• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    NELLI
    NELLI --- ---
    ZEPHEER: netřeba pořizovat velkej trezor, bohatě postačí, když vymění vstupní dveře do bytu za trezorové a na okna dá mříže ;)
    ZEPHEER
    ZEPHEER --- ---
    MCD: Tak mezi námi vítám dalšího chudáka, který si bude muset pořídit velký trezor :-)
    Nyní tě čeká měsíc muk, než dostaneš papíry..
    MCD
    MCD --- ---
    HABRENKA: prospěl :-)

    17.5.2017 Magnum Praha, komisař Jakub Janoušek & dvě dámy z OSZBM s kamerkou.
    skupiny ABDE

    TL;DR: Komisař mi přišel fér, z manipulace vyhodil asi třetinu lidí a nikdo z nich na něj nenadával - ani žádný z repetentů, co ho měli minule. Kolega odejit na nesprávný postup při přerušení střelby (místo toho ukončil), další uchazeč namísto zajištění brokovnici po delším námyslu a manipulaci s pojistkou nakonec odjistil, jinak nevím.



    12 uchazečů se dostavilo k teoretické části, 2 nenapsali o bod, pár dalších mělo dostatečný bodový zisk přes chyby, se kterými jim komisař dal možnost se seznámit.

    Na praktickou část se k 10 postupujícím připojilo 11 repetentů. Komisař provedl briefing, kde zdůraznil, že v souladu s vyhl. č. 115/2014 Sb. žadatel v praktické části zkoušky k prokázání znalostí bezpečné manipulace se zbraní předvede vyhláškou vyjmenované úkony. Určil, že bezpečný prostor bude terč na zdi za stolem, přičemž mírné odchylky je ochoten tolerovat. Zbraň chtěl odkládat s vyjmutým zásobníkem a buď otevřeným závěrem, nebo po ráně jistoty, nebo s vypuštěným bicím ústrojím. Po ukončení ostré střelby nebude velet "k prohlídce zbraň", protože má zato, že ZP si každý dělá pro sebe, takže prohlídku si provede sám. Dotazy zodpověděl. Neurčil pořadí žadatelů, ať lidi nějak po jednom chodí.

    Veden myšlenkou "jestli mě má vyhodit, ať na to nečekám celý den" jsem šel první. Na stole ležela ČZ85 (tak trochu pětasedmizovaná, protože má oboustrannou jen pojistku, ne záchyt závěru, patrně pro snazší rozborku) se zasunutým zásobníkem, mířící k terči na zdi, závěr vlevo. Oznámil jsem, že jsem levák, ležící zbraň si přes závěr silnou rukou převrátil, popsal, že vyhodím zásobník, vyčistím komoru, zkontroluju komoru a šachtu a dám ránu jistoty. Ve vyjmutém zásobníku jsem konstatoval náboj, opakovaným stažením závěru vyhodil vytahovačem původně nezachycený náboj narafičený v komoře, vystavil záchyt závěru, moudře počuměl do komory a šachty, shodil, mířeně spustil a konstatoval, že zbraň je vybitá, po ráně jistoty.

    Velel nabít dva školáky, ke střelbě připraven, do terče pal, než jsem stihnul spustit, přerušit střelbu. V rámci bezpečného směru jsem stáhnul do high ready a zajistil. Před pokynem k pokračování uvedl, že se školním nábojem to po spuštění kupodivu nevystřelí, ale kdyby vystřelilo, jednalo by se o slabou ránu. Spustím, zvedám slabou ruku, hlásím závadu a čekání 30 vteřin. Oznámil uplynutí času, popsal jsem obdobně jako výše s tím, že místo rány jistoty vypustím kohout a pak provedu rozborku. Vypustil jsem přes dva palce a rozebral s palcem pod bobřákem, do hlavně jsem čuměl, jak kdybych v ní vážně něco čekal - nedočkal jsem se.

    Nad rozebranou zbraní dotaz na hlavní části, na čem čísla jsou, na čem nejsou a proč. "Proveďte sborku po čištění" znamenalo návod na další hlubokomyslné čumění do hlavně, tak jsem si neodpustil poznámku, že mi tam žádnej boresnake nezůstal. Po sborce opakovaný vergl závěrem, načumnutí, SA i DA spuštění a konstatování, že zbraň je funkční, vybitá, po ráně jistoty.

    Velmi rychlá malá rajda, taky s nedovřeným závěrem a nábojem v komoře, po kontrole bez odložení rozborka, sborka, vergl závěrem a už mi to bral z ruky (ani jsem nestih bejt chytrej, že umím vypustit), brokna obdobně, na značky u dlouhých už se neptal. Na závěr mi doporučil při vypouštění u krátký nedávat palec silné ruky na palečník, pro lepší kontrolu zbraně.

    Na střelby jsem šel třetí, pouze z krátké na 15m. Povely jen nabíjet, pal, odložit. Jestli někdo po mně nenastřílel, netuším, dostal jsem osvědčení a vypadnul. Celková doba mezi příchodem a odchodem >6 hodin.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    MCD: a to pro blby znamena, ze uspesne nebo neuspesne?
    MCD
    MCD --- ---
    MCD:
    zkouška odborné způsobilosti složena
    ✓ zkouška odborné způsobilosti vykonána
    MCD
    MCD --- ---
    http://www.pravniprostor.cz/clanky/ustavni-pravo/zbrane-lidem-nebo-statu (tématem této poznámky není nová směrnice Evropské unie o nabývání a držení střelných zbraní)
    Deklarovaný názorový posun předsedy MS v Praze považuji za potěšitelný.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    pánové a dámy, jen tak... zrovna se v rámci psaní bakalářky probírám historií schvalování zákona o zbraních, včetně záznamů projevů ve Sněmovně.

    Jestli někdy někde narazíte na tohohle pána


    http://www.psp.cz/sqw/detail.sqw?id=69&o=2

    tak se mu pokloňte až k zemi a pozvěte ho na všechno, co vypije. Bez jeho přičinění jsme to tu mohli mít jako v Německu.

    Když v roce 2001 podával Gross (jako ministr vnitra) návrh zákona o zbraních (současnou 119ku), tak to byl mokrej sen anti-gunnerů - povinné psychotesty, zákaz zbraní se vzhledem vojenských, kat. B jen na povolení policie (nenárokové), nošení nenárokové a prokazování ohrožení... Pan Koháček jako zpravodaj zákona zařídil, že to Sněmovna Grossovi třikrát (!!!) hodila na hlavu, a když si nedal pokoj a podal to počtvrté, tak to vzala, ty buzerace mu seškrtala a schválila...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Kiraly 43M: Hungary's Overpowered Submachine Gun
    https://www.youtube.com/watch?v=JWQFtRId85U
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    NONAME_HERO:
    To určitě vyfotí a dají na web Komise s podtitulkem že se agresivní gun lobby neštítí ke svým nekalým cílům ohavně zneužívat i lidi se zrakovým postižením :D
    NONAME_HERO
    NONAME_HERO --- ---
    KENJIRO: můžu nabídnout sebe a svou druhou polovici. Já nijak extra fotogenická postava nejsem, ale polovice prý klidně bude dělat lákadlo v komplet maskáčích, s US neprůstřelnou vestou a helmou :-)

    Je sice nevidomá, ale prý aspoň lidé uvidí, že i slepá může podporovat právo na zbraň.
    MOKOPA
    MOKOPA --- ---
    KENJIRO: Same as KASUMI. Můžu dát dopoledne, od desíti do dvanácti...
    MISERY
    MISERY --- ---
    KENJIRO: Cíjo, škoda, že je to v úplný pr****, jinak bych tam se Sofií klidně 2 - 3 hodinky postála, ale jsem líná tam jet i do SAPY, a to je jinak docela velký lákadlo :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KENJIRO: pokud nebudeme mit nyx shooting sraz (coz budu vedet behem par dnu), muzu ti venovat dve hodiny od 10 do 12..
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    KENJIRO: Omlouvam se, ale ten vikend mam uz ctvrt roku zadany a navazal jsem na nej i takove veci, jako nakup streliva, kde jen zalohu jsem platil prez 5000. Daly by se takovehle akce hlasit trochu vic dopredu?
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    MilSimCon. Sobota 13.5. Prezentační stánek Lexu s peticí. Co chybí, jsou dva hrdinové, kteří tam budou stát. Tak schválně, jestli se najdou :-)

    >> MILSIMCON sobota 13.5.2017 10:00 - 17:00
    http://www.milsimcon.cz/
    MUXX
    MUXX --- ---
    Pocasi je pekny. U kazdy pozice je 3-10 lidi. Obcas se da vychytat ze je nekde uplne volno. Typicky starsi zbrane nebo strelba na holuby. Nejdelsi rada je asi na p10c a desert eagle.



    MUXX
    MUXX --- ---
    Hovorany hodinu po otevreni.


    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    NJAL:
    Self Loading Rifle L1A1: The European “Black Rifle”
    http://www.smallarmsreview.com/display.article.cfm?idarticles=2642
    "..One of the main criticisms that detractors of the L1A1 go on about is its inability to operate well in rough and or dusty terrain."
    To ne tak úplně,třeba Skalice byla jeden velkej písek a pánové s puškama co si s timhle netykají posléze mívali problémy takže museli měnit.
    Navíc na střelnicích nebejvá zrovna lino takže i když neni písek bejvá jinej bordel,
    samozřejmě na level sypání vestoje od stolku,čajík a dobrůtky je ÚPLNĚ jedno s čim střílíš a funkčnost ve ztíženejch podmínkách co se ČR týká ofc neni až tak zásadní kritérium :)
    NJAL
    NJAL --- ---
    TALPENNY: Ah, okej :-) No, nastesti vetsina strelnic nejsou sandy battlefields ;-) A je zajimave, jestli to plati take pro licencni L1A1, nebo jen origos FAL od FN.
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    NJAL:
    Když se ti ráda kouše mašina anebo puška obvykle se řiká že je to hlodavec .
    Z pastnutýho článku
    "..While the FN FAL is a fine weapon, the sandy battlefields caused jamming issues with the FAL. "
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam