• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    KENJIRO: co v honitbe, v zakone o myslivosti vubec neni napsano, ze myslivec muze strilet, to je jedno kde :)) (s vyjimkou strelnice ale to je opravneni podle zakona o zbranich :)
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    VOMAJDA: To rikaj i v tom videu co jsem postoval, že na honidbe jsou dovolený všechny doplňky co nejsou zákonem zakázané ;)
    NJAL
    NJAL --- ---
    XMEDA: Vozeni na strelnici je jedna dira na trhu. Udrzeni jelenu zhruba v dopadisti je druha.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KENJIRO: takze vozeni jelenu na strelnici ted bude dira na trhu! :D
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    No, tohle je takový zajímavý guláš. Podle zákona o zbraních se smí střílet jen na střelnici nebo na místě, kde to dovoluje jiný právní přepis. A teprve Tomáš Gawron si všiml, že v zákoně o myslivosti se vlastně nikde neříká, že myslivec smí v honitbě střílet :-D
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    ELWERINE: paráda, díky moc. Tohle bych bez právního vzdělání sám nerozklíčoval :)
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    VOMAJDA: tvl, poprve jsem cetla vyhlasky k zakonu o myslivosti. Kam ja se diky zdejsimu auditku nedostanu...

    Je to tak, jak rika GILHAD.

    A jde se na to oklikou, jak kdyz si chces poskrabat leve ucho pravou nohou...

    Takže vot argumentace:
    § 2 písm. h) zakona o myslivosti: právem myslivosti souhrn práv a povinností zvěř chránit, cílevědomě chovat, lovit, přivlastňovat si ulovenou nebo nalezenou uhynulou zvěř, její vývojová stadia a shozy paroží, jakož i užívat k tomu v nezbytné míře honebních pozemků,

    § 2 písm i) zakona o myslivosti: honitbou soubor souvislých honebních pozemků jednoho nebo více vlastníků vymezený v rozhodnutí orgánu státní správy myslivosti, v němž lze provádět právo myslivosti podle tohoto zákona

    Lidsky receno, v honitbe vykonavas pravo myslivosti, a tedy mimo jine lovis. Abys mohl lovit, tak musis mit loveckou zbran, ledaze lovis dravci anebo jinym zakonem povolenym zpusobem. Podle lovene zvere mas prislusnou zbran, kterou logicky v honitbe muzes nosit. A lovecka zbran nesmi byt zakazana, nesmi v ni byt zakazane strelivo nebo na ni zakazane doplnky. Tlumic je z pravniho pohledu zbran kategorie C, tj. muzes ji pouzivat a nosit po jeho registraci u PCR. Strilet z nej smis pouze pokud ma zkusebni znacku.

    Zakon o zbranich rika, ze muzes nosit v mistech, kde ses opravnen podle zvlastniho predpisu, takze hopsa hejsa na mysliveckej zakon a tam loveckou zbran muzes nosit v honitbe a take pozor, podle § 41 odst. 2 zakona o myslivosti i na nehonebnich pozemcich, (2) Pověřené osoby a osoby určené příslušným uživatelem honitby jsou oprávněny vstupovat s loveckou zbraní, loveckým psem, popřípadě loveckým dravcem na nehonební pozemky, a to po předchozím souhlasu vlastníka, popřípadě nájemce nehonebních pozemků.

    ***
    Takze jestli mas regnuty tlumic se zkusebni znackou nasazen na sve lovecke zbrani, ktera je vymezena zakonem o myslivosti, pak ji muzes nosit v honitbe a ve vyjimecnem pripade mimo honitbu. Takze nez dojdes na uzemi honitby, tak ji v pripade prepravy verejnymi prostredky mas v uzavrenem vaku a prepravujes podle zakona, v honitbe shodis uzavreny vak, hodis na rameno a vykonavas pravo myslivosti.

    Staci? :)



    GILHAD
    GILHAD --- ---
    VOMAJDA: IMHO je les (ci honitba, ci co) prave to VOMAJDA: v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu,
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    ELWERINE: zákon o myslivosti neobsahuje ani jednou slovo "tlumič", takže lovit se s ním asi může, protože to nově skutečně není zakázaný doplněk zbraně. Ale z mého úhlu pohledu to vypadá, jako by ho v lese nemohl nosit a to se pak loví dost špatně...
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    a doplnění, jelikož tlumič není nově zakázaným doplňkem zbraně, tak s tlumičem myslivec lovit zřejmě může (viz §45 odst. 1 písm. j) zák. č. 449/2001 Sb., o myslivosti)
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    VOMAJDA: myslivecky zakon jedine. Jiny by nemel smysl a zadny provadeci k tlumicum specificky pripravovan a hlavne vydan nebyl.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    VOMAJDA: Aha...Tak to se přiznám že netuším.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    REDSNAKE: On to nošení tlumičů zakazuje zákon o zbraních pro některé skupiny v §28, pro každou trochu jinak, pro B a C takto:

    Držitel zbrojního průkazu skupiny B nebo C je oprávněn

    a) nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraň kategorie A-I, na kterou mu byla udělena výjimka, zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo zbraň kategorie C; tuto zbraň, případně zbraň s nasazeným nebo jinak instalovaným tlumičem hluku výstřelu, může nosit pouze na střelnici nebo v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, a...
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    VOMAJDA: a není to spíš o tom, že jim to pokud vím nic nezakazuje?
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Nevíte někdo, jestli někde existuje nějaký zvláštní prováděcí předpis, který by umožňoval nosit zbraň s tlumičem myslivcům?
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    Novela zákona o zbraních 2/2021. Co musíte řešit? Návodný rozhovor s Jakubem Smetánkou ( LEX)
    https://www.youtube.com/watch?v=2qSwtxUg63M
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    FRENZY_: No ani to ne když máš mimo pistole i devítkovou karabinu...
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    A jo vlastně, to mi nedošlo. Takže to má význam jedině kdyby chtěl někdo kupovat velké balení...
    PIVECEK
    PIVECEK --- ---
    FRENZY_: Vsak strelivo slo kupovat i predtim, jen si to nesmel pouzivat v kratky. Uprimne me by ani nenapadlo to v CRZu resit:)
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    Mimochodem, zkušenost z dneška - obchodník neviděl v CRZ výjimku na střelivo, jen na zásobníky. Takže buď mít výjimku aspoň vyfocenou v mobilu...nebo mít zbroják A a kupovat nejmenší balení. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam