• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ATANLIBEREC - mesto jinak... :o)

Hotovo. Hirošima Hadr. Hasne Hulení, Hyeny Hodují.....

rozbalit záhlaví
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MOZEK: Souhlas, v zásadě obchoďák v centru zabíjí menší obchodníky a tím pádem i přirozený život. To konec konců můžeme v Pražské a Moskevské docela dobře vidět.

RSZ: Chápu, Rozzol Melara není nejharmoničtější stavbou na světě. Ale o to právě jde. Ta stavba je fascinující mimo jiné i svou brutálností a atmosférou velkých vizí vedoucích k zmaru. Bydlet bych v tom nechtěl a jsem rád že podobného, leč mnohem skromnějšího, rázu existuje v ČR snad jen jediná stavba.

JESTEDMAN: Já si nejsem jistý jak moc je dnešní doba lepší. To co vzniká v centru za bytovky rozhodně není žádný skvost. Teď je to "hezké", za deset let to budou zase paneláky bez duše. Čím dál víc mladých lidí raději žije v maringotce než v tomhle o určitém trendu svědčí. Třeba se v důchodu budeme schopni potěšit nějakou významnou novou budovou, která nebude jen vizuální fastfood. To ale kultura nesmí být považovaná za zbytný luxus.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    LWEEK: otázkou je, jestli byla v devadesátkách vůbec nějaká veřejná vůle vytvořit uprostřed stotisícové metropole něco jako nepraktický skanzen. Jasné, že všechno spláchl čas a současní mileniálové by dokázali takové bizarní uspořádání prostor využít, ale tehdy byla doba fialových sáček. Tím nijak neobhajuji Fórum, je to sračka, to jo.

RSZ: Jendo, nechci ti kazit nadšení, ale imho nikdy nebudou peníze na opravu a už vůbec ne na stavbu novýho. Jen se to vytáhne jednou za 4 roky.
    RSZ
    RSZ --- ---
    LWEEK: ..kámoš nedávno posílal fotky z Rozzol Melara, taky se na to jezdí dívat lidi z celého světa, ale ze společných prostor bys blil. A tak to vypadalo i tady. A žádný park a žádná citlivá rekonstrukce by se nekonala.
    Doporučuju pozornost obrátit na stojící Ještěd (který rekonstrukci taky potřebuje) nebo třeba bazén, kde se zdá že ho politici odepsali a bude se to směřovat na stavbu nového u arény.
    MOZEK
    MOZEK --- ---
    "Mimochodem nový obchoďák mohl klidně být v kráteru s velkým podzemním parkovištěm."

IMHO, obecně by tyhle mastodontní, neměstotvorné zrůdy vůbec neměly v centrech malých měst být. Navíc, když je to 5 minut do dalších obchodních hubů typu Nisa, nebo to, kde je Bauhaus a spol.

Tohle prvenství je fakt k zblití.
    Liberec má nejvíce obchodů na obyvatele v Česku. A Jablonec chce taky - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/liberec-ma-nejvice-obchodu-na-jednoho-obyvatele-v-cesku.A130517_082510_liberec-zpravy_tm
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    To mi nepřijde fér srovnání. Jasně že lidé se dělí na konzervy a progresivisty. Někdo chce uchovávat a někdo přebudovávat. Pointou je umět rozlišit význam stavby. OD Ještěd byl libereckou dominantou světového významu. To samé jako Ještěd, kdyby přišel někdo s tím že to tam přebudujeme tak se asi ozve každý. Problém OD Ještěd byl v tom, že to nebylo tolik patrné. Lidé bez estetického cítění nebo architektonického povědomí to vnímali spíš jako chátrající budovu. Mimochodem nový obchoďák mohl klidně být v kráteru s velkým podzemním parkovištěm. OD Ještěd se mohl přeměnit na společenské centrum + obchoďák s menšími obchody, tak jak to Hubáček zamýšlel a volná plocha vedle se mohla přeměnit na park, který v centru města docela chybí.
    RSZ
    RSZ --- ---
    RSZ: (z "už nejdu do Ještědu")

RSZ
    RSZ --- ---
    ERVIN: to musel bejt sakra staroliberecky purista, ty ruiny v dolním centru před stavbou moc k žití nebyly
    GECKO
    GECKO --- ---
    ERVIN: No vždyť... těsně po výstavbě to asi nějak všeobecně nadšeně přijímáno nebylo... A teda kacířsky, neb nejsem místní a nemám to spojený se vzpomínkama na zmrzku ze stánku v průchodu, když mi bylo pět. IMHO ten barák nějak extra hezkej nebyl a městotvornej taky zrovna ne... já si ho pamatuju jako nepřehledný spojení několika věží, mezi kterýma vedly zaplivaný nevyužitelný průchody...
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    JESTEDMAN: Slyšel jsem i kritiku OD Ještěd, kterej nahradil původní zástavbu dolního centra...
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    tyhle generační dohady jsou pomíjivé.. mnoho libereckých prý nadávalo na nově vystavěný Ještěd, zatímco jejich potomci ho bránili zuby nehty. pěkný jsou valdštejnský domky, tak pěkně zasazené do okolní zástavby, hlavně teda mají optimální umístění a velikost, tudíž se jich nikdy nedotknou plány developerů, za mě škoda :)
    GECKO
    GECKO --- ---
    LWEEK: Fórum myslím stavěl Syner. Známý co si pamatuju na tý stavbě dělal... Ale ono to je asi jedno.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Tuším, že nové Tesco v centru stavil Metrostav, což je jiný gang. :) Já osobně jsem zatím žádný povedený projekt na údolí ducha textilany a kráter Ngorongoro neviděl. Všechno to jsou pseudo luxusní tuctovky, které už od pohledu mají značné nedostatky a bydlet bych v tom nechtěl ani zadarmo. Na bytovky v kráteru jsem už na facebooku viděl reklamu, takže to už je asi hotová věc. Ale je fakt, prý, tvrdil mi to p. architekt Hajný, velké projekty v ČR prostě dobře dělat nejdou. Důvodem údajně jsou ekonomické zájmy zadavatelů a pokřivený stavební zákon. Takže architekti mají šílený stres a minimální šanci dělat věci nějak víc od srdce.
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    NOIZER: no konečně někdo kdo má názor na co to využít jinak než obchodák !
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    JENDAVB: byla by z toho skvela arena na paintball!
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    ERVIN: Jako jasně zbourat to byla chyba o tom nepochybuju ... Ale teda upřímně kdybych jako pronajimatel nebo dokonce vlastník viděl tolikero problému z mým hlavním bus. tak se na to asi vyprdnu ... A co teda potom kdo by to jako držel při životě ? ... Jáko já jsme se nad tím dlouho zamejšlel a jiný využití než obchdák jsme nenašel :(
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    JENDAVB: Tak. Jsou systémová řešení a řešení na míru. Pokud se dost lidí dohodne, že se má něco chránit, dokáže si obhájit i nadstandardní náklady spojené s jeho provozem. Tak jako to je běžné u památek starších. Je úplně jasné, že by asi standardní nákupák v Od Ještěd bejt nemoh, ale vzhledem k tomu, že ten dům byl koncipován jako část města, nějaká soutěž by tomu účel našla, stejně jako důstojnou rekonstrukci. Ke všemu když je v Liberci ten problém, že těch nákupních ploch per capita je fakt málo...

Doporučuju při návštěvě italskejch Benátek zapadnout do jakýhokoliv Crrefouru, co tam maj (jeden třeba na Via Garibaldi) a tam je krásnej důkaz toho, že když chceš, tak způsoby najdeš.
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    KOOTCHA: Kolikrát za 20 let měnit technologie v Galerii a kolikrát v Obchodním domě ? Jasně pokud mě tady někdo napáše k čemu by se dal ten Ještěd použít jinýmu než obchodaku budu rád J8 na to nějak nepřišel :-(
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    JENDAVB: Třeba lázně jsou opakem toho, co říkáš.
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    Jen bych rád připomněl jeden pain z obchodním domem nedaleko nás [JENDAVB @ LIBEREC - mesto jinak... :o)] ... Prostě v těch historickejch barákách mít třeba velkej chladák nebo jaká koliv výměna technologie je peklo ... Takže by to zelo prázdnotou protože obchodák by tam nebyl a co teda s tím dál ? Jinak Mě osobně je líto že teda neproběhlo nějaký třeba sloučení dvou budov ...
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    RSZ: IMHO s ena to čeká, aby tam Syner mohl vystřelit další nákupák...
    Studií okolo Textilany bylo mnoho, některé opravdu povedené, ale zájem, IMHO, je někde jinde.
    RSZ
    RSZ --- ---
    KOOTCHA: šleha..
    jinak nedaleko od zbořeného Ještědu, v centru města, podobně chátrá "Blaupunkt", taky je jasný že to půjde dříve nebo později k zemi..

MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    MOZEK: Tak pokud vedeš stotisícový město a vedle toho vlastníš největší stavební firmu v regionu, tak se nebudeš zdržovat nějakejma veřejnejma soutěžema. Beton se musí lejt, to se nesmí zastavit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam