Jeste jsem se tim trochu zabejval a brainstormpval se znamim, a vypada to ze tam je pro sberatele tradicnich predovek uklidnujici faktor. Jestli si to interpretujeme spravne.
Protoze predovky ktere jsou replikami zbrani vyrobenych pred 1890 by mely zustat kategorii D bez ohledu na to jestli uz je nekdo vlastni, nebo budou teprve vyrobeny..
Takze ten posun predovek do prisnejsi kategorie se tyka pouze takovejch teh modernich deringeru, predovek s pakovym zaverem v plastovym pazbeni, takovy ty divny futuristicky predovkovy “brokovy karabiny” apod.
Hele vzhledem k tomu ze mezi predovkarema tyhle zbranevlastne nejsou moc popularni, a na zadnou jejich soutez apod te s tim nepustej (tam je to vsechno o teh historickejch replikach prave), tak mi to vlastne prijde docela OK..
ne ze bych chtel majitelum tehle novodobekch hybridu krivdit, ale vlastne duvody pro vlastneni takovy moderni koncepce predovky jsou evidentne jiny, nez vlastneni ty historicky repliky se kterou se da soutezit apod...
Co se tyce teh plynovek, tak tam ja osobne s tim problem nemam vubec, protoze plynovka je dost zvlastni kategorie sama o sobe. Nebudu vam lhat ze kdyz sme byli pubertalni telata se zajmem o airsoft apod., tak pro nas byly plynovky svym zpusobem zajimavy, protoze si clovek mohl nezavazne nekde v ruine za prahou osahat a vyzkouset principy fungovani ostry zbrane. Ale to stejne kazdyho zaujalo tak jednou dvakrat na chvili, protoze co s takovou veci. Nic...
Jediny co by se mi nelibilo kdyz by to vedlo pachatele trestnejch cinnosti k tomu aby zacali volit jinej nebezpecnejsi arzenal, protoze plynovka je imho nejcastejsi predmet kriminalni cinnosti prave proto ze je (byla) neregulovana a tim padem snadno dostupna pro kazdeho.
Coz vlastne je vyhoda v nevyhode, nebot kriminalnici s plynovkou v ruce jsou defakto min nebezpecny nez s kuchynskym nozem, a nebo s ostrou palnou zbrani...
co si budem povidat, jestli cast tehle utocniku vymeni plynovky za nelegalni ostry zbrane tak to nebude zrovna pozitivni efekt tyhle novely.
Protoze vlastne uz plynovka sama pro ne bude nelegalne drzena zbran, nepovoleny ozbrojovani, tak proc uz rovnou nemit ostrou kdyz podstupovat tyhle rizika?
Tyhle lidi s nelegalni ostrou budou mnohem nebezpecnejsi, nez s legalni plynovkou..
A nebo zacnou sahat po vernejsich replikach mezi airsoftovejma zbranema.. a to bude mit zase neblahej vliv na airsoftovou komunitu, a povede to k dalsimu utahovani sroubu...
Taky by me zajimalo jen ciste ze zvedavosti, jakej tohle bude mit efekt na koncove prodejce zbrani ktery maj plynovek plny sklady..
Ale tady si nejsem jistej skalopevne jednou veci: sice ze zbrane kateglrie D ktere byly uvedeny na trh pred novelou zakona zustavaji zbranemi kategorie D..
jestli je to takhle a ja to spravne chapu, tak nejde jen zbrane ktere uz jsou v drzeni spotrebitelu, ale o vsechny zbrane ktery maj obchodnici a na sklade z doby pred novelou zakona...
Celkem mam taky gulas v tom jak je to s tema zasponikama do ostrejch zbrani, prijde mi to celkem slozity...
No a zaverem teda, asi to chapu tak, ze tahle novela je defakto jen provizprni manevr aby ceska republika nemohla bejt pokutovana ze strany evropsky unie, a vlastne je to jenom takovej predvoj kompletniho prepracovani zakpna o zbranich, kterej nas tedy ceka?