Jinak tohle je obecný nešvar médií - "profesionálních" - v podstatě nikdy nebo velice opatrně a stručně někdy citují skutečné zdroje nebo dokumenty.
Tady mají dokumenty, o který se soudí přes 10 let snad? A oni si dají ten pozor, aby ani jednu větu z tak nezajímavého větu necitovali v článku, a místo toho nechali dva odstavce napsat velvyslancem Saudské arábie, který tam říká to zhodnocení :))
Já si toho nejdřív nevšiml, že tam je věta "uvedl v prohlášení saúdskoarabský velvyslanec v US"
Ale necitovat zdroje a psát jen sumace a interpretace je něco skutečně zarážejícího .. ale dá se na to zvyknout, spolehnout že média dávají pouze a jen interpretace s minimem zdrojování. Ale teď mi to přijde fakt okatý - kontroverzní dokument - v angličtině - a nedají z něj aspoň pár vět?
Proč? To nám poví šéf CIA
Šéf CIA: Zpráva o 11. září má tajnou kapitolu o možném spojení útočníků s Rijádem — ČT24 — Česká televize
http://www.ceskatelevize.cz/...rava-o-11-zari-ma-tajnou-kapitolu-o-moznem-spojeni-utocniku-s-rijadem
Americká vyšetřovací komise nicméně podle Brennana dospěla k „velmi jasnému“ závěru, že neexistuje žádný důkaz naznačující, že by saúdská vláda jako instituce nebo některý jednotlivý saúdský činitel finančně podporovali Al-Káidu.
Nepotvrzené a neprověřené informace by se podle šéfa CIA v případě jejího zveřejnění mohl někdo chopit a šířit zprávy o vině Saúdské Arábie. „To by bylo velmi, velmi nepřesné,“ zdůraznil Brennan.
====>
Ano, abych ty informace z médii zkusil dekódovat do normálního nezmlatlaného jazyka - těch 28 stránek (dle mého rychlého nakouknutí do textu) v podstatě usvědčují Saudy z podílu na 11. září a obecně terorismu, nicméně informace nejsou potvrzené. Že něco tvrdí nějaký FBI nebo CIA agent ještě neznamená, že to musí být pravda.
Pan Brennan jestli myslí větu (strana 12) "
Měli bychom vyjasnit, že tato komise nedošla k žádném jasném závěru, jestli informace, které jsme našli v CIA a FBI dokumentech jsou důvěryhodné a dostatečné..... jsou dvě možnosti......",
... tak nevím jakým způsobem ji lze interpretovat jako
"Americká vyšetřovací komise nicméně podle Brennana dospěla k „velmi jasnému“ závěru, že neexistuje žádný důkaz naznačující, že by saúdská vláda....."
// A to jsem jen nakoukl v rychlosti, ale skutečný obsah toho textu skutečně dává vysvětlení, proč to tak Saudi nechtěli zveřejnit. Imho daleko od toho, že by tu věc vyvracely. Spíš jako doublethink :)
I ten článek Independent má úplně jiné vyznění než idnes (článek z ČT jsem nenašel, )