GORG: Ani mě nepřekvapuje, že u něčeho, co je tak mega obrovskej byznys, "chybí dostatek průkazných studií".
Předpokládám, že ony ani tak nechybí, spíš pokud někdo takové studie s jasnými výsledky provede, tak je problém je zveřejnit, zúčastnění vědci najednou zjistí, že jejich kariéra visí na vlásku a že jsou na cestě na okraj světa vědy, mezi "neseriózní alternativce"....
Ale teda, ta opatření německé a francouzské vlády MUSÍ být postavena na jednoznačných výsledcích vědeckých studií. Je docela zajímavé, že o těch výzkumech u nás nic neslyšíme, a třeba naše vláda o nich rozhodně nic neví (když se rozhlédnu, u nás se sleduje spíše politika: "vysílač na každý dům")
Hledala jsem si před pár dny na netu něco o hypersenzitivitě na EM záření, po tom co mě zas šíleně rozbolely ruce z delšího držení mobilu. Dozvěděla jsem se, že zjevně podobné zážitky má mnoho lidí, ale oficiálně se "nikdy nic neprokázalo", a byly naznačeny jiné, nebo "psychologické" příčiny obtíží.
Upřímně řečeno, když zažíváte dosti silnou fyzicikou bolest ve zcela konkrétních situacích (a nejdřív byla bolest, a pak teprve vůbec nějaké přemýšlení o nějakém EM), tak čtení příslušného záznamu na wikipedii je poněkud k zblití.... EM senzitivita neexistuje, nikdy se neprokázala, a všichni, kdo mají pocit, že jim z mobilu u hlavy třeští hlava, jsou nevyrovnaní....
Zároveň ale teda v té Francii očividně zjistili věci, které by naznačovaly něco jiného, když je mobil tak nebezpečný pro mozek dětí, že se jim musí zakázat a musí se nařídit povinné přibalování handsfree, tak je celkem logické, že by z něj mohla i bolet hlava :)...příslušná diagnóza ovšem globálně prostě neexistuje....
Zkrátka mají v tom chaos ;)
-----------
Oproti horečce omladnic vidím rozdíl v tom, že oni tenkrát o existenci baktérií opravdu nevěděli. Sice by mohl stačit i zdravý rozum, i z běžné zkušenosti mohli vědět, že za sahání na mrtvoly nemá člověk čisté ruce...ale reálné informace skutečně neměli. Zatímco my dnes informace o té technologii a jejím vlivu na živé organismy máme. V prvních letech se o tom mluvilo hodně, ale paradoxně čím je to hustější, tím je větší ticho.
Tohle je typické pro naši dobu, že se ignorují věci, o kterých se ví.