• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ATANLIBEREC - mesto jinak... :o)
    MOZEK
    MOZEK --- ---
    RSZ: Ja to myslim tak, ze kdyz uz se rozhodnu jako mesto a investor, ze se tedy zbavime sice unikatni, ale problematicke (zejmena proto, ze nerozumime a nechceme rozumet jejimu vyznamu) stavby, utopicky bych predpokladal, ze ku prospechu mesta a jeho obyvatel, vyhlasim verejnou soutez, u ktery budou pritomny urbanisti, architekti, sociologove a jina verbez, ktera na rozdil od vehlasnych majitelu benzinovych pump se zlatymi retezy kolem krku, bydlicich v imitacich Kotasovych megalomanskych staveb, ma alespon z akademickych zajmu a duvodu, chut vybudovat uprostred 5. nejvetsiho mesta zeme ve stredu Evropy neco lepsiho, nez 2x4 petadvacetimetrovy zdi, plny prazdnotou zejicich obchodu, v pokusu o napodobeni nakupniho centra v Almaty. Fakt, ze je spodni centrum hnusny a zasyfleny poslednich 60, nebo kolik let, uz je jen implikace neschopnosti vedeni mesta v nekolika poslednich dekadach a nejspis i super schopnosti mistnich kocouru ze Syneru, ktery se, dle meho skromneho chapani z vypraveni mistnich u plzne v Labaku, smele rovnaji kocourum z Kalabrie.
    RSZ
    RSZ --- ---
    LWEEK: "punc komunistické stavby"? Tak že by zrovna tohle bylo těžiště diskuzí o Ještědu, to slyším poprvé
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Jako kdyby původní obchoďák nebyl tolik unikátní tak nic neřeknu. Ale ve světě neexistuje jediná podobná stavba. Teda krom Kotvy v Praze, která je nepovedenou kopií. Mrzí mě, že se tomu přisuzuje punc komunistické stavby, protože jestli někdo chce vidět komunistickou stavbu v praxi, tak nechť se jede podívat na Sídliště Broumovská. Naopak OD Ještěd by klidně mohl stát v Paříži a nikdo by se za to nestyděl. Zvláště teda fotky z otevíračky když ještě byl uvnitř původní interiér a dveře. Prostě to mělo šmrnc. Na ničem se nešetřilo. V podstatě retrofuturistický design. Co vím, tak se na OD Ještěd jezdili dívat studenti architektury z celé Evropy. Takže místo toho abychom si z toho udělali ikonu a vrátili jsme tomu původní vzhled a lesk, tak místo toho postavíme tuctovku která narozdíl od původní stavby vypadala zastarale už když se stavěla. Nevím, přijde mi že češi prostě nemají vkus. Nevím jestli za to může komár nebo kdo, ale takových zvěrstev co se u nás v architektuře udělalo a dělá to snad ani nemá ve světě konkurenci.
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    hele mě se kdysi na fakultě architektury TUL smáli za můj citlivej přístup vesměs u všech projektů, megalomanský "egostavby" měly u obhajob půl práce nebo rovnou vyhráno, takže asi tak, nevim jak je tomu dnes, tenkrát se psávaly roky kolem milénia :)
    RSZ
    RSZ --- ---
    hlína, parkoviště, špína .. tak si to pamatuju já.. špína teda zůstala, místo hlíny je parkač v megabetonu, nemám dolní centrum rád, ale že by to tam bylo někdy jindy krásný? vůbec

RSZ
    RSZ --- ---
    .. třeba ty hnusný hlineny placky po asanaci, tam co stávala maringotka s automatama. Tam fakt k zadnymu zničení centra nedošlo.
    RSZ
    RSZ --- ---
    MOZEK: já si starý hnusný dolní centrum s Ještědem a zasyflenou fugnerkou teda pamatuju, k horšímu se to imho nezměnilo (teď se tomu tedy vyhýbám taky)
    MOZEK
    MOZEK --- ---
    ERVIN: ja jsem v Lieberci cerstve (jakoze tady zijeme a mame trvaly) ale za to, co se stalo v dolnim centru (Forum Liberec, Liberec plaza atp) bych zodpovedny lidi zavrel na dozivoti do pruhledny budky pred steny toho antiurbanistickyho pekla a krmil je po lzickach vyvarem z ruliku. Takhle znicit vnitrni centrum mesta to uz chce hodne vymletej mozek a absenci jakykoli mestotvorny kompetence.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    JENDAVB:
    LWEEK: Jakejkoliv barák můžeš zbořit, ale měl by tam vzniknout barák kvalitnější. Tenhle dům byl jedinečnej záznam doby a toho, čim byl svého času Liberec, dalo by se říct, unikátní. SIAL byl kancl, kde spolu vzájemně tvořili stavaři s architekti, u OD Ještěd bylo zajímavé zapojení sociologů, nemýlím-li se. Konstrukčně dům stál na několika studnách, ale hlavně, architektonicky ti byl barák, kterej byl hi-techovou arichitekturou světové úrovně, radikální městotvornej prvek. Už proto si tehdy zasloužil bejt kulturní památkou.

Nahradil ho generickej papundeklovej do sebe uzavřenej zkurvenej nákupák, kterej kanibalizoval městskej život svýho bezprostředního okolí. Takový domy jsou dobrý v améru kde se všude jezdí autem a tyhle domy v ortogonálním urbanismu to městské centrum (komerčně a sociálně) suplujou. Ne tady u nás, kde ty centra máme přirozený...

Ale už je pozě plakat nad rozlitým mlékem.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    JENDAVB:
    LWEEK: Jakejkoliv barák můžeš zbořit, ale měl by tam vzniknout barák kvalitnější. Tenhle dům byl jedinečnej záznam doby a toho, čim byl svého času Liberec, dalo by se říct, unikátní. SIAL byl kancl, kde spolu vzájemně tvořili stavaři s architekti, u OD Ještěd bylo zajímavé zapojení sociologů, nemýlím-li se. Konstrukčně dům stál na několika studnách, ale hlavně, architektonicky ti byl barák, kterej byl hi-techovou arichitekturou světové úrovně, radikální městotvornej prvek. Už proto si tehdy zasloužil bejt kulturní památkou.

Nahradil ho generickej papundeklovej do sebe uzavřenej zkurvenej nákupák, kterej kanibalizoval městskej život svýho bezprostředního okolí. Takový domy jsou dobrý v améru kde se všude jezdí autem a tyhle domy v ortogonálním urbanismu to městské centrum (komerčně a sociálně) suplujou. Ne tady u nás, kde ty centra máme přirozený...

Ale už je pozě plakat nad rozlitým mlékem.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    To sice jo, ale dalo by se to zrekonstruovat. Dlaždice se daly omejt, plechy se mejt neměli ty zrály schválně. Tesko se mělo postavit vedle a OD Ještěd nechat jako multifunkční barák a vrátit tomu původní lesk. Ale co už.
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    LWEEK:
    RSZ: Jako mě je to taky líto ale zase teda musím říct že chápu i Tesco že šlo do přestavby ... Kdyby z toho někdo udělal teda tu kul. památku a poskytnul dotaci aby se to nějak dalo používat dál na něco třeba i trochu jiného (Fakulta arch. třeba #vtip) Tak by to takhle nemuselo dopadnou
    RSZ
    RSZ --- ---
    LWEEK: no ke konci to bylo oblepený mnoha blbostma a takhke to teda nevypadalo žejo, trafika u sirek byla fuč a všechny schodiště ústící do ulice byly prochcaný
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    TABBY: Z tohodle je mi fakt smutno. Za takovou stavbu by se ani dneska žádný architekt nemusel stydět. Fneomenální ukázka skvělé nadčasové stavby. :(
    ATAN
    ATAN --- ---
    TABBY: nejak tam nevidim stanek s langosem
    TABBY
    TABBY --- ---
    Vystrihovanka - model Jestedu - k dostani u Fryce za 249 Kc.

Dalsi foto
    VEETUHS
    VEETUHS --- ---
    CERMINEK: polévka gaspacho!
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Tvl... Dneska oběd v Pytlounu na Hodkovické... Větší tragédii jsem v Liberci ještě nezažil... Na vše neskutečné čekání a nakonec jsem jim vracel úplně syrové jídlo...
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    WELITELKA: chtěl
    WELITELKA
    WELITELKA --- ---
    ATOMIKS: pristi utery? to si chtel nebo nabizi takove sluzby?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam