EDASX: Troufnu si nesouhlasit. Respektive že se všechno musí zaplatit a komplikace ve stavebnim řízení atd je všechno pravda, ale myslim, že Lweek mluví o tom, co dlouhodobě nechápu ani já. Jak je možný, že je tu tolik nevkusu. To nesouvisí s finanční stránkou. Někdy spíš naopak. Kolikrát by u oprav starejch domů posloužil písek, vápno, cement a bylo by to pěkný. Ale ne, tady se dá polyš, perlinka, lepidlo, hrubá fasádička a jeb ho na řůžovo.
Já vim, že to Sasko taky neni zrovna etalon vkusu, ale nabízí se ke srovnání, protože spousta těch zdejších domů je úplně totožných s těma za hranicema. Budovali je stejný lidi. Jak vypadají dnes si můžeme porovnat na pár km kdekoliv podél hranice. Dobrej je třeba Varnsdorf - Grosschönau. To je v podstatě jedno město na dvou stranách hranice s brutálnim kontrastem. Proč to tak je? Nevim. Nejsou to ale jen sudety a není to otázka peněz. Vidim to dnes a denně v sousedství.
Na druhou stranu mám pocit, že se to poslední dobou mění a i veřejnej prostor začíná trochu vypadat k světu. Dokonce bych řekl, že v tom roli sehrál i covid, kdy ty lidi neměli možnost trajdat a museli se zavřít na chalupách. Stouply ceny nemovitostí, lidi si je začali víc opravovat a víc se zaměřovat na místo ve kterym žijou. Doufejme, že to bude pokračovat.