• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ARFEA: Jak rikam, pockej, az sem hodim nejakou tu MP3, to uslysis, zac je toho Bärndütsch. Jinak ad transkripce... zavazna norma neexistuje, jista zvykova (s odchylkami) ano. Jinak v Bärndütsch se normalne tisknou knihy (treba - ale nejen - pro deti, protoze ty moc nebo vubec Hochdeutsch neumi), je do ni prelozena Bible a tak...:-)
    ARFEA
    ARFEA --- ---
    GOBERS: A tohle je normální psaný jazyk, který lze potkat i jinde než v učebnici, nebo je to jakási ad hoc "transkripce"?
    Ono to takhle samozřejmě vypadá hrozně, ale třeba reálně transkribovaná čeština by způsobila nemenší šok.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Fascinuje me to pouzivani clenu s osobnim jmenem. Pripomina mi to ceske "ja jsem nakej Franta...". :-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GRIGORIJ: Pockej az nadelam MP3 z toho CDcka, ktere k te ucebnici je...:-D
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    GOBERS: sakra... tam bych se asi nedomluvil :D
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    A jeste neco: zakoupil jsem sobe ucebnici Bärndütsch a tak hazim k vasemu poteseni textik z prvni lekce:

Tschou. I bi der Toni Furrer. I bi Lehrer. I bi dreievierzg-jährig. U wär syt dihr?
    Hallo Toni. I bi d Daniela Käller. I bi Sekretärin u sibenezwänzg-jährig.
    Grüess-di Daniela. I heisse Fränzi Bohnebluescht. I bi vieredryssgi. I bi Chrankenschwöster.
    Sälü Fränzi. Mi Name isch Thomas Bigler. I ha Jahrgang nünzähhunderteinevierzg. My Bruef isch Metzger.
    Hoi Thomas. I bi d Angela Bieri u bi Husfrou. I bi nünezwänzgi.
    Grüess-ech Frou Bieri. I bi ds Meieli. I bi zähni u gah natürlech no i d Schuel.
    Guete Tag Frou Bieri. I heisse Kurtli. I bi Chindergärteler. I bi fasch sächsi.
    Tschou zäme. I bi d Melanie Fricker. I bi zwöiefüfzgi u Verchöiffere.
    Sälü zäme. I heisse Michael Zahnd, bi Verträtter u gah gäge di vierzge.
    Grüess-ech. I bi Renate Neuhus. I bi sächzg-jährig. I bi Ärztin.
    Grüess-ech mitenand. I bi der Philipp Scheurer. I bi über füfesächzg-jährig u drum pensioniert.
    Guete Tag mitenand. I heisse Brigitte Scheurer. I bi o über füfesächzgi. aber nid pensioniert. Werum, weit'er wüsse? Eh, wül i halt Husfrou bi u drum immer öppis z tüe ha.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    A kdyz jsme u knih, tak neco pro pobaveni...:-)

Dalsi na http://www.borer-cartoon.ch/buecher.htm
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Koukam, ze serie 50 romanu 20.stoleti vydana Süddeutsche Zeitung (neco jako u nas delaly/delaji Lidove noviny, hadam dokonce, ze to z Nemecka obslehly) je k mani pomerne lacino na e-bayi. Skoro si rikam, ze jako Bettlektüre dobre dost...
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    ROCKMAN: díky moc, ale to nebudu otravovat, já si to seženu nějak jinak..
    ROCKMAN
    ROCKMAN --- ---
    KONTRAPHUNKA: doma se mi vali, ale naskenovanou ji nemam, ani neni kde.. Neco bych ti mohl kdyztak nafotit, pokud to nebude halda stranek :)
    SEOM
    SEOM --- ---
    MECHTILD: ..da entdeckt die o.j doch sowas wie ne frau...lol
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    "Nicht, dass es doch ein Schwulenverein ist... du kleines braunes Häschen" Reportáž ze sjezdu NPD:) http://youtube.com/watch?v=lPjiLm6_Z0w
    AETHER
    AETHER --- ---
    Jo, uz vim, Krippenspiel. Chce to se zamyslet;)
    AETHER
    AETHER --- ---
    Prosim vas, jak se rekne nemecky "zivy betlem"? Ja vim, ze na to maji terminus technikus, ale nemuzu si vzpomenout:o/
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    nemáte prosím někdo naskenovanou učebnici Sprechen Sie Deutsch 1? potřebuju jen pár kapitol a nechce se mi ji kvůli tomu shánět. díky
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LUCKARO: Ahoj!! No... ja zas takovy germanista nejsem, ja se tady nimram spis v jazycich o nejake to tisicileti starsi. Ale okopiroval jsem si v knihovne kus Bible v berndütsch a vecer si to ctu pred spanim a hrozne se u toho bavim.
    Jinak ad dialekt... nektere zvladam docela dobre, ale zrovna ta bernska, to je prasarna... uvidime jak za par mesicu... s kamarady uz jsem dohodnuty, ze na me mluvi dialektem a je se to pokousim chytat.

Pokud jde o praci, tak to Ti asi nepomuzu. Mam stipendium a pracovat tu nesmim, takze jsem to ani nezjistoval.
    SEOM
    SEOM --- ---
    neco na odlehceni v berlinskem dialektu.tenhle pan me rozsmeje dycky.
    http://www.youtube.com/watch?v=0B3gYY--Shg
    LUCKARO
    LUCKARO --- ---
    Ahoj Gobersi, koukam, ze jsi tady odbornik pres Svycarsko:) stravila jsem nejakou dobu ve svycarsku, mimo jine i na uni bern a byl to muj nejhezci semestr, ja tuhle zemi proste miluju. zajimas se nejak vic o tu svyc. nemcinu? ja jsem na to totiz psala diplomku a je super vedet, ze v tom neni sam:) no ale prosila bych o jednu radu... poohlizim se ted po praci ve svycarsku, chtela bych se tam prestehovat. mas nejaky tipy na www s nabidkama? jsem zaregistrovana na monsteru, na jobpilotovi a jobsech, vsechno z CH, ale nevim, jestli jsou nejaky mistni a lepsi...? jinak pozdravuj v bernu ;-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    5KO: vsak hej...:-) :-)
    5KO
    5KO --- ---
    GOBERS: tak to budem musiet este chvilu pockat vo viedni a mozno sa trochu hecnut, nech nestudujem 8 rokov :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam