• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    MCD
    MCD --- ---
    ✓ přihláška ke zkoušce odborné způsobilosti podána (ABDE)
    ✓ volba termínu provedena
    ✓ vydání potvrzení o zdravotní způsobilosti registrujícím poskytovatelem zdravotních služeb projednáno
    ✓ ochrana (Peltor ProTac III) obstarána
    ✓ registrace v Lexu provedena a členský příspěvek vč. daru odeslán
    ✓ manipulace zmanipulována
    ✓ legislativa načtena
    ✓ testy navrčeny
    - zkouška odborné způsobilosti složena

    Tímto děkuji zejména Jungeemu (který srdečně zdraví svého oblíbeného zbrojíře SHADDIEho), že mě po těch letech, co vás tady čtu a tříbím si teoretický základ, dokopal k praxi :-)

    K dalšímu checkmarku mi prosím držte palce 17.5.
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    WOJTYLA: Blízko prahy jsou Velvary, a tam je až 150m.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    GILHAD: proc to omezovat jen na myslivce? ono se to da velmi jednoduse aplikovat i na pozitky, kterych uziva temer kazdy. kdo opravdu potrebuje jezdit v jinem nez zcela obycejnem aute s vetsi nez zcela zakladni vybavou?
    NJAL
    NJAL --- ---
    COUDAK: Ve zkratce receno, vybrali jsme si je, protoze je chceme a (s dosavadnim zakonem) muzeme mit.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    Děkuji :-)... Neberte můj dotaz jako narazku na hádku. Jen jsme s dědou debatovali. Je dost rozumný člověk a mluvit se s ním dá. Ty zbraně neodsuzuje, sám měl sbírku kulovnic, brokovnic a kulobroku atd... Byl dřív velitel policie v Olomouci takže na hodně věcí se dívá taky jinak jako teď i já. Jen mě zajímalo a jeho taky, proč zrovna vy jste si vybrali ty zbraně co máte :-)

    Kazdopadne dík za odpovědi :-)
    SYNCRO
    SYNCRO --- ---
    COUDAK: Mám a nemálo. Dokonce z nich běžně nestřílím a z některých jsem si nevystřelil ani jednou a asi ani nevystřelím, protože není kde. Mám je rád, protože jsou to historické artefakty, svědci doby, kterou znám z vyprávění a zkušeností svých dědečků. Oproti čtení knih a sledování dokumentů mi dávají možnost se historie fyzicky dotknout. Sbírám nejen typy, ale i jednotlivé výrobní varianty a ročníky, takže mne baví sledovat vývoj konkrétního typu. Co se zjednodušilo, doplnilo, změnilo. Také mne baví o nich debatovat s podobně postiženými sběrateli, vzájemně si je prohlížet a obdivovat. Z každé další méně běžné zbraně, která doplňuje nějakou řadu mám neskonalou radost a dobrý pocit, že je zachráněna před zničením nebo zmrzačením a přežívá u mne ve sbírce jako dokumentace technického pokroku nejen v tomhle oboru. A taky jako svědectví doby, v níž vznikla a bojovala. Nesbírám jenom trezorové krásky, baví mne i zbraně hodně používané, s přirozenou patinou desítek let. Největší radost mám ze zbraní nalezených a amnestovaných, které jsou dochované v dokonale původní podobě.

    Směrnici vnímám jako nesmyslnou buzeraci sociálních inženýrů, kteým nezazlívám, že třeba tuhle moji motivaci nikdy nepochopí, ale to, že ji nerespektují. Nenávidím tenhle zakazovací model, kdy si někdo osobuje právo mi vnucovat, co se mi líbit smí a co ne s poukazem na nějaké imaginární "dobro". Solidarizuji s ostatními střelci, jejichž motivace je nesběratelská, ačkoli sám střílím sportovně jenom pistoli a na obranu bych si s ní asi taky v pohodě vystačil. Možnosti vlastnit zbraně si vážím a společnosti jsem za to patřičně vděčný. Je to pro mne určitý barometr osobní svobody a sebevědomí systému, který si může dovolit propůjčit jednotlivci právo disponovat nebezpečnými předměty, pokud dodrží rozumně nastavené podmínky.

    Zkus to dědovi podat takhle, jako názor fanouška a sběratele 8-)
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    PAN_KACHNA: Zarazuju jako zalozni variantu:-))
    PAN_KACHNA
    PAN_KACHNA --- ---
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    PAN_KACHNA: myslíš Kapslovnu?...
    PAN_KACHNA
    PAN_KACHNA --- ---
    WOJTYLA: treba parukarka, kozu a 50-100m tam maj
    KOUTLOSH
    KOUTLOSH --- ---
    STENNY: Tak ono u té sportovní střelby... žádný fotbalista nezačínal rovnou v týmu v nějaké lize, ale kopáním s klukama za barákem - kdyby balony a hřiště z brankama byly zakázané běžným civilům a dostupné jen členům prestižních fotbalových klubů, asi by to nebylo divácky tak atraktivní, bylo by méně hráčů a nejspíš i ta kvalita by byla nižší, protože některé talenty by nikdy neměly šanci to zjistit. Podobně moje pomalu zvažovaná účast na puškovém LOS/IPSC, nemít tu levnou kosu, těžko bych to měl možnost zkusit a zjistit, jestli to má cenu nebo ne.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    COUDAK: Pokud potrebuje regulovat stavy zvere, tak staci sit u krmelce, reznicka palice a nuz. kazdymu praseti, jelenovi, lani, srnci, .. do ucha visacku s RFID chipem (kravy a prasatas v JZD to maj taky tak) a podle toho le proste dohledat a odregulovat. Monterky taky staci, zelene kamizolky netreba, stejne jako snitky do rany/tlamy. Pouzivat normalni medicinske nazvy (tedy oci (lat. oculus) , nikoli svetla atd.) Hon je zbytecny, proste to zatahnou do ohrady pomoci automobilovych houkacek (trubky netreba) a tam standardne a efektivne zpracujou - slabsi ci prespocetne kusy oddeli a odvezou kamionem na jatka, zbytek ocipuji, naockuji a pusti. Zadne zbrane nepotrebuji, maximalne tak bice a tazery. Ze maji nejake tradice, uctu ke zveri, rana s rosou, posedy a tak a zadna romantika? Pak uz to nejsou nastroje, ale hracky co snizuji efektivitu velkochovu a udrzovani statem svereneho ekosystemu. Ze to je naprosta blbost? Je to naprosto stejny pristup k myslivectvi, jako on uplatnuje k nam, tak tak se nad tim zamysli takto.
    STENNY
    STENNY --- ---
    COUDAK: Pokud nechápe důvod "pro zábavu/chci ji mít", tak to asi bude těžké. Reálně ji totiž má ze stejného důvodu i ten myslivec/lovec - není potřeba si doplňovat jídelníček lovem, akorát někdo to dělat chce.
    Když se tak proberu svými známými, co mají zlé, antievropské zbraně, tak vidím následující důvody:
    - Nostalgie. Jak psal Njal, kosu dostali do ruky na vojně, tak si ji koupili i v civilu.
    - Osobní ochrana. Pár známých bydlí na výdrholcích, kde je dojezd Policie v řádu desítek minut (nebo víc) a v zimě se tam dá dostat tak rolbou nebo vrtulníkem. Logická volba na obranu podobného domu je samonabíjecí puška. Dalších X má samonabíječku "in case of zombies" - není to jejich primární obranná zbraň, ale chtějí ji mít doma pro případ větších problémů.
    - Sportovní střelba. Netřeba rozvádět. Jen bych doplnil, že do této kategorie pro mě spadá i to, když někdo nezávodí oficiálně, v rámci organizace, ale piluje a trénuje sám, jen pro radost ze zlepšování - to dost lidí nechápe.
    - Zábava. Nejednoho člověka baví prostě děrovat terče v rychlém tempu a moc u toho nepřebíjet. Kropítka v pistolových rážích (Rak, UZI, pumpička...) můžou na pistolové střelnice a mají nemalý fun factor, navíc jsou levné na pořízení i provoz. Je to jako každá jiná zábava, a každý má nějakého koníčka (televizi nebo koloběžku taky nikdo nepotřebuje, striktně vzato).

    Takže tak.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    Helejte kam nastrelit kosu na 50m praha a kolem? Halda je speste furt v pici? (K Sulcovy nejdu ani zadarmo)
    NELLI
    NELLI --- ---
    COUDAK: ano, mám Scorpion EVO - sklopná pažba, kratší než 60cm, 30 ranný banány, černej (byť se to snažím kompenzovat růžovým EU-friendly popruhem), full semiauto, ale dle Jourový je to stejně kulomet. Plně vraždomatická zbraň.

    Mám ho, protože si jím supluju tréning s puškou. Nemám tolik času, a pokud už jedu na puškovou střelnici, beru si spíš odstřelovačku, která mě ze všech zbraní, co mám, baví ze všeho nejvíc. S EVO můžu jít kamkoliv na pistolovou střelnici. Občas s ním jedu na PDW závody. Především ho ale mám proto, protože ho chci.
    NJAL
    NJAL --- ---
    Zatimco nad Sa61 jsem premyslel 2 roky, jestli jo nebo ne, ale az prisla evropska uhnije se svoji smernici, tak jsem si rekl, uz by to pristi rok neslo, a kdyz se zaroven objevila nova zasilka Sa61 za cenu ~3800 Kc, tak jsem si rekl, proc ne, za tu cenu.
    NJAL
    NJAL --- ---
    NAVARA: No jo vlastne, ja ji jeste stihnul tesne pod 6K.
    NJAL
    NJAL --- ---
    COUDAK: Ale kdyz to rozepisu vic, tak 1) zkusenosti 2) obstojne levne krmeni 3) zvyk :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    bejvaly levný :)
    NJAL
    NJAL --- ---
    Pro kosu se rozhodne asi kazdy zakladak, skorp je legendarni hracicka, na kterou bezny bigos nedosahl... To jsou moje motivy pro obe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam