• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    GIOMIKY: ano... ale soudy bezne nebyvaji cilem utoku ani v tom USA a navic oprotiu treba skolam, nakupakum nebo tak jsoou too budovy s obecne mnohem mensim pohybem osob...

    naavic... mozna to bude znit drsne/hnusne ale zadnej system/opatreni neni nikdy za zadnejch okolnosti 100%... to neni mozny. nic takhle nefuynguje... takze muzes pridavat opatreni jak chces ale taa moznost utoku tu je vzdycky...
    a to co ty procenta realne a prokazatelne meni nejsou "hard prekazky" aale "soft skills" (ci jaak to nazvat) tzn vychova, obecna nalada aa stav spolecnosti a tak...
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    GIOMIKY: Proč jen o akademické půdě? Lidi v kině, Tescu nebo metru by neměli být takto chráněni?
    NJAL
    NJAL --- ---
    GIOMIKY: Na soudech je straz, a take legalnim drzitelum umozni zakonne zbran odlozit na dobu pobytu uvnitr.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    GIOMIKY: Podobná opatření, aby byla účinná, musí být dlouhodobě udržitelná - jakmile budou omezovat běžný provoz, tak lidé, coby tvorové netrpěliví a omylní, je začnou ojebávat - ty rámy, které co chvíli budou pískat kvůli minci v kapse začnou nastavovat na stále menší citlivost, aby neměli falešné poplachy a aby zbytečně nezdržovali provoz. Vzpomeň si, jak dlouho na letištích trvá takový security check při odbavení třeba i jen dvou stovek lidí, kteří jdou na stejné letadlo.
    A představ si, že taková fronta před těmi rámy by vznikla v 7:50 před každou školou, a než by se poslední žáci dostali dovnitř, tak by to trvalo třeba půl hodiny. To za chvíli někomu rupnou nervy a ten systém vypne, nebo nějak jinak docílí toho, aby se průchod zrychlil, a tedy aby v tom systému vznikla díra.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    FRENZY_: Bavím se o akademické půdě.
    MAWERICK: Na soudech to funguje.
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    GIOMIKY: Při vstupu do každého divadla, supermarketu, vlaku, tramvaje (všude kde je velká koncentrace lidí) taky? A co ulice, kde jsou davy lidí?
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ANARCHY: viz MAWERICK: :)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    GIOMIKY: ale on do ni projde a USA to dskazuje... to je to co jsem se mimojine snazil rict...
    Ty ramy asi muzou teoretikcy pomoci ale v konecnem dusledkuu je nemala sance ze jen vedou k tomu ze ten utook presmeruji do mista kde nejsoou... Takze v konecnem dusledku nicemu nezabrani...
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    MAWERICK: Ono to v těch Spojených Státech do jisté míry pomáhá, vrahové si zpravidla vybírají místa, kde podobné technické prostředky nainstalované nejsou
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    ANARCHY:
    MAWERICK:
    V podstatě, pokud to má být blbuvzdorný, tak "muž se zbraní nesmí projít do budovy.". Nic víc, nic míň.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    GIOMIKY: Různá podobná preventivní opatření můžou do jisté míry pomoct a asi nepřináší další větší problémy, ale osobně bych dal důraz hlavně na důkladnou výuku první pomoci (a to do hloubky, ne v rozsahu jedné hodinové přednášky s barevnými slidy, při které účastníci nevstanou ze židlí a jen si budou něco psát do sešitů nebo notebooků), a na nácviky rychlé reakce na situace, kdy k něčemu podobnému dojde (run-hide-fight, skupinový útok na vraha, který náhle vstoupí do místnosti a začne střílet, a podobně).
    Osobně mám za to, že dost může pomoct i to, aby učitelé, kteří o to budou sami mít zájem, byli ozbrojení služebními zbraněmi, a aby prodělali důkladný výcvik v jejich používání na náklady státu/zaměstnavatele.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    FRENZY_: Jo, jako na letišti, ministerstvu anebo jiné řadové instituci. Doba si to, podle mně žádá.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    GIOMIKY: coz oovsem jen d systemu zavadi "technicka reseni" ktere jdou i v sooucasnosti pri dostatecne snaze "technicky obejit" nehlede na to ze napr v te americe kteroou jsi tu daval jakoo priklad ty ramy ve skolach maji... a pomaha to? skooro bych rekl ze moc ne...

    a stejne tak si myslim ze uz ti tady nejedno ID (v problematice mnohem sectelejsi a lepe se orientujici nez treba ja urcite lip nez ty) dalo nejeden relevatni argument proc tyhle reseni nefunguji a dokonce i proc s nima prichazis...
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    GIOMIKY: Kontrola všech zaměstnanců i studentů na kovy při každém vstupu do každé budovy? Jako detektory zde, kde to studentkám není příjemné? https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/czu-podprsenky-ceska-zemedelska-univerzita-praha-testovaci-centrum-pef-studentky_2312180500_har Ale samozřejmě pro bezpečnost je třeba něco obětovat. A co pokud takový hypotetický zmagořený student postřílí frontu před detekčním rámem? Nebo zastřelí personál u detektoru a bude pokračovat dál. Nebo použije jiný vstup (okno v přízemí)? Nebo se projede autem po lidech v pěší zóně vedle? Nebo ho detektory přeci jen odradí a místo toho půjde do restaurace, do metra, do kina...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    ANARCHY: Za sebe bych viděl jako současnou moderní cestu:
    1) kontroly ve vestibulech (a lá terminátor scannery s RTG a AI (? 2024 ?))
    2) detektory kovů a rámy a lá soudy
    ... nevím, když jsem byl v Jeruzalémě na Bezalelu, tak i tam byly incidenty s účastí zbraní (nevím kolik, nevím jaké). Ale principielně si to myslím pamatuji jako oplocený kampus s ostrahou, no.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    GIOMIKY: Kde přesně, a jak, jsi přišel na to, že zákazy zbraní (nebo obecně čehokoliv) nás před tím ochrání?
    Funguje to u drog, protože ty jsou zakázané, takže si přece nikdo žádné nemůže pořídit a předávkovat se?
    Funguje to (se zbraněmi) v Mexiku, kde civilisté smí vlastnit jen lovecké pušky a brokovnice, takže tam nikdo nikoho pistolí nebo samonabíjecí puškou přece zabít nemůže?
    Funguje to ve Velké Británii, kde zakázali palné zbraně a tak se mládežníci vůbec nezačali vraždit podomácku vyrobenými (palnými) zbraněmi, případně šroubováky a kuchyňskými noži (protože ty tam jsou taky zakázané)?

    Ale překvapivě to dobře funguje ve Švýcarsku, kde pokud vím nikdy žádné školní střelby neměli - takže nebude spíš tou cestou umožnit civilistům ve vojenské záloze mít doma skutečné vojenské útočné pušky schopné střílet dávkou a k nim střelivo, umožnit i ostatním civilistům držet obdobné zbraně jako u nás, a stát k tomu každoročně pro celou populaci uspořádá velké soutěže ve střelbě, na kterých i účastníkům poskytne zadarmo střelivo?

    Pokud to nechápeš, tak tady není nikdo, kdo by chtěl, aby se něco podobně hrůzného jako na té Fildě znovu zopakovalo. Ale zato tu lidi mají povědomí o tom, jaké všechny možné slepé uličky k tomuto cíli nevedou.
    Chápu, že jsi z toho, co se stalo, psychicky rozhozený, asi nikdo normální by nezůstal chladný a klidný - ale stálo by za to si v takové situaci uvědomit, že teď u Tebe probíhá zkratkovitá stresová reakce, při které děláš rychlé a špatné závěry, a snažíš se najít rychlé a jednoduché řešení komplexního problému - ale taková řešení nikdy nebyla, nejsou, a ani nebudou, funkční. Vzpomeň si na různé kovičkovské a pitomiovské rychlé a jednoduché recepty na problémy s imigrací - teď Ty sám naskakuješ na stejnou loď s těmihle populisty, jen je ten líbivý populismus a jednoduchá řešení zaměřen na jiný typ problémů.

    Pokud opravdu chceš přispět k tomu, aby tahle země byla bezpečnější, tak se pokus udělat co můžeš pro to, aby se zlepšila péče o duševní zdraví populace a zejména mládeže a dětí, aby tu byly preventivní mechanismy, které psychicky labilního člověka dokážou identifikovat a pomoct mu.
    Není to rychlé a jednoduché řešení, neposkytne 100% jistotu a bezpečí, ale oproti těm rychlým a jednoduchým aspoň trochu může situaci zlepšit.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Tak asi stacilo, coz?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    BEARPAW: Ne, naštěstí ne, hoď se do klidu, kovboji.

    STENNY: Nevím, nemám, co bych řekl.

    Nechť duše těch, co před měsícem odešli na věčnost spočine v míru.
    BAAL
    BAAL --- ---
    Vzdavam se, delejte si tady co chcete, az skoncite tak zavolejte.

    STENNY
    STENNY --- ---
    GIOMIKY: Neptám se úplně na názor, ale na to, proč jsou ty statistiky relevantní argument. Protože USA je mezi vyspělými státy v počtu školních střeleb výjimka.

    Jinak žádný systém není blbuvzdorný, to je nemožné. Viz násilné činy spáchané policisty/vojáky (u nás třeba Kalivoda). Nikdy neodfiltruješ všechny problematické lidi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam