AC24.cz - Nezávislý novinář: Pasažér uneseného letadla odeslal foto ze skrytého iPhonu
http://www.ac24.cz/...73-nezavisly-novinar-pasazer-uneseneho-letadla-odeslal-foto-ze-skryteho-iphonu
„Byl jsem zadržen jako rukojmí neznámými vojáky poté, co bylo letadlo uneseno (s páskou přes oči). Pracuji pro IBM a podařilo se mi během únosu ukrýt telefon do zadku. Jmenuji se Phillip Wood. Myslím, že mě i zdrogovali, nemůžu se soustředit.“
Černá fotografie označená jako „1395192158752.jpg“ obsahuje tato metadata:
Rozměry: 240 x 320
Výrobce: Apple
Model: iPhone 5
Barevný prostor: RGB
Barevný profil: sRGB IEC61966-2.1
Ohnisková vzdálenost: 4.12
Alfa kanál: Žádný
Červené oko: Žádné
F číslo: 2.4
Expoziční program: 2
Expoziční čas: 1/15
Stone rovněž detailně vysvětluje, proč EXIF data snímku (Exchangeable Image Format) slouží jako nezvratný důkaz:
„Exif je neporušený. Exif data jsou uložena v každém snímku z jakéhokoli fotoaparátu a obsahují okolnosti, za kterých byla fotografie pořízena. Lze je zobrazit, když uložíte fotografii na ploše PC, kliknete na ni pravým tlačítkem myši a zvolíte vlastnosti. Pak kliknete na detaily. Zjistíte, že snímek byl pořízen 18. března iPhonem 5, s citlivostí 3200 a clonou 1/15. exif data obsahují i souřadnice, jež náleží základně Diego Garcia. JE TO POPRVÉ, CO NÁM PRÁZDNÁ FOTOGRAFIE PROZRADILA ÚPLNĚ VŠECHNO.
Exif nelze přepsat běžným softwarem, může být jen přidán k údajům, jako jsou„image credits“, u některých pokročilých aplikací. Může být rovněž vymazán, NE VŠAK ZMĚNĚN. Fotografie s neporušenými Exif daty lze použít u soudu. Pokud je Exif hacknutý, musel by to udělat někdo ze CIA nebo opravdu dobrý hacker, o tom ale pochybuji.
Zajímavou okolností je, že muž, kterému se podařilo umístit tyto informace na web Farganne (pod přezdívkou Glitch), obdržel mnoho výhrůžných hlasových zpráv, což je další důkaz potvzující, že to vše je pravda. Jedno je jisté: jakmile se tato věc zveřejní, bude VYPUŠTĚN DŽIN Z LÁHVE. Nevím, jak vjádřit důležitost toho, že GPS souřadnice snímku neladí přesně s tím, co říká Google, a nejsou umístěny nikde na webu, protože to dokazuje, že zdrojem těchto souřadnic není Google nebo Wikipedie, ale že opravdu pochází z daného přístroje a že snímek MUSEL být pořízen na základně Diego Garcia.“