• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    ZELENYCAJ
    ZELENYCAJ --- ---
    BRUNA: tak, o necem takovem jsem mluvil. Mohla by to snad byt i nejaka podivna nahoda, protoze setkani zaziju prilis malo (jsem v Nemecku tak dva tydny rocne), ale nezda se mi to...
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    JENNE: Mne prijde, ze ma Zelenycaj pravdu, rozdily v tykani oproti Cecham vidim taky. Mozna zalezi i na konkretnim miste, tady (Köln) se tyka urcite vic, nez jsem byla zvykla z Cech. Casto mi tykaji servirky, prodavacky, synuv instruktor v plavani, sef v praci atd. A to uz fakt nevypadam jako nekdo, kdo prave vysel stredni. Je fakt, ze zrovna tady je jakasi prapodivna familiernost az neotesanost hrozne oblibena, patri k mistnimu koloritu, v jinych castech Nemecka to bude urcite jinak.

Jinak ja to delam tak, ze lidem proste nejdriv vykam, pokud teda oni rovnou nezacnou tykat, pak tykam taky.
    JENNE
    JENNE --- ---
    ZELENYCAJ: neprijde mi, ze by v Nemecku byla ta tykaci/vykaci zvyklost odlisna od Cech, prijde mi uplne stejna..(ziju tu nejakych 15let)..Samozrejme to je dane prostredim, vekem, postavenim, situaci... Ale to je dost podobne i v Cechach, nebo kde vidis ty rozdily?
    ZELENYCAJ
    ZELENYCAJ --- ---
    Pri kontaktu s nemcema me casto prekvapuje tykani a rad bych se o tom neco dozvedel, protoze mi zvyklost prijde odlisna od cesky. Nasel jsem zatim technicky jednotlivosti (tykani ve skole, v praci atd.), ale nepodarilo se mi online najit nejakej sirsi kulturni/historickej kontext pro auslendry. Kdyby se to nekomu chtelo vyguglit za me, byl bych stastny :) Diky.
    KANAREK1
    KANAREK1 --- ---
    LASERDANCE: Nějak si poradím. Minimálně přestanu koukat ráno u snídaně na Jak se to dělá a přepnu na Abenteuer Leben :))
    Rozhovory s Němci jsou samozřejmě nej. Byl jsem chvilku na kurzu v Heidelbergu a tak jako tam jsem předtím nikdy nemluvil. Na druhou stranu, osobně toho moc nenakecám ani v češtině, takže další jazyk je jen takový menší luxus, který si dopřávám. Na dovolených než najdu někoho německy mluvícího, tak to trvá, takže stejně koktám padesáti anglickými slovíčky, které mám naposlouchané a stačí to :)

LEMINF: Z Prahy.
    LEMINF
    LEMINF --- ---
    KANAREK1: odkud jsi?
    LASERDANCE
    LASERDANCE --- ---
    KANAREK1: hlavně to s tim slovníkem nějak nedři, akorát by sis to znechutil ještě víc... zkus to dělat způsobem, kterej tě bude bavit, někdy zkus slovník, když nebude, tak přejdi na videa a vra%t se k němu když budeš chtít nebo vůbec...

LEMINF: jo, to je asi fajn, ale ne vždycky lehko dostupné... tyjo kdybych měl doma německýho otroka 24/h denně, tak bych mluvil 100% líp za den tak přemejšlim... to je výhoda ciziny. rodilej mluvčí na každým rohu. tady si je člověk musí nějak vypěstovat :-) :D
    KANAREK1
    KANAREK1 --- ---
    LEMINF: to bych si taky doporučil, ale kde ho sehnat, že.
    LEMINF
    LEMINF --- ---
    KANAREK1: ja bych ti doporučil spíš se jít bavit s rodilým mluvčím než koukat do googlu, slovníku či učebnic...
    KANAREK1
    KANAREK1 --- ---
    LASERDANCE: googlit mohu, zde jsem doufal v nějaké doporučení s čím je dobrá zkušenost. Sprechen Sie Deutsch mám učebnice, tak je pravda, že bych mohl zkusit dohledat i audio materiál.
    K práci se slovníkem mám ze školních let zafixovaný odpor. Hlavně protože mě to celkově nebavilo a jedno slovo jsem hledal xkrát jelikož to šlo jedním uchem dovnitř, druhým ven. Zkusím tomu taky dát ještě jednou šanci.
    Představa byla - nahrát si nějakou konverzaci do sluchátek, poslouchat a chytat se textu. Sprechen Sie Deutsch by mohlo pro začátek stačit. Učitel mi kdysi pouštěl takové texty, které se používaly k přípravě pro získání certifikátů z němčiny. To mně přišlo velice dobré, ale zapomněl jsem, jak tomu říkal.

PROMETHEA: Videa na Tagesschau jsou šikovná věc. O těch vím.
    LASERDANCE
    LASERDANCE --- ---
    Er meldet sich nach dem Date, fragt aber nicht nach einer Wdh?
    http://www.elitepartner.de/...r-meldet-sich-nach-dem-date-fragt-aber-nicht-nach-einer-wdh-28575.html

- při hledání fráze jsem náhodou narazil na deutsch diskuzi o Randění - zajímavé
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Ard mediathek, nevim jestli tam jsou porady pro deti treba, serialy atd. Nebo videa na tagesschau, k tem jsou i clanky, ktery shrnujou obsah/ kontrola porozumeni
    LASERDANCE
    LASERDANCE --- ---
    KANAREK1: doporučoval bych ti trochu zagooglit - na netu jsou toho mraky. třeba my jsme se na střední učili ze Sprechen Sie Deutsch nebo Wer, wie, was. Divil bych se, kdyby k tomu nebyly poslechové materiály.

Moje doporučení a můj způsob učení: půjč si v knihovně knížku, jednodušší, složitější, je jedno jakou a kup si kapesní slovník. Nebo jestli tě zajímá třeba fotbal, vytiskni si články z německejch novin (welt, suddeutsche zeitung, bild... ...) a jeď si to s tím slovníkem. Mimo emigrace je to podle mě nejrychlější způsob.

Mimochodem stáhnul jsem si nedávno Radugu, což je učebnice ruštiny a nepoznal jsem zatím efektivnější způsob, jak se učit jazyk - učebnici si skimuju v kompu, poslech je v druhým souboru, takže to v podstatě jedu plynule - poslech, cvičení, poslec, cvičení... a k tomu mám při ruce slovník. Efektivní....
    KANAREK1
    KANAREK1 --- ---
    hojte, neměli byste typ na nějaké výukové audio němčiny? Spíše konverzace. Německy trochu umím, ale už dlouho jsem ji aktivně nevyužíval a celkově pro použití moc šancí nemám, ale nerad bych ji zapomenul. Takže něco co bych mohl na cestách poslouchat. Od jednodušších textů po složitější, abych případně zjistil, jak špatně na tom jsem :)
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    ROTWEIN: Dík! Já bych se asi naopak při rozhovoru o mrtvole vyhýbal slovu "pohoda", ale přece jen neznám pořádně kontext ani povahu hrdinů.
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    CORWEX: ha, mám to, filmová verze v ČJ zněla "útulné"...
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    AETHER: Aether, nic než souhlas. Děsí mě a ustavičně překvapuje, jak se sebevědomí může neúměrně třískat se znalostmi, ale tím narůstají naše šance, ne?
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    CORWEX: Máš pravdu, jen se mi tam hodilo - vzhledem k mrazivé náladě po úmrtí jednoho z majitelů - že už to nebude taková pohoda.
    Už to z paměti nevyhraboším, ale jestli dokonce netvrdili, že to tam nebude tak "pohodlné"...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    VERTEIDIGER: Te nebudes rozumet...
    TAARA
    TAARA --- ---
    AETHER: treba je to rakusak a chce se naucit nemecky :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam