• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    ERGOSUM: prosím tě, jak se pozná "nově vyrobený zásobník"? a kdo se bude ptát "kdes k němu přišel"? zásobníky nemají sériová čísla a neevidují se. podle nového zákona se předpokládá, že ti, co budou mít v CRZ zaškrtnuto, že mohou nabývat nadlimitní zásobníky, je mohou ke zbrani nabývat a používat, žádaná čísla povolení na konkrétní nakupy nebudou, evidovat zásobníky taky nikdo nebude. Maximálně na co se policajt na střelnici podívá je, jestli ten co tam střílí z kosy a 30ranovým magem, má v crzu zaškrtnuto, jestli na to má oprávnění. zásobníky se volně prodávají v armyshopech a po burzách. koupit si je může kdejakej civil, i člověk bez ZP.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    REDSNAKE: teoreticky stále předpokládejme, že žijeme v právním státě (já vím, že to s ohledem na nedávné politické události není tak jisté, ale to sem nepatří). Z toho plyne, že ty nedokazuješ, že jsi zákon dodržel, ale policie musí prokázat, žes ho porušil. Z toho plyne, že prokazování data pořízení zásobníku není tvůj problém.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    REDSNAKE: Průser bude mít ten, kdo ti ho prodal. A ty také. Pokud se na to přijde.
    Není jednodušší až půjdeš s nějakou nákupkou požádat i o papíry na zásobníky?
    Když po směrnici koupíš na povolení nadlimitní zásobník "U dvou kulek" tak tam bude zápis, že ho máš a číslo povolení. Tebe se pak zeptají, kde je ten zásobník. Přesněji zeptají se "Kde je těch 50 zásobníků?". Takže žádné kšeftování na černo.
    Přijdeš na střelnici s kosou a nově vyrobeným zásobníkem a "Kdes k němu přišel?"
    A jestli někdo vylez z kriminálu a koupil od soldata za flašku samopal, tak teď bude mít problém sehnat zásobník.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    KENJIRO: Jak se pozna zasobnik nakoupenej pred nastupem smernice a po nastupu? Ptam se na to, co se stane kdyz si po nastupu ty zmeny zakoupim od nekoho zasobniky stejneho typu ktere uz doma mam, nicmene novy nakup bude bez povoleni? Co tim porusim? Vznikne prestupek? Chapu ze to je asi hodne o nejmensim moznem zlu nicmene pusobi to na me trochu jako potemkinova vesnice
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    JAKUMIN: Ne.

    Můžeš si nechat kosu se sklopkou.
    Můžeš z nís střílet, nosit atd.
    Můžeš si nechat všechny zásobníky, co máš.
    Můžeš je používat.
    Nemůžeš si bez povolení nakupovat další.
    JAKUMIN
    JAKUMIN --- ---
    KENJIRO: takže úplně polopaticky: pokud již dnes mám Kosu (se sklopkou) a neurčený počet nadlimitních zásobníků, tak po účinnosti nového zákona (v současně navrhované podobě) nemusím nic řešit, o nic žádat a zbraň můžu dále držet/střílet z ní bez omezení (resp. jako dosud), zásobníky používat bez omezení a nabývat další bez nutnosti nějakého dalšího povolení (/??/).
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Nicméně to povolení má být paušální, ne na konkrétní zásobníky nebo počet zásobníků. Prostě v CRZ zaškrtnutý chlíveček "oprávněn nabývat nadlimitní zásobníky" a pak si je můžete nakupovat podobně jako střelivo.
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    MAZDA: aha, dobry vedet
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    LUCKYBSD: Hele, teď na prezentaci nám bylo řečeno, že pokud máš teď kosu, tak k ní budeš mít povolení na nadlimitní zásobníky automaticky. Když si jí ale koupíš po účinnosti, tak už o povolení žádat budeš muset.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    SIRIUS: tak nic.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    MAZDA: a co kdyz budu mit jenom zasobniky a ne zbran?
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    MAZDA: ad. zasobniky povolene automaticky, naposledy tam byla klauzule, ze ty se budou nove resit, tedy je nutne uvest duvod jako pro zbrane kategorie R2 a dle toho by to melo byt narokove a je to jen pri vlozeni, drzeni takovych zasobniku pravda nikdo neresi
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Zákaz olova: Širší souvislosti návrhu Evropské komise a možnosti nahrazení olova ve střelách | zbrojnice.com
    https://zbrojnice.com/...-souvislosti-navrhu-evropske-komise-a-moznosti-nahrazeni-olova-ve-strelach/
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    HARIUS: Jak píše Kenjiro - je to nároková věc, takže orgán to nebude ani zkoumat a prostě to vydá. Navíc, zásobníky ke zbraním, které budeš mít před novým zákonem budou povolené automaticky. Takže ne, nepotřebuješ ani ty správné kontakty, ani licenci :)
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    HARIUS: jenže i kdyby to někdo zkoumal a zjistil, že nejsi (třeba) myslivec, tak je to stejně jedno. Když je tam 'žadatel uvede řádný důvod (místo 'prokáže', 'doloží' atd.), tak to znamená, že ten důvod nemusí být reálný, stačí aby byl legální. Obdobně je to teď se zbrojákem sk. D - abys mohl nabývat a držet zbraň k výkonu povolání, nemusíš to povolání skutečně mít - zákon v zásadě jen konstatuje, že výkon povolání je legálním důvodem k nabytí zbraně pro ten účel. Klidně ji můžeš mít pro případ, že by se naskytla příležitost takové povolání vykonávat.

    (a k té logice "no ale co když se tu zavede fašismus a budou nám chtít všechno sebrat" - ne že by se to nemohlo stát, ale proti tomu asi žádná formulace v zákoně nepomůže.)
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    KENJIRO: No ale dnes platí stále ještě zákon, který vznikl ve svobodné době. Jestli ten návrh zákona zůstane v téhle podobě, bohatě stačí, aby si MV, potažmo PČR, udělalo svůj vlastní výklad a hned se bude zkoumat jak o život.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    HARIUS: a když dneska uvedeš jako řádný důvod sportovní střelbu nebo lov, zkoumá někdo, jestli jsi sportovní střelec nebo myslivec? :-)
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    KENJIRO: To chcete jako říci, že když uvedu některý z ty ostatních důvodů, že ty důvody nebude nikdo zkoumat ? Tak to pak jo.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    HARIUS: no že pokud žádáš o povolení kvůli sportovní střelbě, tak musíš splnit tyhle nesmysly, co tam jsou, protože to chce evropská směrnice.

    A tebe něco nutí uvádět jako důvod sportovní střelbu?
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    KENJIRO: Téhle věte rozumím a jak vy rozumíte tomuto? : (2) Odborný útvar policie vydá povolení kategorie R2 pro účely sportovně-střelecké činnosti držiteli zbrojního oprávnění na základě žádosti, v níž držitel zbrojní licence potvrdil, že
    a) žadatel během posledních 12 měsíců jako jeho zaměstnanec, člen nebo osoba v obdobném postavení aktivně trénoval nebo se účastnil jím organizovaných soutěží ve střelbě a
    b) zbraň kategorie R2 uvedená v žádosti splňuje specifikace požadované pro mezinárodně uznanou střeleckou disciplínu, kterou se tento držitel zbrojní licence v rámci své činnosti zabývá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam