• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    ZCR
    ZCR --- ---
    ZCR: (a aby debata proudila - já jsem upřímně dost rád, že jsem slovíčkovému a koncovkovému drilu podroben byl, a v 90. letech moderní pokrokové učebnice (např. Das Deutschmobil) jsem z duše nenáviděl... smutnou pravdu má ovšem paní s tím vystavením němčině: a jak jsme v minulých dnech ověřili, např. německý pop tu přitažlivost prostě nemá :-]
    ZCR
    ZCR --- ---
    Expertka: "Hraní" s němčinou stále často nahrazuje dril - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=784782
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    GOBERS: Je to dost daleko. Přes Drážďany (a to nesmíš jet 13. února),pak Lipsko a v Magdeburgu najít v potu tváře - samozejmě poslední autobusovou zastávku - na druhou stranu mě to tam totálně okouzlilo. Pořád mi to místo straší v hlavě. Loburg čeká, až přijdeme:) Hlavní je odpíchnout se od hospody, pak to přijde samo...
    JENNE
    JENNE --- ---
    GOBERS: No to věřim :-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    mám obavu, že je to spíš o volbě lidí než nemovitostí, a že se (nejen) eurounijní úřady na podobné pokusy vysloveně třesou, aby si zabuzerovaly - toho bohdá nebude, aby někdo takhle neregulovaně, sám, po vlastní ose... anarchie!
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ROTWEIN: Není to už trochu z ruky? Jako ne že by se člověk takovými myšlenkami nezabýval... :) Ono i třeba v Sudetech je toho moře, co by se dalo okupovat. Na obou stranách čáry.
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Když už je řeč o Izraeli ...Poslední dobou mám utkvělou představu vytvořit jakýsi druh kibucu v Německu.
    Konkrétní lokalitu jsem už našla - Loburg. Zapomenutý kraj, prázdné, leč krásné hrázděné domy kam oko stačí. Když jsem se ptala paní taxikářky, která mě tudy vezla, odpověděla na moji ostýchavou otázku - a jak se vám tady v Loburgu tak bydlí?, odpověděla lakonicky - no, klidně. Dovedu si představit osídlení českou menšinou - jeden hospodský, elektrikář, zedník, překladatel, brašnář, je to tam nádherné, kousek od Magdeburgu autobusem... jen by to chtělo setsakra odvahu:) Zní to trochu šíleně, ale kdysi kartářka předpověděla, že budu mít vždy dobrou volbu, co se týče nemovitostí... zatím to fungovalo:)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    JENNE: Počkej, fakt?? Já taky bydlím v Hercliji... na universitu jezdím na kole podél pobřeží... a je to moc príma. :)
    JENNE
    JENNE --- ---
    GOBERS: Tel Aviv, nádhera. Svého času jsem bydlela čtvrt roku v Herzliya, ale kdeže loňské sněhy jsou... :-)
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Tak složitější cestu k čtenáři si sotva dovedu představit:) Už ta úvodní věta, "to jsem takhle jednou v Tel Avivu vyřazoval knihy":)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Jinak kdybyste si na tom Bezručovi chtěli také pošmáknout, tak zde prosím... ať nikdo neříká, že hamouním...
    http://archive.org/download/dieschlesischenl00vaseuoft/dieschlesischenl00vaseuoft.pdf

Btw... jak jsem k němu přišel - taková typická historka: Včera jsem v universitní knihovně v Tel Avivu probíral bednu s vyřazenýma knížkama a našel si tam monografii o arménské genocidě. A v předmluvě autor píše, že ho na tohle téma nasměrovalo to, když jako mladík studoval ve Vídni a jeden profesor mu dal přečíst román Die vierzig Tage des Musa Dagh od Franze Werfela. A já se zarazil a povidám si... hmmm... Werfel... toho bych si mohl také trošku dokompletovat co se knihovničky a načtení týče. A jak tak brouzdám po internetech, tak na mě vypadlo tohle, protože v tom překladu je předmluva a v té předmluvě je Werfel citován - a vyhledávač si toho všiml... :D :D :D
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Možná by si báseň mohl zvolit Bakala coby hymnu - já škaredý horník - sedí, bohatý žid - (Aktuálně prý de fakto koupil americký žid, kůň Bakala spíš krachuje) taky sedí...
    ZCR
    ZCR --- ---
    ano, obskurnost nechať žije!
    Já asi přece jenom nahlédnu do toho německého překladu Šlejhara, co mají v Praze v Městské...
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    GOBERS: To je fakt. Tuhle mi někdo říkal, že Pavel Blažek nemluví po pátém pivu (což je spíš běžná hladina) o ničem jiném, než o majoru Zemanovi. Coby zarytý fandá zná prý všechny detaily každého dílu, dokonce i jméno jakéhosi foxteriéra, který se někde letmo mihnul:)))
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ROTWEIN: Protože kde by bez obskurností byla radost ze života??
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    GOBERS: dovedu si živě, respektive mrtvě, představit. Řeka Ostravice si asi svého času užila pravidelných zásilek mrtvol... bože, proč talentovaní lidé jako ty plýtvají časem takovými obskurnostmi:)))
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ROTWEIN: Veeeelice správně!! Mám celé Slezské zpěvy v němčině a je to príma počtení... třeba taková Maryčka Magdónová... mňam!
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    GOBERS: Že by Petr Bezruč??, mám dojem, že měl tuberkulózu, proto asi taky tolik krve...
    V němčině to zní skoro líp:)

Kdo na moje místo?
    „Tak málo mám krve a ještě mi teče
    z úst.
    Až bude růst
    nade mnou tráva, až budu hnít,
    kdo na moje místo,
    kdo zdvihne můj štít?

V dým zahalen vítkovských pecí jsem stál,
    noc zřela mi z očí, plam z nozdry mi vál,
    nech zářilo slunce, nech večer se šeřil,
    já semknutou brvou jsem vrahy ty měřil:
    ty bohaté židy, ty grofy ze šlachty,
    já škaredý horník, jak vyskočil z šachty.
    Nech diadem jednomu na skráni svítil,
    každý z nich upjatý pohled můj cítil,
    mou zaťatou pěst, můj vzdor,
    hněv horníka z Beskyd a z hor. -

Tak málo mám krve a ještě mi teče
    z úst.
    Až bude růst
    nade mnou tráva, až budu hnít,
    kdo na moje místo,
    kdo zdvihne můj štít?“

GOBERS
    GOBERS --- ---
    Popatřete, co jsem našel... kdo to zná... :-)))

WER SPRINGT IN DIE BRESCHE

So wenig nur Blut, und doch strömt es mir aus dem
    Mund.
    Bald sprießen bunt
    über mir Gräser, dann lieg ich gestillt,
    wer springt in die Bresche,
    wer hebt meinen Schild?

In Witkowitz stand ich im Hochofenbraus,
    Nacht starrt' mir im Auge, Glut hauchte ich aus,
    die Sonne zu Mittag, den Abend vergaß ich,
    gekniffenen Auges die Mörder dort maß ich;
    die steinreichen Juden, die polnischen Grafen,
    ich finsterer Bergmann, ich könnt sie nicht strafen;
    sei's, daß ihre Stirne ein Kronreifen schmücke,
    sie fühlen doch alle gespannt meine Blicke,
    die Hände zu Fäusten geballt,
    des Bergmanns schwarze Gestalt.

So wenig nur Blut, und doch strömt es mir aus dem
    Mund.
    Bald sprießen bunt
    über mir Gräser, dann lieg ich gestillt,
    wer hält für mich Wache,
    wer hebt meinen Schild?
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    :) na druhou stranu, dobrá cena:) dík za tip:):):)
    Já kupuju přes www.zvab.de, tam se najde i Stifter...:)
    ZCR
    ZCR --- ---
    Ach, nástrahy fraktury (spolu s jistou nedovzdělaností, ovšem):

Autor: Adalbert Grifter
    Erzählungen - Antikvariát Kačur
    http://kacur.cz/index.asp?menu=1152&record=42968
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam