• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    LAURA_S
    LAURA_S --- ---
    NECECH: Nic jiného ti asi nezbyde, než si to zjistit, pak dej vědět, docela by mě to zajímalo..
    NECECH
    NECECH --- ---
    LAURA_S: takže ty si myslíš, že ne... asi nemáš nic konkrétnějšího, že... tak do konce roku to zjistím sám!
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    pokud mate nejake dotazy, velice prijemna pani je tato: ivana.misakova@lb.mpsv.cz

je z libereckeho uradu prace a spoustu veci mi e-mailem uz odpovedela
    LAURA_S
    LAURA_S --- ---
    NECECH: já si myslím, že český živnosťák ti v Německu neuznají...
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    NECECH: no jo, sory - ten muj predchozi prispevek ber trochu s rezervou, myslela jsem to trochu ironicky - mam momentalne tolik rozporuplnych informaci v hlave z ruznych uradu, ze jsem z toho jelen, ale doufam, ze se to vsechno usili dobere k uspesnemu konci
    NECECH
    NECECH --- ---
    tak neříkej, že seš expert :-(
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    NECECH: tak tohle zrovna neresim ;)
    NECECH
    NECECH --- ---
    MAGGIE: Mě by zajímalo, zda v Německu můžu pracovat na základě českého živnosťáku, nebo zda si musím udělat nový německý!
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    takze vazeni, az budete chtit vice info, jak to je se zamestnanim v Nemecku, tak do tydne ze me bude asi totalni expert na tuto problematiku (pokud mi nerupne hlava), takze se nevahejte ptat :))
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    ANICHQA: teda pro upresneni, link na vnitrostatni jizdni rady autobusu v nemecku.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    ano, nechci tam zit - zatim se pouze pokousim o zamestnani, cca za dva dny uvidim, jak to dopadne
    LAURA_S
    LAURA_S --- ---
    MAGGIE: Jojo, jasně, to je normální. Ale ty tam nechceš žít, ne? Ty chceš denně dojíždět do Čech, jestli jsem to správně pochopila?
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    LAURA_S: dik, jinak dnes jsem dostala toto info z uradu prace:

Dobrý den,

Pokud odcházíte do Německa žít a pracovat, budete platit zdravotní a sociální pojištění a daně do německého systému. Před odchodem do Německa navštivte Vaši zdravotní pojišťovnu a oznamte předpokládanou změnu.

O pracovní povolení v Německu žádá Váš budoucí zaměstnavatel u příslušného úřadu práce. Může se stát, že německý úřad práce bude požadovat, abyste si podala žádost o pracovní povolení také prostřednictvím příslušného českého úřadu práce.

Další formality Vás v České republice nečekají. V Německu pro pobyt delší než 3 měsíce musíte požádat o povolení k pobytu a přihlásit se do systému zdravotního a sociálního zabezpečení a daňové povinnosti.

Podrobné informace ohledně formalit, jak na české tak na německé straně, naleznete na národních webových stránkách EURES na http://portal.mpsv.cz/eures v sekci Život a práce v EU/EHP – Německo.

Pokud budete mít další dotazy, neváhejte mě kontaktovat.
    LAURA_S
    LAURA_S --- ---
    MAGGIE: tak s velvyslanectvím ti neporadim, protože jak říkám, my tohle řešit nemuseli, protože máme všichni v rodině dvojí občanství, čímž jsme se vyhnuli tomuhle papírování, ale rozhodně se můžu zeptat strejdy, který taky pracuje v Německu a má jenom české občanství a pak ti dám vědět do pošty.
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    nazdar, asi nejsem tu uplne spravne, ale uz nevim, kde hledat pomoc...potrebuju link na vnitrostatni jizdni rady AUTOBUSU. Predem dekuju.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    samozrejme, ze budu na to jejich velvyslanectvi v praze volat, ale byla bych vdecna za nejake tipy od nekoho, kdo to takhle praktikuje
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    je mi jasny, ze co se tyce socialniho a zdravotniho, tak to budu platit duplicitne i v CR
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    LAURA_S: potrebovala bych nejake info, jestli se lisi jejich a nase pracovni smlouvy, jakym zpusobem se vyjednava pracovni povoleni (jestli zadaji nejprve oni na nemecke strane a pak ja na velvyslanectvi v CR nebo naopak), a taky kde se resi nejaky ten papir pro celniky, kde je napsano, ze kazdy den takhle dojizdim do prace + pripadne za kazdy dalsi uzitecny info budu velice vdecna
    LAURA_S
    LAURA_S --- ---
    MAGGIE: jo tak takhle to máme v rodině už celá léta, ale taťulda má německý občanství, resp. české i německé, takže ty to budeš mít jinak, jestli máš české.. Rozhodně je to ale velká výhoda pracovat v Německu a žít v Čechách :-)
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    chtela jsem se zeptat, jestli nekdo z pritomnych nemate nahodou zkusenost s praci v Nemecku, resp. jde mi o kazdodenni dojizdeni za praci, tzv. pendlovat - co je vsechno potreba, na co si dat bacha atd.

omlouvam se, jestli jsem hodne OT, ale nenasla jsem zatim jiny prihodny klub, kde bych se na toto zeptala
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam