• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    MICANA
    MICANA --- ---

VANEK: I když cosi ve mně křičí "Ano!", nebudu to žádat, úplně mi stačí, že jste mi to potvrdili. Díky!
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ATUARFIK: Každý máme svoje úchylky, ne? :)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    VANEK: Tedy tušila jsem, že překladatelé jsou pro svůj obor zapálení, ale že až takovou oběť? :)
    CNV
    CNV --- ---
    MICANA: Do slangu stylistů to rozhodně patří, takže v popisovaném kontextu klidně použij.
    VANEK
    VANEK --- ---
    MICANA: Rozhodně look. (Kdyby bylo potřeba, vyrešeršuju ženské časopisy.)
    MICANA
    MICANA --- ---
    Používá se v češtině (ve velmi specifických, nebála bych se říci fashion, kontextech) výraz "look" pro celkový vzhled (modelky na fotce třeba)? Případně máme pro to nějaké jiné pěkné slovo, které by působilo podobně snobsky namachrovaně? Použila jsem to v překladu, ale při zanášení redakčních poznámek jsem byla rozkolísána - ale navrhovaná "vizáž" mi tam nesedí. Jedná se o prostředí stylistů, kteří se na poradě dohadují, co bude mít dotyčná celebrita na fotce na sobě. Doba: současnost. Outfit (podle mého o kapku míň vágní) už tam mám na prostřídání.
    (Jo, v originále je "look")
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    ANGELINE: A s jakým překladem teda potřebuješ pomoct?!
    ANGELINE
    ANGELINE --- ---
    Nedělá tu někdo z nyxáků pro EU? Jedu se stážovat do Lucemburku.
    MICANA
    MICANA --- ---
    RIP: No vidíš to, hluboká symbolika, a já bych v tom málem viděla nějakou reklamu na cocacolu. Dík!
    RIP
    RIP --- ---
    MICANA: Dycynky zajíček:

Ačkoli mnoho nenáboženských tradic má své kořeny v křesťanské symbolice, některé velikonoční symboly můžeme vystopovat až z předkřesťanské doby. Například zajíček má zřejmě původ v pohanských rituálech oslavující příchod jara, avšak např. v byzantské ikonografii představoval zajíc Krista. Symbolika zajíce pochází z tradice oslav svátku pohanské bohyně plodnosti Eostre. Z jejího jména je odvozeno slovo Easter, anglický název křesťanských Velikonoc. Podle legendy bohyně Eostre proměnila ptáčka, který umrzl ve vánici, v zajíce. On pak z vděčnosti každé jaro kladl vejce jako pták.
    MICANA
    MICANA --- ---
    Jeden urgentní z primitivní jamky: Easter Bunny - velikonoční králíček, či zajíček? Slovníkově králík, já mám původně taky králíka, ale v redakci je zajíček a mě to úplně vykolejilo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ha- můžu mu říkat škatulkář?

Casopis cesky lid VI.
    http://tyfoza.no-ip.com/ceskylid/html/knihy/ceskylid06/texty/0256-0503.htm

Můžu!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Spanschachtelmacher - výrobce oválných dřevěných krabiček. má to nějaký český výraz?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CNV: Spíš černošské. "Negro" byl v té době relativně neutrální výraz, negr je nigger.
    CNV
    CNV --- ---
    "Negro city" = "negerské město"? (Jedná se o historický výraz z amerických 20. let, kdy byl výraz "negro" běžný.)
    DEMENCE
    DEMENCE --- ---
    Aaahoj,

potreboval bych pomoci s jednim vyrazem "facial rubber effect"
    jedna se o: V-Rings_BECA120

bude to nejspis nejaka forma elasticity, ale ma nekdo po kapsach pekny preklad ktery bych mohl napsat do dokumentace? :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Ahoj, trošku tam chybí lokanty a závorky pro jednoznačnost.
    Ale tak jak tak to bude nějaké C10H18.
    Nesprávně by tím mohlo být myšleno tohle:
    http://www.chemspider.com/Chemical-Structure.484453.html

Pokud ta látka má být to, co jsem Ti posílal, tak vhodný český název by byl:
    3-isopropyliden-1,1,2,2-tetramethylcyklopropan
    nebo přísně systematicky s ohledem na změny v UIPAC názvosloví (které ale nevím, jak se protlačily do češtiny):
    1,1,2,2-tetramethyl-3-(propan-2-yliden)cyklopropan

/ Takže jsme nakonec po nějaké diskusi došli k tomu, že pokud to v originále nazývají takhle nepřesně, šlo by použít nějaký z těch českých názvů a vynechat čísla a pomlčky :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    LIA09: imho to bude tenhle molekul:

http://www.chemspider.com/Chemical-Structure.484453.html

(ty názvy dostávají občas pěkně na frak)
    LIA09
    LIA09 --- ---
    NELLAS: Aha, budu ráda, nijak zvlášť to nespěchá... zdá se, že se to opravdu objevuje vesměs v odkazech na studii z University of Washington, citovanou i v mém textu.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    LIA09: Jenom technická, rozhodně to nebude ta druhá verze (s číslem 4), tetra- ti udává, kolik tam máš těch metylových (metylpropilidenových?) skupin, 4 by ti udávala, na kterém uhlíku máš tu jednu metylovou (nebo metylpropilidenovou, ať už to znamená cokoli) skupinu navázanou.
    He, teď mě to zaujalo, zkusím se na to poptat, Google mi hází jen anglické články se strašením, jak to dělá zle v sušičce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam