• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ATANLIBEREC - mesto jinak... :o)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Mimochodem neskočila tak daleko což svědčí o tom, že neměla velkou rychlost. K tomu mě napadají dvě věci. Rychlost byla větší než nominální a navíc tažné lano v horní časti trasy kabinku tahem lehce přizvedává. Takže kolečko najelo na kolejnici moc tvrdě a vyskočilo. Možná kabina doslova jen spadla pod sloup.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Možná, že se lano utrhlo u té spodní kabiny. Ta vrchní se rozjela dolu a než zasáhly brzdy na sloupku vyskočila ven. Ale tyhle podrobnosti se nezveřejnili. Možná by to mělo být vidět na té panoramatické kameře. Jestli z toho existuje záznam.
    GECKO
    GECKO --- ---
    LWEEK: Tak namátkou to je právě ta jedna další. O jiným případu jsem neslyšel.

JESTEDMAN: Tam by mě docela zajímalo, co se přesně stalo. Video z průmyslový televize, co proběhlo médii ukazuje, že se pojezd kabiny těsně před horní stanicí zřejmě zastavil/zasekl ale tažné lano nikoliv, kabina se výrazně naklonila nahoru tahem lana, pak se lano utrhlo (zřejmě silou pohonu) a následně kabina sjela dolů. Takže tam ty vypadá, že lano neprasklo ve smyslu samo od sebe, ale utrhlo se. Automatická brzda byla zablokovaná a na poslení podpěře (tedy první cestou, ke která kabina dojela) vyskočila z nosného lana a zřítila se. Proč se to ale na začátku zaseklo a zároveň se nevypnul pohon, to nevíme.

Co se stalo na Ještědu se zatím neví, z fotek je patrné, že přes obě kladky na podpěře tažné lano jde (a visí volně dolů. Takže se pravděpodobně neutrhlo na závěsu zřícené kabiny.
    RSZ
    RSZ --- ---
    SONIC: vidíš, ale Busline alespoň nepadají lanovky:)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    LWEEK: a tam taky prasklo tažný lano a brzdy byly dokonce vypnutý
    SONIC
    SONIC --- ---
    Fesak uz ma i svoje vlastni vylepy..

LWEEK
    LWEEK --- ---
    Jsme docela světový. O nehodě psali v podstatě všechny media po celém světě.

Namátkou britský BBC:
    One dead in Czech cable car crash - BBC News
    https://www.bbc.com/news/world-europe-59106907

americký Washington Post:
    https://www.washingtonpost.com/world/cable-car-crashes-in-northern-czech-republic-killing-1/2021/10/31/d8943cf4-3a61-11ec-bd6f-da376f47304e_story.html

australský HeraldSun:
    No Cookies | Herald Sun
    https://www.heraldsun.com.au/news/cable-car-involved-in-deadly-crash-in-the-czech-republic-was-due-for-a-service/news-story/98143062e8f6b22d49534020e597ba49?amp&nk=efc22cf1b65204f3d395528c6086bb3e-1635801801

Ale letošek je na padání lanovek nějaký plodný. Namátkou si vzpomínám na pád lanovky v Itálii někdy v květnu.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tak jsem po ceste z prace myslel, ze mi jeblo. Naladim hitradio crystal a tam contact. Tak naladim contact a tam blanik. A ono fakt to tak je!
    RSZ
    RSZ --- ---
    JONAS3: v pohodě, až to tady vyřešíme tak uděláme printscreen a pošleme to spisovkou na drážní inspekci jako závěr:)
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    GECKO: Hezky možná bylo, ale dost hodně foukalo (jako cyklista na tréninku přesně v době pádu to mohu s jistotou říct - a wattmetr v protivětru fakt neokecáš, stejně jako pohazování po krajnici).
    O to víc mě udivuje, že lanovka jezdila. Sice netuším, jak velký vliv na na havárii mohl mít vítr, ale docela dobře si dokážu představit scénář poryv, výkyv lanovky a přetržení (spekulovat mohu ;))
    RSZ
    RSZ --- ---
    GECKO: motor a regulace vím, ale to "železo" okolo bylo retro..
    GECKO
    GECKO --- ---
    RSZ: Tak zrovna poháněcí stanice prošla celkem nedávno zásadní přestavbou, kde se pohon komplet měnil. Původně snad SS motor, nově asynchronní motor, frekvenčně řízený atd...

Že tahle kabina už nepojede je taky jasný. A tak se při tom snad předělá zabezpečení na automat. Takovýhle lanovky v Alpách běžně jezdí bez obsluhy v kabině.

jinak v diskusích se objevují neuvěřitelný věci, včetně různých úletů kolem toho, jak ten systém funguje. Mj. například tvrzení, že mohou být ty kabiny jen dvě.. jel jsem lanovkou, kde byl na každé větvi pár kabinek a uprostřed trasy byla mezistanice, kde se muselo přestoupit.
    RSZ
    RSZ --- ---
    GECKO: no řekl bych, že bez úplně nové lanovky se tam lidem moc chtít nebude, "pojeďte, máme nové lano" asi stačit nebude. Romantiku starý strojovny a kabiny jsem měl rád, ale myslím že tohle bude konečná.
    GECKO
    GECKO --- ---
    RSZ: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=UC60HwJ1qt8&feature=youtu.be a ano, i mě to připadá jako úlet. Strašně mě to překvapilo, měl jsem za to, že to je vždy automat, který je v otevřené poloze držen právě napnutím tažného lana, jak to povolí, tak se to prostě sevře a je to konstruované jako samosvorné. Ale asi to tak není.

Včera bylo hezké počasí, mohl se třeba cestou dolu prázdnou kabinou kochat u předního okna. Stanoviště průvodčího je vedle dveří ale směrem nahoru, jestli si dobře pamatuju. No a když to ruplo....
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ahoj všem, sháním urgentně jednoho až dva slaboproudé elektrikáře na akci. Ideálně od zítřka do pátku. Nevíte o někom?
    RSZ
    RSZ --- ---
    GECKO: brzda brzdící jen průvodčím je pro mě fakt úlet, prasknutí tažného lana tedy znamenalo třeba prudký pohyb, jeho pád na kolena a dramatickej rozjezd lanovky na sloup kde lanovka vyskočí... v roce 2021 docela ujetý ne?
    (spekulovat můžu, nejsem vyšetřovatel:)
    GECKO
    GECKO --- ---
    KRYSPIN: Tak ona lanovka na Ještěd prošla v letech 1971 - 1975 rekonstrukcí, která ale znamenala v podstatě novou výstavbu. Lanovka je komplet jiná, i když v původní trase (resp. ani to není tak docela pravda, na vrcholu byla myslím prodloužená).

Jinak podle některých indicií zejména z diskusí to vypadá, že v téhle lanovce nebyla záchranná brzda pro případ uvolnění nebo jiné destrukce tažného lana automatická ale bylo nutné ji aktivovat ručně obsluhou (průvodčím), který měl na stropě nad svým stanovištěm táhlo jak ve vlaku. Jestli to ten mrtvý v prázdný kabince, co spadla udělal nebo ne a případně proč je v tento okamžik čirá spekulace ale vysvětlení se trochu nabízí.
    KRYSPIN
    KRYSPIN --- ---
    JONAS3: jednou za 80 let
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    RSZ: Že padají maximálně jednou za deset let ;)
    RSZ
    RSZ --- ---
    ..deset let dětem říkám, že lanovky nepadaj, co mám říkat teď?:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam