• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    LUCKARO
    LUCKARO --- ---
    Ahoj Gobersi, koukam, ze jsi tady odbornik pres Svycarsko:) stravila jsem nejakou dobu ve svycarsku, mimo jine i na uni bern a byl to muj nejhezci semestr, ja tuhle zemi proste miluju. zajimas se nejak vic o tu svyc. nemcinu? ja jsem na to totiz psala diplomku a je super vedet, ze v tom neni sam:) no ale prosila bych o jednu radu... poohlizim se ted po praci ve svycarsku, chtela bych se tam prestehovat. mas nejaky tipy na www s nabidkama? jsem zaregistrovana na monsteru, na jobpilotovi a jobsech, vsechno z CH, ale nevim, jestli jsou nejaky mistni a lepsi...? jinak pozdravuj v bernu ;-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    5KO: vsak hej...:-) :-)
    5KO
    5KO --- ---
    GOBERS: tak to budem musiet este chvilu pockat vo viedni a mozno sa trochu hecnut, nech nestudujem 8 rokov :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    5KO: Mam ten pocit, ze to tak je. Delaji tu vetsinou navazujiciho magistra nebo doktorat.
    5KO
    5KO --- ---
    GOBERS: dik za info. ale pozeral som tak na ten link, co si sem dal a ak som to dobre pochopil, tak to stipko je pre ludi, co uz maju univerzitny titul a do svajcu idu len kvoli dodatocnej specializacii alebo tak. je to tak?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    AETHER: Co jsem se bavil se stipendisty, tak jak kdo... nekdo splacal jen a4 kecu o nicem a mel zrovna to stesti, ze byl z Kyrgizstanu jediny, nekdo poslal propracovanejsi projekty... sam to budu teprve do detailu zjistovat. :-)
    AETHER
    AETHER --- ---
    GOBERS: me by zajimalo, na zaklade ceho se o stypko zada (sice se me to uz netyka, ale jsem zvedava;) - jestli clovek jen napise, ze chce studovat, nebo ma nejaky projekt atd.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    5KO: Je to asi 1.200 Euro. Na jidlo, knihy, obcas nejakou zabavu vystaci docela v pohode 700-900 SFr./mesic. Ze zbytku zaplatis zdravotni pojiteni a ubytovani a rekl bych, ze Ti jeste zbude.

Informace jsou tady: http://www.sbf.admin.ch/htm/themen/bildung/stipendien/eskas_de.html

V prioritnich zemich nejsme (China, Côte d'Ivoire, Indien, Russland, Südafrika, Tansania), ale stejne to stoji jiste za pokus.
    5KO
    5KO --- ---
    GOBERS: aha. som myslel, ze si riesil aj to bundesstipendium. a 2.000 SFR staci na zivot v poho? to je cca necelych tisic euro, ne?

nemas nake linky na toto, si mozem dohladat aj sam (alebo ma posli googlit :)))

a cirkevne stipendium u mna vcelku urcite nehrozi. myslim, ze o.R.b. cirkev neexistuje :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    5KO: Myslis ted to Bundesstipendium?? K tomu se pracovat nesmi, ale po pravde... kdo by pracoval, kdyz ma 2.000 SFr. / mesic + dalsi vyhody... :-D :-D :-D Presne podminky budu take teprve zjistovat, moje cirkevni stipendium je podstatne chudsi. Jestli je to bez problemu nevim, vim jen, ze se kazdorocne techto stipendii udeluje nekolik set a asi polovina stipendistu tento rok pochazela z Evropy (to jsem vycetl ze statistik). A Cecha pry dlouho nemeli... tak to by v tom byl cert, ze...:-D
    5KO
    5KO --- ---
    GOBERS (plati pre vsetky tri posledne): wow dik za info. mozno by som mal este par otazok takto tadeto, mozno to bude zaujimat aj inych ludi.

ak som to spravne pochopil, tak sa to stipko da ziskat kvazi bez problemov aj pre obcana novych eu clenov. je to stipko dostacujuce na zivot alebo je treba poprit tom makat? da sa legalne makat? ake su poziadavky na ziskanie/udrzanie si toho stipka?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    5KO: Jinak samozrejme kdybys potreboval neco konkretniho o imigracni politice, tak rekni. Mam to z pochopitelnych duvodu nastudovane. (klidne posta)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    5KO: Nicmene jak uz jsem zminoval, vrele doporucuji prozkoumat moznost svycarskeho spolkoveho stipendia. To je vyvar veliky a plati pro kde co. Mozna o nej taky budu do budoucna zadat.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    5KO: Jj. Ve Fribourgu jsem byl na nemcine a ted jsem v Bernu na theologii, judaistice a asyriologii. :-) Cirkevni stipendium plati samozrejme jen na theologickou fakultu, kde jsem imatrikulovany + ten Fribourg, protoze jsem se jako cizinec musel poradne naucit nemecky. :-)

Imigracni politika? Ehm... odpovim plakatem jedne z celnich svycarskych politickych stran...
    5KO
    5KO --- ---
    GOBERS: ty si chodil do toho friebourgu, co si o nom pisal, alebo sa o to len zaujimas?

a este ohlado toho stipka. da sa to pouzit na hocijake studium vo svajci alebo iba nemcinu? mas prehlad vo svajciarskej pristahovaleckej politike?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MELOUN: Nemyslim si, ze by mezi dialektem a Hochdeutsch bylo jakekoli napeti. Znovu podotykam (a nemam to pochopitelne ze sve hlavy :-)), ze tahle "mediale Diglossie" je neco dost podstatne odlisneho od obvykle situace dialektu, kdy jim mluvi treba jen urcita socialni trida, nebo je uzivan pouze v soukromi. V nemeckojazycnem svycarsku mluvi dialektem vsichni od uklizecky po poslance v parlamentu zcela prirozene a automaticky. Hochdeutsch (resp. tzv. svycarskou standardni nemcinu, ktera je v detailech odlisna od nemecke nebo rakouske spisovne nemciny) ovladaji dobre lide vzdelani, lide mene vzdelani spatne - ti jsou schopni ji casto akorat cist (coz ale umi kazdy gramotny) a rozumet. Takze vubec to neni o tom, ze by se dialekty musely drzet, neni tu vubec tlak, ktery by je nejak omezoval. Ostatne... cemu se divit, ve state, ktery je oficielne tri az ctyrjazycky.

Pro zajemce zajimava prednaska: http://www.germanistik.unibe.ch/siebenhaar/pdf/Siebenhaar_Mda_Std_unv1996.pdf
    5KO
    5KO --- ---
    MELOUN: no ak funguje momentalny stav, tak je to podla mna v poho. udrziavaju si svoj klasicky dialekt, co aj pomaha zachovavat si vlastnu kulturu a zaroven su schopni komunikovat s "normalnym" nemeckym okolim.
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    GOBERS: tak to je docela narez.. hehe.. a vyvoj do budoucna?
    snaha prosazovat hochdeutsch nebo si spis podrzet dialekty a nareci??
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    5KO: Tak tak... v podstate na vsech stupnich skol se mluvi Hochdeutsch, samozrejme se vzrustajici urovni vzdelani vzrusta i schopnost samostatne tim jazykem operovat. Mimochodem, predcitany text se cte vzdy v Hochdeutsch, neni mozne cist v dialektu (takze treba v nekterych lidovejsich kostelech farar precte v Hochdeutsch biblicke kteni a v dialektu na nej kaze a kdyz v kazani znovu zminuje nejakou pasaz, tak ta je zase v Hochdeutsch. Hrozna legrace...). :-)
    5KO
    5KO --- ---
    GOBERS: aha. tak to s tymi univerzitami som nevedel. aj ked vlastne ked sa nad tym tak zamyslam, tak vysokoskolsky vzdelani svajciari vacsinou nemali problem prepnut do hochdeutsch, ked o to boli poziadani, alebo aj sami od seba.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam