocitacove hry jsem prestal povazovat za zabavne, kdyz moc, tak v roce 2010. Stal se z toho managersky a reklamne vyhajpovany bullshit, a to i z vetsiny ze sekce indie.
    Jasne, obcas neco ma presah, obcas sedne i nejaky cover, ala Hotline Miami, Atom RPG, Stalker, Botanicula a spol; ale typicky se pak podivas na krizi herniho prumyslu s Doomem 100+1 remake, 100 pokracovani Dungeons and Dragons v podobe min jak brakove pulp fiction a rikas si: tyvoe, to je stejne vyzivny a inovatorsky jak influenceri na youtube. Co tak mam dat na zahrani sve 15 lete dceri, na co by vzpominala i za 20 let?


    Shitcoin je pro me uplna katastrofa. Pozralo to vsechny nejlepsi mozky nasi generace, a pripomina mi to Grygarovu stareckou demenci a hledani Boha, pripadne Sveraka a jeho boj proti uloz.to.

    Asi jsem jen stary, ale to, ze mam doma roombu a neumim zametat, mi nepripadne jako hezky vyvoj. Kdyz bych byl dobry v necem jinem, nez to komentovat, rek bych, ze zrovna na lvl IT je ta degradace videt stejne rychle, jako nastup. Nastesti uz je tady uplne jina generace, a 40+ uz jsou obsolete a legacy (nechci zas mrzet, ale stejne tak zacina byt nehezky treba Linux kernel coz plyne z toho, ze ta nastupujici generace zas uplne nechape, ze veda a vyzkum jsou kontinualni procesy a je dobre si pamatovat a ne furt vymyslet kolo).

    Takze grafarnt pro shitcoin a pro hrace mi pripadnou jako lol i kdyz matematika je to hezka.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    OVERDRIVE: je hlavně nedostatek herních grafickejch karet. Lidi na nich teží crypto. A tak alza.cz omezuje grafárny na jednu za měsíc.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    OVERDRIVE: related
    Apple Has Already Secured 3nm Chip Production From TSMC for Future iPhone, Mac and iPad Models
    https://wccftech.com/apple-secures-3nm-tsmc-chip-production/
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Ja si teda myslim, ze chipu je nedostatek, pac je melou do tech vakcin, ale pokud treba nahodou ne, tak tady je o tom clanek

    Explainer: Why is there a global chip shortage and why should you care? | Reuters
    https://www.reuters.com/article/chips-shortage-explainer-int-idUSKBN2BN30J


    Nejak pred covidem jsem si vsimnul, ze google napriklad (a tusim i facebook) zacali ponekud stresovat, ze jejich neuralky dohani mooruv zakon az nebezpecne rychle, ale pak jsem to nejak ztratil ze zretele, treba to nekdo sledujete vic?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Myslim, ze 60 free noir filmu sem fakt patri

    60 Free Film Noir Movies | Open Culture
    https://www.openculture.com/free_film_noir_movies
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Strasne moc bysem si chtel zahrat Shadowrun, v jehoz logickem zakladu bude obdoba tehle udalosti.
    Gamemasteruju, pravidla je lepsi znat, ale kdyztak je vysvetlim. Na postavy klidne pouzijte nejaky generator. Predesilam, ze u me se moc nestrili, ale kdyz uz se strili, tak je to ala Kulhanek, tzn rozhodne to neni zadne military/survival/reality hardcore. Kdo zna seii “problem tri teles” asi pochopi, ze jsem schopen gamemasterovat i situace, kdy neco takovehohle jsi schopen preriznout nanovlaknovou siti natazenou mezi brehy.

    Hlasi se nekdo dobrovolne, semnou jako gamemasterem? System je v podstate : cim vic kostek, tim vic adidas, na to vcelku srat.

    Cilem je cargo lod, od Panamy a Suezu az po Nostromo. Hraje se v sobotu o weekendu, ocekavana delka sezeni cca 8h. Po poledni, klidne i od treba osmi vecer, az zhasnou haranti...

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    nevim, jestli jsem to sem uz nedaval, snad ne, kazdopadne by to asi patrilo do nejakeho spis post-apo auditu, ale kdyz uz ted vsichni chodime v tech gasmaskach, tak treba je ten cyberpunk nakonec bliz spis warhammeru 40000, nez jsme si predstavovali, a tudiz se sem mozna fan film stalkera bude hodit [mmchodem pletu se, nebo black stalker, ktery prinese hlavni postavu do bunkru, tak je tyz clovek, co hral Antona Gorodetskeho v hlidkach?]

    СТАЛКЕР фильм "Ф.О.Т.О.Г.Р.А.Ф." по игре "S.T.A.L.K.E.R."
    http://www.youtube.com/watch?v=EA4oowN4kII
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Dalsi ze serie CyberDeck-u

    Overview | CYBERDECK Bonnet and HAT for Raspberry Pi 400 | Adafruit Learning System
    https://learn.adafruit.com/cyberdeck-bonnet-and-hat
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jak tak sleduji prumernou inteligenci komentaru kdekoliv, tak projit turingovym testem by dokazal asi kdejakej chatbot a neprosla by i polovina politiku. Nicmene zajimavy clanek:

    AI-Powered Text From This Program Could Fool the Government | WIRED
    https://www.wired.com/story/ai-powered-text-program-could-fool-government/
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jeste se vratim k te legracce, co se ted stane v USA.... jsou to nakonec cikady.
    MMchodem pamatujete si jeste nekdo Bruce Sterlinga a jeho Vidim to Jinak, potazmo Schismatrix, tak cikady, jo? Aby bylo jasno.

    Happy high protein diet ..

    Get ready for Brood X: The once-every-17-years cicada swarm is coming
    https://www.nbcnews.com/...ood-x-every-17-years-cicada-swarm-coming-rcna429?utm_source=pocket-newtab
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak docet jsem ten sandstorm:

    According to news wire AFP quoting the Global Times, the PM 10 pollution in six central districts reached "over 8,100 micrograms per cubic metre" on Monday. The WHO considers levels between 0-54 as "good" and 55-154" as "moderate" levels of PM 10.

    https://www.bbc.com/news/world-asia-china-56399267
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Bug Foundation Hmyzí burger 2ks | Košík.cz
    https://www.kosik.cz/produkt/bug-foundation-hmyzi-burger-2ks
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam