ANARCHY: Co na Taurusu s vyměněnou pažbou a spouští stálo 40k, smím-li se ptát? Ale jsem rád, že zmiňuješ ten twist :) Mimochodem, měly by být v ČR brzo k mání 62 grs Fiocchi. Na ceny čekám.
Debata o 500 metrech... Afghanistán nás učí, že:
1) talibanec v pakulu, s AK v 7,62x39 a ví bůh jakou patronou umí efektivně postřelovat NATO guys na 500 metrů
2) NATO guys s hlavněmi 14,5" a méně mají, s nábojem 5,56x45 SS109/M855 a 856 Tracer, problém efektivně ničit cíle na 500 metrů
Ne, neznamená to, že Sa nebo AK umí na 500 metrů trefit torzo jak si řeknete, ale umí to pleskat kolem cíle a donutí ho to schovat hlavu.
Pokud půjdeme po ceně střeliva, pojďme se podívat, co tu je k mání za zbraně v 7,62x39 mm.
1) BREN 2 - jediná moderní konstrukce, která ale stojí takový ranec, že při rozdílu ceny 3,7 Kč/patrona bych musel nastřílet 9450 nábojů, aby se mi srovnal rozdíl s ARkou za 25
2) AK/AKS/AKM/AKMS - 3,5 kila těžká mrdka - Bulhar, Rumun, Polák - která má ergonomii asi jako vidle. Z nové výroby s chromem v hlavni taková věc navíc prakticky neexistuje. Kolik toho mají za sebou ty "nově vyrobené kusy v kat. B" z Rumunka, které nabízí JZD, raději ani nechci vědět. V Rumunsku jsem je sám viděl a kdybych měl tohle prodávat jako "nové zbraně" tak by mě hanba fackovala
3) Zastava - to stejné jako AK. Ergonomie lepší jen o trošičku, chrom v hlavni to nemá už od přirození, ale aspoň je to nová flnta. Ale protože všechny patrony, které tu koupíte (kromě GetLoad a Barnaul) mají korozivní zápalku, tak tohle nechceš.
4) Samopal vz. 58 a jeho klony - buď nová puška od CSA (to je kolik? 30 k dneska?), kde člověk dostane i ten chrom, nebo různé klony ze surplusu (zpravidla kolem 20 ks) a "jakože nové" od STV. Na nich je nové možná pouzdro závěru a povrchovka. Tak či tak, je to alespoň rozumně použitelná puška pro bílého uživatele, u kterého se předpokládá, že má mezi ušima mozek a ne paštiku jako pastevec ze stepi.
All in all, kdo koupil kosu/kalacha před dávnými roky pod 10k, má dneska důvod kupovat náboje vz. 43. Kdo dneska kupuje novou flintu, nemá důvod si kupovat AK, kromě nějakého patosu/touhy po sebetrýznění.