• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    IRONIC: co se týče toho prstu v zásobníkové šachtě, přítelkyně teď byla na přípravném kurzu na Leiku v Plzni a tam ji to učili bez toho. Tak se na to zeptala a instruktor jí sdělil, že "to je nějaká hardtaskovina". Když jim řekla, že já to tak doma dělám a takhle jsem ji to učil, tak se dozvěděla, že jsem zbytečně opatrnej.
    DACELO
    DACELO --- ---
    NECROMAN: Nestanuj, bivakuj a nemůžou říct ani popel...
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    NECROMAN: §23, za 3 roky více než jeden taxativně jmenovaný přestupek. S tímhle by problém být neměl.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Dotaz, kdyby mě někdo načapal při stanování v CHKO, nebude se to brát jako přestupek proti spolehlivosti? Asking for a friend.
    CHINCHILA
    CHINCHILA --- ---
    IRONIC: nam bylo rovnou receno ze si mame odstrilet a kdyby to jako nedopadlo tak se ty prvni 2 budou pocitat jakoze nastrel a dame dalsi do poctu
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    GILHAD: Díky za hodně vyčerpávající popis. Cenim a podstatné si zapamatuju
    IRONIC
    IRONIC --- ---
    Když už jsme se tu tak rozepsali o zkouškách... pár lidí řešilo, jestli nevynechat ty nástřelný rány a raději nejít rovnou na ostrý, protože je pak menší šance udělat někde chybu při manipulaci... Tak já bych k tomu řekl, že tento postup je úplná blbost. Pokud si někdo nevěří, že zvládne manipulaci u ostré střelby, tak nemá vůbec mít zbroják. Ty nástřelný rány člověka možná i zbaví nervozity a není fakt od věci si s tou ostrou zbraní osahat, kde spouští spoušť, jaký má chod, člověk si případně i upraví úchop, protože to je mnohdy jiná zbraň, než ta, co byla na manipulaci. Třeba na správný úchop se často zapomíná, přitom to je základ úspěchu, ale lidi se soustředí na kdejaký voloviny kolem toho a zapomenou to správně držet, pak jim to lítá po celým terči.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    NECROMAN: Tak to rozhodne. na premysleni je vzdy casu dost - delat to pomalu a metodicky.
    (BTW: 0.5x0.5@1m je asi tak stejny uhel jako 1.5x1.5@3, ovsem lisi se to dost o reseni rozdilu mezi vyskou stolu a vyskou ramen - pri rozvaznem metodickem postupu se to tam udrzet urcite da)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    IRONIC: U nas se specialne tento dotaz (rana jistoty/zlomeni uderniku) resil, ale to fakt bylo davno a asi tak 50/50 co si ktery komisar oblibuje. Jinak samozrejme pouzivat SOUCASNE postupy, to je bez debat, ja reagoval na to mireni a opirani a demonstroval neustale pouzivani CaK. Ale presny postup pro komis je to, co komis vyzaduje ted a predpokladam, ze to tak instruktori uci. Nejake kecy na webu jsou kecy na webu (a nikdo nevi, zda nahodou nejsem panda)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    GILHAD: v mém případě byl u zkoušky bezpečný prostor jen pistolový terč 0,5x0,5m, asi metr ode mě, takže bacha, fakt být přesný a raději přemýšlet o každém pohybu.
    TRILOBYTE
    TRILOBYTE --- ---
    GILHAD: Jeste bych doplnil:
    Pokud mi cokoliv vypadne z ruky (naboj, zasobnik, cep, …) dokoncit rozborku/kontrolu zbrane a pak po odlozeni zbrane teprv resit co spadlo.
    Jakmile pustim zbran, klidne i na vterinu, tak ji musim zkontrolovat. To je i "oblibena" chyba u streleb na zkousce. Zkontrolovat zbran, odlozit, napaskovat zasobnik, bez kontroly zarazit do kveru, prihlasit se na dalsi termin…
    IRONIC
    IRONIC --- ---
    GILHAD: po vyndání zásobníku před stažením závěru je dobrý doplnit ještě jeden krok mezi to - strčit prst do zásobníkové šachty a ujistit se tak, že zásobník tam fakt není - jednak to vypadá líp u zkoušky a jednak to ušetří vyhazov, protože zahájení kontroly zbraně stažením závěru bez vyndanýho zásobníku byla jedna z nejčastějších příčin, proč komisař lidi vyhodil.
    Dál bych upozornil, že se vyhazolavlo za nepodívání se do hlavně před zahájením sborky zbraně (taky na to dost lidí vyletělo).
    Ránu jistoty bych dával vždy, rozhodně bych se na nic neptal a u zkoušky by komisař na dotaz ani neodpověděl. Výjimkou je, pokud komisař výslovně neřekne při brífingu, kdy si ránu jistoty nepřeje (nám to zakázal dělat u střelby na terč - chtěl po nás začínat a končit ve střelecké pohotovosti - všichni víme proč, ale u zkoušky z manipulace prostě ta rána jistoty být musí...)
    A nezdá se mi to stažení závěru při rozborce levou rukou za závěr, jak píšeš... Praváci rozebírají tak, že pravou rukou palcem opřeným pod ostruhou a prstama nad závěrem potáhnou závěr dozadu, přičemž jim levá ruka zůstane volná aby manipulovala s rozborným čepem apod. Pokud čep nejde vytlačit prstem ven, lze k tomu použít prázdný zásobník, použít k tomu zásobník s napáskovaným střelivem by se taky nemuselo komisařovi líbit. Ale ty zbraně na zkoušky jsou tak vylágrovaný, že rozborný čep většinou vyleze snadno.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    JAKUBMOKRIS: Ted uz si to nevybavuju presne, ale vubec bych se nedivil, kdybych mel v nejake faze rozborky/sborky oprenou o stul nejen tu ruku, ale i tu zbran. Treba pri nasazovani zaveru. S oprenou zbrani se snaze udrzi hlaven vodorovne (a tedy v bezpecnem prostoru)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    JAKUBMOKRIS: Jak tu bylo psano, musi to vypadat, ze stale miris do bezpecneho prostoru (ten byva vymezen necim jako tamhleta knihovna, stena vlevo od dveri, nebo tak neco - rekneme minimalne 1.5x1.5 metru, ale klidne i vic ve vzdalenosti asi tak 3 metru - proste svym zpusobem "obrovsky" a "neda se minout ani omylem")
    Predvadis "bezpecnou manipulaci" super-extra-zretelne, az prehnane. Proste prodlouzeni hlavne nesmi ten prostor opustit ani na okamzik a nesmi se mezi nej a ten prostor ani vzdalene neco dostat (v uvahu pripada prakticky jen zkousejici nebo TVOJE RUKA - na to pozor, idealne by se tvoje ruka nikdy nemela dostat bliz k tomu prostoru, nez konec hlavne, abys nemohl byt narcen, ze sis ji prostrelil)
    Idealne to dodrzuj i s rozebranou pistoli (do hlavne se pri kontrole drazek/cistoty/cehokoli taky koukej jen zezadu, jako by snad mohla kdykoli vystrelit i kdyz v ni zcela evidentne zadny naboj neni (kdyz panbuh dopusti, i motyka spusti) a neni na skodu ji pri rozborce dat kousek dopredu, cti dal od sebe, abys opet pred ni tu ruku ani omylem dat nemohl )
    Dobre pusobi, kdyz pri rozborce i ostatni casti zbrane miri tim samym smerem - tedy zaver i telo.

    "mireni" je zde mineno smerovani hlavne (jako kdybys v ni mel tycku, nebo laserove ukazovatko, tak se ta tycka proste musi druhym koncem dotykat bezpecneho prostoru, laserova tecka musi byt furt v nem, nikdy se te pomyslne tycky nedotkni)
    NENI tim mineno, ze bys tam mel mirit pohledem prez miridla.

    Rozborka se idealne provadi ve stoje u stolu - mas vic prostoru pro manevrovani

    Ten prostor je tak velky, ze ho nemuzes od pasu minout jinak nez zcela zamerne/vlastni blbosti.
    Ja zacal slovy "nejdriv srovnam pistoli tak, aby hlaven mirila do stredu bezpecneho prostoru, nedotykam se spouste a nedavam ruku pred hlaven" a pak jsem pistoli lezici na stole trochu natocil, ze nemirila na kraj toho prostoru.
    Protoze jsem pravak, rukojet mirila vlevo (oblibeny spek), nasledovalo "nyni pretocim pistoli tak, aby rukojet mirila vpravo, abych ji mohl snadno uchopit, stale miri do bezpecneho prostoru a nedotykam se spouste", nacez jsem uchopil rukou konec rukojeti a preklopil ho kolem osy hlavne na spravnou stranu, zbran opet pusti a deklamoval dal ...

    Samozrejme si muzes ruku oprit (sice nevim kdy a proc bys to delal, ale to je fuk, treba jsi slaby a lip se ti tak stahuje zaver nebo cokoli ...)

    POZOR trik - pri kontrole zbrane zmacknu vypousteci tlacitko zasobniku a vyndam zasobnik (ktery jsem si predtim levou rukou byl uchopil tak, aby nevypadnul vlastni vahou sam a ja ho pak nezacal lovit a machat pri tom pistoli ci co), zasobnik odlozim na stul, stale mirim zbrani do bezpecneho prostoru a prst nemam na spousti (Cimmermanova akusticka Konstanta). Zasobnik odlozim tak, aby i (hypoteticke) naboje v nem mirily do bezpecneho prostoru - jednak je to tak jednodussi a lip to vypada, druhak s nim nijak nesermuju a lip to vypada.
    Stahnu zaver dozadu (CaK, provedu) a pohlednu do hlavne, neni-li v ni naboj (tedy pravou rukou jdu dopredu a skoro do vyse oci, abych videl do komory, leva drzi zaver a jde s ni, (CaK, provedu), vidim, ze naboj v komore neni, zkontroluju sachtu zasobniku (CaK, provedu)
    PRICEMZ predtim sly obe ruce dopredu nahoru, zbran stale vodorovne a mirila do bezp. prostoru, ted jdou obe ruce se zbrani zpet dolu k telu, zbran stale nad urovni stolu, ale blizko u pasu, takze do sachty vidim zcela pohodlne zhora a nemusim pistoli nejak kvedlat a riskovat opusteni bezp. prostoru - neco jako kdyz dva drevorubci rezou tou silene obrovskou pilou lezici kmen, tak jejich ruce vede ta pila a jezdi furt v rovine.
    Tedy nyni vidim, ze sachta je prazdna, neni v ni ani zasobnik ani nejaky naboj, mohu pokracovat v rozborce (CaK, provedu).
    Nekdo v tuto chvili dava ranu jistoty do bezpecneho prostoru, jini naopak pred tim varuji, ze hrozi zlomeni uderniku (coz byval kdysi problem starsich zbrani), cemu dava prednost komise? .... Dekuji, dam tedy ranu jistoty - pozvednu zbran do polohy vhodne pro strelbu (CaK) zamirim doprostred bezpecneho prostoru a teprve nyni dam prst na spoust, stisknu a opet ho dam pryc (provedu)
    Nyni je zbran vybita a mohu ji rozebrat, rozebira se tak, ze levou rukou uchopim zaver a ponekud ho stahnu zpet (CaK,provedu) ... (tuto cast doporucuju obzvlast nacvicit, protoze to chce nejakou silu a grif a zaroven porad miris do BP - a muze se ti stat, ze zjistis, ze v praxi se pouziva trochu jiny grif, ktery neni pro komisi tak hezky a zretelny, ale je bezpecnejsi a pohodlnejsi co do manipulace - tim se u zkousky nezatezuj, tam delas divadelko pro komisi)
    (Stejne tak jmenovite u CZ-75 komisi budu do oci tvrdit, ze prst se do prostoru luciku dostane jen kdyz chci stisknout spoust, coz je pri strelbe pred vystrelem (pokud strilis vic ran na stejny cil v rozumne kratke dobe, prst mezi tim NEvytahujes, pokud si chces udelat pauzu, tak vytahujes) nebo pri rozborce pri rane jistoty - ja ji dal i po slozeni zbrane - predem ohlasenou a schvalenou - protoze je to jednodussi, nez vypoustet matodicky kohout.
    V praxi doma CZ-75 nosim tak, ze prst mam mezi rukojeti a spousti, protoze potom tu spoust a kohout blokuje mechanicky a kohout proste NELZE vypustit bez rozdrceni ukazovacku na placku a zbran se drzi lip, je to bezpecnejsi a pohodlnejsi - ale doma je doma, zkouska je zkouska. A ne s kazdou zbrani toto funguje, ci vubec lze udelat.)


    ERGOSUM: presne tak - taky jeden z duvodu, proc jsem porad pouzival (CaK) - ctena komis slysela, ze na to furt myslim a tak videla, ze to furt delam a nenabyla zbytecnych pochyb. (odbocim k hram na hrdiny - ano, je to snadny hod na herectvi a ano lze septat tak, ze je to slyset az v posledni rade - cili komis proste VIDI, ze nemam prst na spousti, i kdyby tam z nejakeho uhlu nevidela)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DRIZDIK: Je to možné. Ale to bychom jen hádali.
    Samozřejmě lze dát loket blíž k tělu a jistě je to lepší, než se třást vysílením, nebo opisovat rukou kružnici končící teoreticky ve vlasní noze.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    ERGOSUM: Tady jde možná o to "Natažená ruka". Vidím to u spousty lidí co beru na střelnici před zbrojákem, že drží i při jakékoli manipulaci ruku se zbraní nataženou jako by smrděla a nechtěli si ji dát blíž k tělo, kde se jim s tím bude manipulovat lépe a ta ruka se tím neunaví.
    Sám jsem to dělal nejspíš taky. :-D
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JAKUBMOKRIS: Z hlediska zkoušky nechceš vytvořit situaci ve které by se mohlo zdát, že chceš mířit mimo bezpečný prostor, zadrhávat zbraní o okolní předměty, někde s ní mlátit, nebo působit dojmem, že nevíš co děláš. Nejde o to, zda tak chceš činit, ale zda to tak v určité fázi pohybu může vypadat.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    JAKUBMOKRIS: Spíš to držíš moc křečovitě a to tě zbytečně vyčerpává, jako po prvním dnu v autoškole kdy mě boleli nohy od toho jak jsem zatínal nohy abych byl naprosto precizní se spojkou :) Tohle je jen o praxi, a rozhodně ty dvě hodky na strelnici si zaplat, vono te to pak muze stat vic...
    MCD
    MCD --- ---
    JAKUBMOKRIS: To udržíš, neboj. Správnou techniku tě na přípravě naučí.
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    JAKUBMOKRIS: jestli te bude bolet ruka, tak jediny, co muzes udelat, je pritahnout si ji bliz k telu nebo odlozit zbran na stul. Zadny opirani, u pistole je to nesmysl a u dlouhe zbrane tam lezet nebudes a v sede pochybuju, ze by te nechali delat rozborky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam