• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    Takže pokud někdo dosud nemá zbraň kategorie (budoucí) A-I (příkladmo samonabíjecí pušku se zlým vraždomatickým třicetiranným zásobníkem), není třeba si ji urychleně do doby nabytí účinnosti zákona pořizovat...nebo se to přeci jen může hodit?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Jak si mám vyložit tohle: "pozitivně ovlivní připravenost legálních držitelů zbraní pro potřeby státu"?

    Jakože pro stát ani prstíčkem..
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    ELECTRICKOTA: Je to jako B, v podstatě
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Pekne shrnuti od Jany Cernochove na FB..

    Poslanecká sněmovna hlasy ANO, ČSSD, Pirátů, KDU-ČSL, TOP09 a STAN schválila implementaci nechvalně proslulé zákazové směrnice o zbraních, proti které jsem od jejího vzniku v roce 2015 aktivně bojovala a hledala napříč politickým spektrem podporu pro odmítnutí či zmírnění návrhu. ODS plní své sliby a opět samozřejmě hlasovala proti návrhu!
    Je pro mě alespoň malou útěchou, že zákon prošel včetně komplexního pozměňovacího návrhu výboru pro bezpečnost. Tento návrh maximálně možným způsobem zmírňuje dopady novely na legální držitele zbraní a obecně na střeleckou veřejnost. Doufám, že to ocení, protože prodlužuje časovou hranici pro posouzení, zda se na dosavadní legální držitele zbraní směrnice vztahuje či nikoli (z původně pevného data 13. června 2017 na datum nabytí účinnosti zákona). Zjednodušuje výjimky na zbraně A-I. Zachovává platnost zbrojního průkazu na 10 let (zdravotní prohlídka povinně po 5 letech pro držitele zbrojního průkazu skupiny D). Tlumiče hluku výstřelu přesouvá do kategorie C. Vyjímá noktovizory ze zakázaných doplňků zbraní. Nahrazuje stávající úpravu, která komplikuje pořádání sportovně-střeleckých aktivit, ale i odborných či komerčních prezentací zbraní. Zavádí se jednoduchý model ničení zbraní v kompetenci státu. Doplňuje základní technickoorganizační požadavky na střelnice a odpovědnost osoby provádějící střelbu. Vyhlašuje tzv. zbraňovou amnestii (od účinnosti zákona do 31. 7. 2021). Doplňuje úvodní paragraf, podle kterého právo nabývat, držet a nosit zbraň je zaručeno za podmínek stanovených tímto zákonem. Pokud orgán veřejné moci vynucuje zákaz vstupu se zbraní do svých úředních či jiných chráněných prostor, umožní jejímu držiteli uložení krátké zbraně v souladu se zákonem. V neposlední řadě umožňuje dojednání recipročního uznávání oprávnění k nošení zbraně pro účely osobní ochrany.
    Nepropadám ale frustraci z neúspěchu a slibuji, že i nadále budeme stát na straně legálních držitelů zbraní a děkuji za podporu všem, pro které je obhajoba legální držby zbraní také principiální záležitostí ochrany svobody, jako pro mě.
    Co mi dnes naopak alespoň trochu zvedlo náladu je schválení zcela nového a velmi důležitého zákona pro bezpečnost a obranyschopnost České republiky, který mj. pozitivně ovlivní připravenost legálních držitelů zbraní pro potřeby státu, jelikož osoby účastnící se nových programů střelecké přípravy budou stanovenou zálohou státu pro plnění úkolů při zajišťování vnitřního pořádku nebo bezpečnosti České republiky. Zákon se jmenuje o nakládání se zbraněmi v některých případech ovlivňujících vnitřní pořádek nebo bezpečnost České republiky a jedná se bez nadsázky o další milník v budování důvěry mezi legálními držiteli zbraní a státem. Pevně věřím, že nalezne podporu i v Senátu
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    KENJIRO: A je to vyjímka s možností buzerace ze strany PČR, nebo je to vyjímka která je vlastně jako povolní pro kat. B ?
    JCIO
    JCIO --- ---
    TYKO: Já mám. Co bys potřeboval?
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    NECROMAN: teď si nejsem úplně jistý, na co se ptáš.

    Výjimka na A-I má být za 200,- a elektronicky zadara, jako nákupko.

    Zbytek prosím upřesni.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    "Střelivo pro krátké zbraně se šokovou střelou, nebo střelou určenou k vyvolání zvýšeného ranivého účinku, by měly být přeřazeny z kat. A do kat. A-I."

    Jak je to tedy s tím A-I, pokud teď žádný A-I materiál nemám? A jak to bude se střelivem vs zásobníky?
    Budu muset požádat o výjimku za litr na HP střelivo a tu mi musí schválit, nebo pro A-I bude jen "nákupko"?
    A bude možné nově nosit HP i v CC pro nutnou obranu?
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    CERMI_FOX: já ti to radši napíšu do pošty, jo? :-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KENJIRO: a proč nejde udělat ZP jako jeden dokument a vedle toho nezávislé permanentní nákupko na libovolné B bez expirace? Neboli při vydání ZP by se pořádalo o jeden další papír/povolení a byl by klid.
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    KENJIRO: Kolik jsi dal Faltýnkovi, že to zařídil? :D
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Jo a poděkujte Prymulovi, že udělal kouřovou clonu. Díky jeho návštěvě hospody a nenošení roušky dneska po zbraních ani pes neštěkne :-D :-D :-D
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    NAVARA: bude

    FRENZY_: čteš to správně

    NJAL: ne, standardně 12 měsíců.
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    FRENZY_: zrovna na to jsem se chtěl zeptat, jestli bude možné konečně nosit hollow pointy
    NJAL
    NJAL --- ---
    KENJIRO: A to je pekne. "Zarucni dobu" to ma furt?
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    Střelivo pro krátké zbraně se šokovou střelou, nebo střelou určenou k vyvolání zvýšeného ranivého účinku, by mělo být přeřazeno z kat. A do kat. A-I.
    Čtu tam správně JHP a podobné legrácky na nošení? Asi ne, co? :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KENJIRO: Povolení na zlé zásobníky nebude nárokové?
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Jo a to zjednodušení spočívá v tom, že nákupko stále bude na jednu zbraň, ale už se při žádosti nemusí uvádět jakou, tj. bude to generické nákupko na jakékoli Bčko.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    NJAL: ano. Ale směrnice právě umožňuje, aby stát vydal permanentní povolení, pokud aspoň jednou za pět let kontroluje, že dotyčný pořád splňuje podmínky vydání.
    NJAL
    NJAL --- ---
    KENJIRO: Myslel jsem, ze nase nakupka, ktera jsou formalni, jsou kvuli EU, alespon teda byla...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam