• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    LUCKYBSD: moje protac iii vypinaj. Sice na kratinkou dobu, ale je to poznat a obcas neslysimcast slova
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    MCD: nevsiml sem si ze by moje protac III vypinali narozdil od tech howardu, kde na zavodech si nepokecas.

    Btw nedavno sem videl rozebrany 2x tak drahy peltor sportac a vypadalo to stejne. Zas bych to s tim high endem neprehanel. Vic parady imo udelaj gelovy nausniky kdyz uz.
    DATEL
    DATEL --- ---
    Hm, tak to jste mi teď zavařili, toužím po MSA Sordinech :D No, za dva roky mám kulatiny a manželka do mě hučí, co bych chtěl a co bych si normálně nekoupil (s limitem do 10 litrů), tak vzhledem k tomu, kolik stojí, si budu přát je, protože normálně bych na ně neměl :) Teď je teda otázka, jestli má cenu na ty dva roky kupovat nějaké levné elektroniky (ProTac III nebo mnou původně zmiňované Opsmen M32 MOD1) nebo jestli koupit jen pasivy a dva roky vydržet. No, mám nad čím přemýšlet. Jen kruci zrovna koukám, že na Amazonu od včerejška podražil ten ProTac o 5 EUR :(


    PIVECEK: ohledně těch frekvencí při střelbě, to je těch 4000 Hz? Když vezmu např. ty Opsmeny, kde mají dole tabulku s frekvencemi, tak tam je pro 4000 střední útlum 40 dB se standardní odchylkou 3.4 dB - ale NNR uvádí jen těch 22 dB. Je těch 40 dB tedy ten útlum pro danou frekvenci nebo to je něco jiného, než o čem se běžně bavíme? Pokud ano, tak to by mělo být na krytou střelnici dostatečné? Nebo kolik by pro tuto frekvenci mělo být optimálně?
    NJAL
    NJAL --- ---
    PIVECEK: Na krytou strelnici je malo vsechno krome pasivnich velkych sluchatek - tohle je dulezita informace :-) Nicmene jasne, kdyz chce clovek pouzivat vyhody elektronickych, nic jineho mu nezbyva...
    MCD
    MCD --- ---
    DATEL: Ty elektroniky primárně fungují stejně jako pasivní chrániče, kromě toho ale ještě - jsou-li zapnuty - snímají zvuk z okolí, ořežou ho o špičky a pustí ti ho v hlasitosti, jakou si nastavíš.

    Levnější typy (ProTac III nebo Howard Leight Impact Sport) realizují ten ořez krátkodobým vypnutím, což je mírně otravné, když se během palby snažíš nenuceně konverzovat s dámou z vedlejšího stavu, Piveckovy MSA Sordin nevypínají.

    Howardy si beru na venkovní pistolovou střelbu, stačí i když na kurzu spustí 12 lidí najednou opakované výstřely. Mají velkou výhodu v tom, že o nich člověk prakticky neví, taky bych v nich klidně nasednul po celém dni do auta a jel domů, krom toho jsou velmi velice placaté. Bohužel v nich umí mobily rozeznít rušení.

    Na vnitřní mám ProTac III, což jsou fakt bambule, ale tlumí výborně. Taky mají větší přítlak a po pár hodinách je musím sundat. Vůči mobilům jsou imunní. Do obou modelů si můžeš přiloženým kabelem jack-jack pustit klasiku ;-)

    No a co se špuntů týče, vřele doporučuju průslechové 3M Combat Arms - za pár stovek dovedou přidat útlum, když se třeba na kryté střílí z něčeho plnotučného, a přitom tě nepřipraví o možnost slyšet okolí. Na venkovní, když nejde úplně do tuhého, postačí i samotné.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Howardy mám už 3/4 roku a spokojenost, tlumí bez problémů.
    Je teda pravda, že jsem teď v zimě najel na kombinaci špunty s tlumící vložkou - čepice - hluchátka.
    Protože bez čepice ani ránu, se špunty sem kulový slyšel a sluchátka přes čepici občas něco pustěj.
    Takhle zesílím sluchátka skoro na max, takže slyším všechno bez problémů a špunty spolehlivě utluměj případnej zbytkovej výstřel co pustěj sluchátka :D
    PIVECEK
    PIVECEK --- ---
    DATEL: Nesmis verit vsemu co ctes ;) Problematika SNR a NNR certifikaci je celkem slozita a casto nevypovida o tom, jak sluchatka v realnem prostredi tlumi. Potrebujes, aby mely nejlepsi utlum v urcite frekvenci (strelba) a nektere elektronicke to umi lepe a nektere hure. Kdyby to vsichni brali podle papiru, tak treba ty Sordiny nikdo nekupuje, pac jsou Svedove kluci poctivi a napisou, ze sluchatka maji utlum 18dB. Ale v rozpeti 1-3kHz coz je typicke pro strelbu maji cca tricet. Ale oni jsou to pritom go-to sluchatka pro vetsinu zapadnich armad.

    Na krytou strelnici je malo vsechno krome pasivnich velkych sluchatek, proto si na ni beru obyc spunty za dve koruny, ktere dam pod elektronicke a je to v pohode, zaroven se tim nepripravis o vyhodu elektronickych sluchatek. Jezdim strilet na krytou strelnici caso, i puskama, a da se to takto v pohode. Ono pak maji na ucinnost sluchatek vetsi vliv dalsi veci - jake nosis bryle, resp. jake maji nozicky, jestli ti dobre tlumi molitan/gen, jak ti padnou na tvuj tvar hlavy (respektive jak si poradi s prostorem za usnim boltcem) atd.
    DATEL
    DATEL --- ---
    PIVECEK: jak jsem psal dříve, ty jsem našel akorát se SNR 25 dB - to mi přijde třeba na krytou střelnici málo, ty pasivní, co si tam půjčuju, mají 32 dB a neumím si představit, že bych měl nějaké, které tlumí méně :(
    PIVECEK
    PIVECEK --- ---
    DATEL: Hodne lidi tu ma ty Howard leight, maji dobre recenze, ale osobne s nimi dlouhodobou zkusenost nemam.
    PIVECEK
    PIVECEK --- ---
    NJAL: Peltor, Proears, MSA
    NJAL
    NJAL --- ---
    PIVECEK: Btw, co je vlastne v teto oblasi "highend"? Nicmene teda "bezne dostupny" highend, nic z katalogu pro milionare ;-)
    DATEL
    DATEL --- ---
    PIVECEK: díky za odpověď, tak přece jen asi půjdu do těch elektronických :) Koukal jsem na ty MSA Sordin, to je mimo mé možnosti, 6-7 litrů je na mě moc, obdobě ty Peltor SportTacy, 4 litry momentálně taky mimo :(

    Takže asi ty Peltory Protac III z německýho Amazonu. U těch píšou teda útlum 32 dB, což je stejně jako u těch pasivních X3A / X4A. Jenže u toho se píše "útlum závislý na okolním hluku" - je to tedy tak, že když si víc zesílím elektroniku, tak mají pak reálně nižší útlum na střelecký hluk? Ještě je i varianta Slim, ale ty mají jen 26 dB.
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    NAVARA: No ty Peltory protac právě už mají jack zdířku.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    OTAKAR: Pan je labuznik:)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    OTAKAR: vidíš, musím si pořídit nějaký konvertor ze sluchátek na jack...
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    DATEL: Mě na elektronických baví ještě to, že si můžu pouštět hudbu, když jdu sám. A to docenim i na vnitřní. Není nad kombinaci Bachovy suity pro cello a vůně střelného prachu :)
    PIVECEK
    PIVECEK --- ---
    DATEL: V podstate si odpovidas, chces sluchatka, se kterymi muzes strilet dlouhou. Jen doplnim, reseni na vnitrni strelnici neni vypinani sluchatek, nybrz vzit si pod ne silikonove/molitanove spunty. Kazdopadne elektronicke chces urcite, je to prakticke z milionu ruznych duvodu, i kdyz bys mel strilet sam.

    Osobne mam MSA Sordin, na venkovni s nima muzu strilet .50kou s kompenzatorem a da se :) Ale nemaji nejlepsi mozny utlum, zato je na hlave necitim ani po celem dni (parkrat jsem v nich nasednul po strelnici do auta a sundal je az na benzince/Mcdonaldu :)). Pokud bys chtel Peltory, tak podobna rada pro strelce je SportTac.

    Pokud chodis na strelnici casteji, tedy alespon parkrat do mesice, nesetri a kup highend rovnou.
    DATEL
    DATEL --- ---
    Ještě k těm sluchátkům, dneska jsem si pročítal ještě nějaké diskuze a taky jsem se na střelnici bavil se správcem, je fakt, že na krytou střelnici asi ty elektronické nemají moc smysl - ty budou vhodnější spíše na venkovní střelnici, popřípadě závody, abych slyšel rozhodčí, instruktory a tak... Vzhledem k tomu, že když se u elektronických nezapne elektronika, tak jsou jak klasické pasivní sluchátka. Tak si říkám, jestli s těmi elektronickými ještě nepočkat, než budu na trochu vyšším levelu :)

    Z pasivních ty Peltory mám ze střelnice vyzkoušené X3A, dle webu mají mít SNR 33 dB. Obdobně X4A, mají stejné SNR, ale jsou ty mušle menší (užší). Taky jsem koukal na X5A, ty mají SNR už 37 dB.

    Otázka zní, stačí ty X3A nebo se kouknout po těch X5A? Už jsou teda mohutné, ale střílím zatím jen z pistole, v budoucnu bych ale chtěl ještě přibrat dlouhou, tam by už ty mohetné sluchátka asi zavazely. Otázka je, kdy se k tomu dostanu :)

    A druhá otázka zní, vzít teda zatím jen ty pasivní, nebo koupit třeba ty Protac III a na kryté mít vypnutou elektroniku? Jsem četl myslím v jedné specifikaci, že podle hlasitosti tlumí 22 dB - 32 dB (nebo tak nějak) - tak mít naplno elektroniku a tlumit jen 22 dB mi přijde málo, ale nevyznám se v tom tak ještě. Co myslíte (víte)? :)

    Díky za pomoc, nechci sluchátka uspěchat, ale zas abych za rok kupoval nové taky ne :)
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    DESTROYER: Právě,,, právě... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam