• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    JESSIEATREIDES: no nic moc. Te'd jsem byla dva měsíce v Budějovicích a starala se o mamku. Je to hodně špatný. Teď na chvíli v práci.
    Rozptyluju se Chandlerem nebo Elfriedou. Zjistila jsem, že dost lidí ji nemusí, zato Bernharda ano, což mě překvapilo. Rozhodně Claus Peyman by mohl vyprávět.....:))

Jinak - zaznamenali jste tohle?:
    http://www.diepresse.com/Artikel.aspx?channel=k&ressort=k&id=555401

je to sice už pár dní...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ROTWEIN: v pohodě :o) a jak je?
    NECECH
    NECECH --- ---
    RERA: Zalezi na tom, kolik jsi ochotna za to zaplatit.
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    JESSIEATREIDES: co nadělám. Jedinou omluvou je moje dvouměsíční absence čehokoliv, co by se počítači byť jen podobalo...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ROTWEIN: no jo, ale podezírat zrovna Vaňka Jr. z neznalosti čehokoliv, je velmi neprozíravé... myslím, že lidí, co by měli tak jasno v pojmech (a nejen českých), jako má ID Vaněk, bys na nyxu spočítala na prstech jedné ruky (a ani já k nim nepatřím...)
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Aha, nečtu....
    u nás leda tak pragmatičtí...ale to už je zase někde jinde.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ROTWEIN: Tady nešlo o to, že by náhodou Vaněk Jr. neznal význam slova Realpolitik... Spíš projevil podivení nad překladem "reální politikové"...
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    MECHTILD: nebyla jsem si jistá. Dík.:)
    RERA
    RERA --- ---
    ahoj, prosim, nasla by se tu dobra duse, ktera by mi prelozila do nemciny asi pul stranky??
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    Mám dojem, že povídky v češtině nevyšly žádný - vím jen o třech románech a nějakých divadleních hrách.
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    VANEK: Ještě k té Realpolitik. Je to orientace aktuální politické moci na splnitelné cíle celkem bez ohledu na hodnoty a ideály. Použije je vlastně až tehdy, kdy tzv. účel posvětí prostředky a může se pomocí hlásání nějaké konkrétní hodnoty dobrat zamýšleného cíle.
    Realpolitik má prostě machiavellistický rozměr a Realpolitiker jsou něco jako Zeman nebo Železný...:)

Nedávno jsem četla Macht nichts od Elfriede Jelinek. Aneb malá trilogie smrti. Prostřední "hru-povídku" jsem musela číst 2x, abych pochytila další rozměry, navíc si Elfrída dopsala sama dovětek pro takové jako já. Přes to úsilí jsem se nakonec dost bavila. Nevíte, jestli to bylo přeloženo do češtiny?
    LAURA_S
    LAURA_S --- ---
    JESSIEATREIDES: Děkuji, ve všech těch městech jsem byla :) Teď pojedu za bráchou do Mnichova, pokusím se tam něco sehnat, kdyby to nevyšlo, tak zkusím zjistit ten Bayreuth.
    SIHAJA
    SIHAJA --- ---
    KVJETINKA: Tím, že se jimi budou řídit všichni....
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    zkus Hotel Arvena v Bayreuthu. V létě tam bývají Wagner-Festspiele a hotel je naplněn až po střechu... Před dvanácti lety jsem tam dělala pokojskou ;o)
    Bayreuth je roztomilé univerzitní městečko, není příliš daleko od hranic, je tam parta privátů, které jsou přes léto volné, protože studenti odjedou domů... Lze odsud podnikat výtečné výlety (Coburg, Bamberg, Norimberk, Mnichov...)
    LAURA_S
    LAURA_S --- ---
    Nevíte někdo prosím o brigádě v Německu na léto?
    KVJETINKA
    KVJETINKA --- ---
    AETHER: pokud mozno co nejvic, prave.. ale pani doktorka vi ze neumim nemecky, tak se vzdycky spokoji s tim co ji donesu a necha me nejak projit :) No jsem teprv na zacatku, tak sem jeste urcite jeste neco nahodim :)
    AETHER
    AETHER --- ---
    KVJETINKA: no nejlip si uz tou prvni vetou nahrat na tu druhou, kdyby to melo byt kostrbate, nevim ovsem, nakolik presny mas dodat preklad;)
    KVJETINKA
    KVJETINKA --- ---
    no prave :)
    ale dik.. nejak jsem se do toho zamotala :))
    AETHER
    AETHER --- ---
    kdyz uz prechodnik, tak asi spis 'ridice se'

anebo co to nominalizovat - 'diky rizeni se jim'? to je ale takove krkolomne, uznavam
    KVJETINKA
    KVJETINKA --- ---
    Bitte, ;)

Das Achtungszeichen, das mir vorschreibt, den anderen die Vorfahrt zu lassen, der gelbe Rhombus, der mir die Vorfahrt gewährt, erhalten ihren Sinn nur dadurch, dass sie für alle gelten. Indem sich alle an sie halten, gelangen alle ohne Unfälle zum Ziel.

jde mi o zacatek ty druhy vety, to "Indem sich alle an sie halten" se da prelozit jako prechodnik? "Spoléhajíce na ně.."
    kdyztak me profackujte, mela jsem problemy s pozornosti i na hodinach cestiny :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam