• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    NJAL
    NJAL --- ---
    EL_CHUPAKABRA: Sharpeho mam taky rad, zejmena ten zvlastni pocit, kdyz clovek vidi hrat Seana Beana, ktery tam prezije uplne vsechno a je neznicitelnej :-)) Kill or cure! :-)
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    EL_CHUPAKABRA: Sharpeho střelci, ty mám vedle Hornblowera rád vod dětství :)
    EL_CHUPAKABRA
    EL_CHUPAKABRA --- ---
    SHADDIE: Tuším, že sem onehdá někde čet, že v případě nouze a blízkosti nepřítele se do něj prostě napálilo tím nabijákem. Myslím že to bylo pěkně vyvedený v nějakym dílu ze sérky Sharpes s Seanem Beanem.

    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    SHADDIE: Expanzní předovka je celkem vtipna predstava :)
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    CERMI_FOX: jinak na na všech akcích, který jsou s předovkama se střílí z ostrých, plně funkčních zbraní, ona totiž prakticky nejde vyrobit expanzní předovka. kromě toho z toho lítají papírové ucpávky,teoreticky tam hrozí větší pravděpodobnost,že z toho něco vyletí,byť jen hořící hajzlpapír. o artilerii nemluvě
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    CERMI_FOX: já taky používám skládací vyterak doma na čištění, ale ten fakt nejde zapomenout v pušce, je delší než lauf a má velkou plastovou rukojeť ;-) boresnake tahám na bezprostřední protažení laufu na střelnici nebo právě na reenactment, ty slepaky děsně sviní.
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    CERMI_FOX: tak blbec se najde všude, ale naštěstí se zatím nikde nic podobného nestalo. tam si fakt lidi dávají bacha, a kdo nemá zavařenku a má zp je zpravidla i sběratel a má kvérů více a dělá i více období,ti si to sakra hlídají. jsou pravidla na vzdálenosti střelby, aby nedošlo ke zranění, míří se zpravidla pod úhlem tak,aby to z boku z pohledu diváka vypadalo,že míříme dopředu, ale lidi si dávají hodně pozor. používají se chrániče ústí apod expanzek je málo, to jsou leda fullauta, stojí desítky tisíc a zpravidla se dělají z fleku jako nová zbraň. často je to klubový majetek,jedinci si to málokdy mohou dovolit. jezdí tam těžká technika která taky střílí, leží tam pyrotechnické dopady a v tom se motaji lidi, imituje se boj muže proti muži,úraz se stát může vždy, jasně,že je to nebezpečné, ale při troše vůle proveditelné bez potíží. větší nebezpečí úrazu bych čekal na Václaváku na silvestra třeba.
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    ELECTRICKOTA: jo, nabijaky bejvalý nešvar i v reálu, ono jak ve stresu boje museli opakovat hromadu úkonů při nabíjení tak nejen že mohli nechat nabijak v laufu,ale třeba i víckrát nabít bez výstřelu, u gettusburghu našli mušketu nabitou tuším snad 8krat,někde jsem viděl i rentgen.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SHADDIE: a to věříš, že každý z těch tisíce lidí si dal pozor a není blbec? Samozřejmě nic proti reenactmentu, jen jsem nečekal, že se střílí ostrýma, myslel jsem, že jsou předělaný na plynovky. Přijde mi to minimálně zvláštní, když se tu občas řeší, jak je velkej průšvih, když někdo na někoho omylem namíří prázdný lauf, když střílet mířeně _něčím_ na lidi, je ok. Když totiž vidím lidi, jak se občas chovají na střelnici, tak bych se bál na takovou akci jít, neboť když se najde 1 blbec z 50 lidí, tak se určitě najde i 1 blbec z tisíce :)

    SHADDIE: já vytěráky používám :), hlavně kvůli možnosti použít hadříky, kterýma jde hlaveň vyčistit krásně dočista. Tedy když je zrovna čas na velké vánoční čištění nebo mám podezření na velké zahnojení zbraně.
    PAN_KACHNA
    PAN_KACHNA --- ---
    Brandon Lee by moh vyprávět
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    SHADDIE: Tak jasný, jen mě to tak napadlo, Nedavno jsem cetl jak takhle strelili herce pri nataceni(neco nechali v laufu) - hold shit happend. Ale s tím nabijákem by mě to ani nenapadlo :)
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    ELECTRICKOTA: Vytěrák u ostrejch snad nikdo už nepoužívá, všichni maj boresnaky a podobně a i kdyby, zapomenout ho v laufu je fakt nepravděpodobný. Horší je u předovek nabiják, ten tam člověk rve po každým výstřelu při nabíjení a v tom množství úkonů ládování předovek se tam dá zapomenout. Já třeba u hákovnice měl nabiják na provázku na opasku, po každým naládování jsem ho tam nechal zavěšenej, kdybych ho zapomněl v laufu, tak bych se zbraní nemohl zalícit, na to byl moc krátkej ten provázek.
    Jak říkám, člověk nesmí bejt blb a musí s tím zacházet stejně obezřetně a bezpečně jako...jako s jakoukoli zbraní, to bysme nemohli pomalu dělat žádnej reenactment. Chladnejma zbraněma, byť tupejma, se dělá na akcích mnohem víc bebíček, než při střelbě slepákama. Dyk tam jezděj tanky a OTčka a další technika, to je přece taky nebezpečný, dyk ten řidič z toho hovno vidí :D Samozřejmě, průsery se stát můžou.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    SHADDIE: Vono takovy zapomenuty vyterak v laufu je pak slusnej pruser :(
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    SHADDIE: To máš pravdu, mnoho lidí z různých SHŠ je schopno tvrdit ohledně palných zbraní naprosté nesmysly, nemají vůbec povědomí o zákonu. Samo, že zdaleka ne všichni. Namátkou si pamatuji mou hádku s nejmenovaným idiotem při rekonstrukci bitvy na Benešovsku, který chtěl postavit palné zbraně tak, že by střílely cca z deseti metrů směrem k divákům a vůbec mu to nepřišlo divné.
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    CERMI_FOX: tak základem je nebejt blbec, že ano a na KVH akce se zásadně žádný ostrý náboje neberou. Slepáky se fasujou bezprostředně před akcí od organizátorů a zbraně se před nástupem kontrolují fízlama i orgama. Kromě toho pravděpodobnost, že si spletu při nabíjení do mosina tohle



    s tímhle



    je opravdu mizivá, to by člověk musel bejt slepej.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SHADDIE: to po sobě střílí ostrýma? To se nikdo nebojí, že si prohodí krabičku a bitvu převede do reálnějšího hávu?
    KOUTLOSH
    KOUTLOSH --- ---
    Takový obecný dotaz... zjistil jsem, že se mi 4 palec nějak docela dobře nosí - nějaké tipy na vnitřní pouzdra? Nejlépe z kůže?
    KOUTLOSH
    KOUTLOSH --- ---
    SWIST: Na druhé straně... počty držitelů ZP by docela stouply, což by se v konečném důsledku mohlo hodit ;)

    Ale jinak je to samozřejmě blbost cpát píšťaly odpalované doutnákem (apod.) do C...
    SWIST
    SWIST --- ---
    SHADDIE: nebo to neřeší a berou to jako fakt.. Co jsem se cca před dvěma lety vyskytl mezi lidmi co dělají třicítku, v tu dobu se snad spekulovalo že předovky a kresadlovky půjdou do Cčka v rámci chystané novely zákona. Tak se ve skupině řešilo že si prostě všichni udělají ZP..
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    DIVER:
    Hezký,
    BTW užs dal napotřetí zkoušky na zbroják :D ?
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    HARIUS: Se zbraněmi kat. C vystupovat jde, dělá to většina KVH co dělá WWI a WWII, já normálně jezdím se svým Mosinem, na každé akci probíhá od PČR kontrola zbraní, průkazů a dejchá se do alkotesteru, ustanovuje se dočasná střelnice atd. Akorát dosud ustanovovat dočasnou střelnici nebylo třeba u rekonstrukcí bitev, kde figurovaly jen zbraně kat. D.
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    HARIUS: Mnozí šermíři a členové KVH co mají ZP protestují a účastní se aktivit LEXu a Petice už dávno, protože to sledují a jsou v obraze. Bohužel v případě mnohých šermířů a vůbec majitelů D-čkových zbraní, zejména křesadlovek a vůbec předovek, je to tak, že nejsou držiteli ZP a mnozí prostě problematiku nesledují nebo nesledovali a prostě neměli tušení, že se něco děje. Pamatuji si sám sebe, když jsem měl doma jen hákovnici a perkusi, pár mečů a další chladný, opravdu jsem neměl ani páru o dění v komunitě držitelů ZP.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam