• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    MICANA
    MICANA --- ---
    RIP: To je krásné, doufám, žes to použil!
    RIP
    RIP --- ---
    MICANA: Malíři jsou sběř, já zas tuhle asi hodinu hledal cosi anglického, z čeho se vyklubal vysoce český malštok. :-)
    Galerie Magistra Plivníka - MALŠTOK POMŮCKA PRO MALÍŘE
    http://mujweb.cz/kovovyrobapraha/obr64.htm?redirected=1514564346
    VANEK
    VANEK --- ---
    MICANA: Klidně i
    Slovník spisovného jazyka českého
    http://ssjc.ujc.cas.cz/search.php?heslo=repuso%C3%A1
    (ale tam je i hrozba záměny se slovenštinou).
    MICANA
    MICANA --- ---
    MICANA: Odpovím si sama, česky je to "repoussoir".
    MICANA
    MICANA --- ---
    Netuší někdo výtvarně zdatný, jestli existuje český termín pro tenhlecten "repoussoir"?https://en.wikipedia.org/wiki/Repoussoir

Tedy pro výrazný objekt/plochu v prvním plánu obrazu, který k sobě poutá pozornost a podporuje tím iluzi hloubky.
    CNV
    CNV --- ---
    PUNKREASS: Klasika :)
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    CNV: dik, ted bych si nafackoval, ze mne to nenapadlo samotnyho:]
    CNV
    CNV --- ---
    PUNKREASS: "Jsem UUUÁÁÁžasný?" :) Pokud ten dinosaur nemá černou patku přes oko. V tom případě by to byla tajná předvýchova emo iluminátů.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    Jak byste pls vysvetlili malymu diteti, co znamena na tricku s dinosaurem "I'm raawrsome"? Dik.
    MICANA
    MICANA --- ---
    GOBERS: Díky!
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MICANA: Protože jáhen je úplně jiná funkce, duchovenská, svěcená, obvykle nějak začleněná v duchovní správě.
    MICANA
    MICANA --- ---
    GOBERS: Je to současnost. Jáhen pročpak ne?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Vychazim prozatim z toho, ze ma jit o soucasnost.

Ten "ministrant" je termin lidovy, neoficialni a konotovany (v laickem prostredi) s temi malymi kluky. Takze asi mene vhodny.

Akolyta je oficialni termin pro toho nesveceneho pricmrndavace. Pokud by bylo zadouci nahradit necim ceskym, tak bych mozna volil spis kostelnika nebo sekretare (ten sice neodpovida terminu acolyte, ale presne odpovida popsane praci u biskupa).
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MICANA: Zásadní otázka: je to současnost, nebo minulost?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MADIETTA: Ani vidlema!!
    MICANA
    MICANA --- ---
    RIP: žejo? (na obě věty)
    RIP
    RIP --- ---
    Ministrant SPOUSTU lidí povede k dojmu, že to je malý kluk. Kde je GOBERS, když ho potřebujeme? :-)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MICANA: bych to změnila na jáhen.
    MICANA
    MICANA --- ---
    CNV: já právě také v tom nejsem zrovna honěná, čili ministrant stejně a akolyta je něco, o čem jsme se... asi kdysi učili... ééé... v dějepise...? (dovzdělávám se průběžně, samozřejmě! Ale pořád mi tam nejmíň sedí ten ministrant.)
    CNV
    CNV --- ---
    MICANA: Já jsem ateistka, ministrant je pro mě kluk, který chodí pomáhat s různýma věcma do kostela, a akolyta je postava z fantasy počítačových her :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam