• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    MCD
    MCD --- ---
    Jak jsme se tu o tom druhdá bavili, mrknul jsem se na elektronický podpis pod výjimkou

    Podpis je platný:
    Zdroj důvěry získán z European Union Trusted Lists (EUTL).
    Toto je kvalifikovaný elektronický podpis podle nařízení EU 910/2014
    Dokument se od aplikování tohoto podpisu nezměnil
    Identita autora podpisu je platná
    Podpis obsahuje vložené časové razítko
    U podpisu není povoleno dlouhodobé ověřování a vyprší po datu 2021/08/06 08:31:42 +01'00'

    Protože očekávám, že na tom budou podpisy ostatních oprávněných osob obdobně a budou to tak mít všichni, dbejte na doporučení ELWERINE a nechte si za platnosti podpisu udělat konverzi do listinné podoby.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    ELWERINE: tady jde hlavně o to, že to pdfko může emailem poslat obchodníkovi, který ti pak pošle zásobníky balíkem do vlastních rukou na adresu, která je v tom povolení. To je tak nějak ten koncept prodávání zásobníku po internetu, co mne napadl.
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    KENJIRO: heled jesli je to pro nekoho dulezitej dokument, tak konverze stoji par korun, ktere za navstevu Czech Pointu, notáře nebo oblíbeného advokáta (který to udělá i zdarma), prostě vynaložíš... A tenhel originál jde zase zkonvertovat do elektronické podoby, kdyby bylo potřeba...
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    MCD: na tohle vnitráky upozorním - jestli má být výjimka na velké zásobníky / expanzní střelivo trvalá, tak se tohle musí nějak ošetřit. Nicméně co vím, tak dokumenty vydávané policií časové razítko mají.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    VOMAJDA: fúúúú... když na to koukám, tak máš asi pravdu. Ještě to zkonzultuji a autory návrhu.
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    CERMI_FOX: neco jineho je adobe a neco jineho je Form Filler pro konverzi. Neni dulezite, co ti ukaze adobe, ale co ti je schopny sezrat formfiller u konverze.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MCD:
    ELWERINE: schválně jsem se podíval na předloňské nákupko a je to podepsané již expirovaným certifikátem, ale PDF má timestamp vydaný nějakou autoritou, takže Acrobat to normálně sežere jako trusted po tom, co jsem mu vysvětlil, že postsignum je taky CA :) Timestamp jako takový by expirovat neměl (ostatně dlouhodobá archivace je jednou z důvodů proč to existuje) a aspoň Adobe správně pak ověřuje podpis dle původního data.

    SPM: podepsaná je jak datová zpráva (musí být), tak PDF (mělo by, často je)
    SPM
    SPM --- ---
    MCD: teoreticky technicky ještě přípustným způsobem, jak proloužit platnost, je plácat na ten dokument časová razítka. Tedy, razítko pak říká, že v tenhle konkrétní datum a čas ten podpis byl platný. Potíž je, že razítko je vlastně taky podpis, který má taky platnost, takže se tím ten problém posune do pozdějšího času... a musíš ho typicky zaplatit :-)

    U toho uložení datové zprávy by mě zajímalo, jak to má fungovat... pač buď to co se uloží, je zase nějak podepsané a vzniká tam stejný problém. Anebo není, ale pak je to prostě normální soubor a technicky to má podle mě úplně stejnou váhu, jako nepodepsané PDFko :-)
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    MCD: vyzkouseno za tebe ted, nefunguje, vyhlasi te to, ze podpis je neplatny. Vzala jsem si datovku z 2016 z PSSZ, podpis mel platnost 2015/2016...
    MCD
    MCD --- ---
    KENJIRO: Tady upozorním na jeden drobný technický problém, na který občas narazím při autorizované konverzi dokumentů z elektronické podoby - ne vždy je u elektronického podpisu na .pdf povoleno dlouhodobé ověřování.

    Protože obvyklý životní cyklus podpisového certifikátu je jednoletý (postsignum teda teď vydává i tříleté), nastane pak situace, že podpis přestane být platným. Elektronický dokument je tak k nepotřebě a nelze jej ani konvertovat. Pozor, ten rok neběží ode dne vystavení dokumentu, ale ode dne vystavení podpisového certifikátu (může nastat situace, že dostanu dokument, jemuž do vypršení platnosti podpisu zbývá pár dní).

    Doporučuji proto po obdržení elektronicky podepsaného .pdf zkontrolovat, zda je u jeho podpisu dlouhodobé ověřování povoleno. Pokud ne, nechat si včas udělat autorizovanou konverzi (na poště, obecním úřadě nebo u oblíbeného advokáta).

    Alternativou, kterou ale nemám ještě v rámci konverze prakticky vyzkoušenou, by mělo být uložení celé datové zprávy z datovky (což ostatně doporučuji obecně, bez ohledu na tento potenciální způsob užití).
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    KENJIRO: Měl bych dotaz - v tom tvém článku na LEXu píšeš:
    "V první řadě je třeba poukázat na skutečnost, že nutnost povolení se vztahuje pouze na nabývání nadlimitních zásobníků, nikoli na jejich držení, nošení či používání. Z toho mimo jiné plyne, že zásobníky nabyté před účinností zákona mohou jejich držitelé dále držet a používat bez povolení, protože povolovací povinnost se vztahuje pouze na převody mezi osobami."

    Ale v tebou odkazovaném schváleném znění se v §3 odst. (5) píše:
    "Se samonabíjecí palnou zbraní určenou pro jednotné střelivo se středovým zápalem, do které je vložen nadlimitní zásobník, je držitel zbrojního průkazu nebo držitel zbrojní licence, který není povinen vést evidenční knihu zbraní v centrálním registru zbraní, oprávněn nakládat pouze na základě výjimky pro zbraň kategorie A-I
    anebo výjimky pro nadlimitní zásobníky;"

    Jsem sice laik a možná tomu nerozumím správně, ale přijde mi, že tyto dvě tvrzení jsou v rozporu - ty říkáš, že výjimku potřebuji pouze na nákup nových zásobníků a nikoliv na jejich používání ve zbrani, ale zákon mi zakazuje tyto zásobníky používat ve zbrani, pokud výjimku nemám.
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    KENJIRO: Ano, já vím. Jen se trochu bojím, co z toho bude, až si toho ti fašouni v EK/EP/EU všimnou.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    KENJIRO: Ano, samozřejmě, ale metodický pokyn je metodický pokyn. A oba víme, že jich bude asi potřeba pár vydat.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Takhle, ona je tam taková krkolomná formulace "nabývat za účelem použití". Samotné použití výslovně omezené není. Takže když máte před účinností zákona zásobníky a po účinnosti zákona k nim pořídíte flintu, tak můžete tvrdit, že zákaz používání neporušujete, protože žádný není, a zákaz nabývat zásobníky za účelem použití taky neporušujete, protože jste je nabyli v době, kdy ten zákaz ještě neplatil.
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    TRILOBYTE: Ok, dostals me :)
    Ja mel na mysli, ze koupis novou flintu kategorie B a das do ni nadlimitni zasobnik, cimz by se z ni stala A-I. Coz nevim, jestli muze nastat. Pokud koupis zbran kat. A-I (a mas povoleni na A-I) a das do ni pred zakonem nabyty nadlimit. zas., tak asi neni problem ;)
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    NJAL: tak ideální je u toho nerušit delfíny a vorvaně hlukem a neohrožovat je zbytečnou průbojností.
    TRILOBYTE
    TRILOBYTE --- ---
    KUBZ: Ale mel by byt i grandfathering zasobniku (… nutnost povolení se vztahuje pouze na nabývání nadlimitních zásobníků, nikoli na jejich držení, nošení či používání. Z toho mimo jiné plyne, že zásobníky nabyté před účinností zákona mohou jejich držitelé dále držet a používat bez povolení … https://gunlex.cz/...iva/3793-novela-zakona-o-zbranich-ii-nova-kategorie-a-i-a-nadlimitni-zasobniky). Tzn. by mely stary zasobniky do novy filnty jit.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    MAZDA: no, vnitro jim ve skutečnosti nevelí. Ti spadají pod policejní prezídium. Vnitro jim může ohledně zákona jen doporučit autorský výklad.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    Ad zahraničí: třeba do Rakouska jsme teď posílali pušky bez zásobníků, protože trvali na max. na deset a to teď nemáme.

    Ad DHL: zavedli nové pravidlo, v rámci kterého nechtějí vozit věci pro vojenské využití. Že nám to způsobilo komplikace nemá smysl ani popisovat.

    Ad zásobníky v ČR: uvažuji, že po účinnosti budeme k puškám dávat zásobníky jen těm lidem, kteří si přinesou právě ty výjimky. Jinak puška bez zásobníku.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    KENJIRO: Věřím, že kdyby nastal problém, najdu mail na správné lidi na Vnitru, aby kolegům na okénku vysvětlili JAK to mají posuzovat :-)
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    ELECTRICKOTA: Nejspíš se mu zastesklo po PSVB na rukávu... Tohle je prostě taková typická čecháčkovská vlastnost. Umrdanej, přichcíplej nárůdek plnej bonzáků, konfidentů, závistivejch zmrdů a vohnoutů.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    GEKONZPRAHY: já si vždycky říkám, kde se tohle přizdisráčství v těch lidech bere chjo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam