• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    LONESTAR: a co normalni levnejsi puskohled a k tomu kolimator na 45 offset mountu, nebo na mountu nahore nad puskohledem?
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    LONESTAR: Hele, úplně Ti rozumím. Do 100 metrů kolimátor, tím spíš s tou jejich sexy ACSS osnovou, udělá svoji práci. Ale až na ní budeš koukat 3x zvětšenou, radost mít nebudeš.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    MAZDA: zatím se nedokážu přesvědčit ke koupi LPVO, které prakticky využiju max. 2-3x ročně...
    Na 99% plánovaného využití pušky (25-50-100m) mi stačí jen samotný kolimátor (možná by stačil i na těch pár pokusů o cinknutí na železa na Střelné :)
    A nemám tečku, ale tacticool ACSS stříšku :)

MAZDA
    MAZDA --- ---
    LONESTAR: Řešení se zvětšovákem je sice tacticool, ale napytel. 1) Ti zvětší i tečku, takže překryje terč a trefíš prd 2) s 3x zvětšením uvidíš na 500 metrů stejně prd.
    Pracujeme tu se zvětšením od 4x do 8x a na to, co popisuješ, bych si vzal LPVO 1x-8x s první fokální rovinou. S tím 8x zoomem vidím na 50 metrů kde mi ta .223 dělá díry.
    Stejně to vidí i Britové, kteří v rámci Project Hunter berou pušky KS-1 a 1-10x LPVO od Vortexu a k tomu ještě minikolimátor na opravdu blízká setkání.

Řešení se zvětšovákem je dobré na to, aby jsi na 500 metrů poslal pár ran "tím směrem" a donutil protivníka nezvedat hlavu. To je všechno.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    Pár mých laických postřehů a dotazů.
    Podotýkám, že mám jen načteno a nakoukáno, praktické zkušenosti s prismou mám jen s 4x chinACOGem na plinkací malorážce (Ruger 10/22 + FAB) - a tam jsem z něj (pro daný účel) nadšený.

Teď vybírám optiku na svou první .223 pušku. Převážné určení - střelnice do 50/100m + klubové mače (Steel Challenge, sranda IPSC), občasné (2-3x do roka) výlety na long range (300-500 m).
    Laicky mi pro daný účel vychází jako nejlepší varianta kolimátor + přibližovák (jednak proto, že mi doma leží plonkovní Primary Arms SLx MD-25 GEN2 ACSS CQB 5,56/7,62 NATO, druhak proto, že ty klubové mače jsou většinou bez zvětšení).
    Prismy se na "akční" střelbu trochu bojím kvůli očnímu reliéfu - že se k ní musím "poskládat" a mít oko v relativně malém rozmezí vzdálenosti od okuláru, jinak vidím prd černé půlměsíce - u kolimu ať koukám jak chci, tak kam tečka, tam střela :)

A ten dotaz - stačí mi na ty občasné výlety na 300-500m přibližovák 3x, nebo mám raději pátrat po větším zvětšení (5-6x)?
    STENNY
    STENNY --- ---
    HARIUS: Do 100m funguju s PA 3x prism velmi dobře - záleží asi i na tom, jak moc je terč kontrastní oproti pozadí, ale na 60-70m jsem bez problémů z leže trefoval terč velikosti cca hrací karty.
    TEMPCZ
    TEMPCZ --- ---
    HARIUS: Mam doma PrimArms 3x a z lehu neni problem trefovat stabilne pistolovy terc na 300m. Mam tedy tu starsi neznicitelnou verzi.
    5x je na 100m zbytecne. A na 25 se s tim spatne miri. Osobne vyzkouseno.
    S trojkou jde fungovat na male vzdalenosti s obema ocima otevrenyma, jak s kolimatorem (byt to chce cvik), s petkou uz to moc jebe hlavu a neni to ono.
    ARNIWUP
    ARNIWUP --- ---
    HARIUS: mam Primary Arms Micro prism 1x green. jsem s tim velmi spokojeny. na 25m mirim na desitku, na 50m se snazim mirit na stred terce, na 100m se snazim mirit na terc. Dej pak vedet, jak to vymyslis.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    HARIUS: Mám hned dva kousky (Primary Arms Micro prism) a do 100m IMHO velmi v pohodě, jen holt je záměrný obrazec relativně malý, ale žít i střílet se s tím dá.
    S 5x zvětšením bys už na kratší vzdálenost měl problematičtější vyhledávání cíle.
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    Prosba, má někdo nějaké zkušenosti s prizmatickými optikami ? Nejede o to jestli pořídit, ale o to od koho a jestli do 100 metrů stačí 3x nebo lépe opatřit 5x (Což je takový standard) Děkuji.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    jinak teda se bojim ze ani v souctu to nevyjde ;-( ale me ted vic vrta hlavou ta konverze na 320 - flux raider, protoze na pusku velkou se stejne nedostanu, tady je ta sance o neco lepsi
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    MAZDA: sberatele hodinek sou zvykli zaoukrouhlovat tydle detaily ;D
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    SIRIUS: Jakože v součtu obou pušek? 😀 Protože Sig za 45 je utopie 😀
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    GEKONZPRAHY: jenomze za cenu basic a tohodle bych vlastne mohl mit sig mcx/virtus/spear a aspon by nestrilici puska rozsirila sbirku tedle znacky ;-)
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    SIRIUS: Když už sbíráš hodinky, mohl by sis pořídit i investiční Strigu, abys měl rodinu perunních áerek kompletní :D
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    GEKONZPRAHY: hmm vzhledem k tomu ze jsem si z basic peruna este nevystrelil, sem koukam mohl pockat na tendle upgrade ;D
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    Tak vážení, konečně se vám můžu jménem Mazdy a našeho milovaného PERUN ARMS pochlubit.

Po skoro 10 měsících příprav a zkoušení pro vás máme Strigu - nového démona v lese AR15.
    Zkusili jsme různé varianty a nakonec jsme vybrali následující recept:
    - Perun 15, kterému věnujeme ještě víc lásky pro lepší a hladší chody
    - stavitelný gasblock
    - ⁠kontejnerová spoušť s odporem 1,8 kg
    - ⁠oboustranná napínací páka
    - ⁠oboustranný záchyt zásobníku
    - ⁠oboustranný selektor 90/45 stupňů
    - ⁠pažba, pažbička a zvětšený lučík od B5, včetně vodotěsné záslepky pažby
    - ⁠QD endplate od B5
    - ⁠velmi efektivní kompenzátor s možností instalovat prase
    - ⁠lepší předpažbí s větším průměrem a vylepšeným systémem fixace na barrel nut

Celou tuhle krásu pořídíte od příštího týdne u svých obchodníků za 45 700 Kč s DPH.

K dispozici bude v našich běžných délkách hlavně - 10,5" - 12,5"- 14,5".

Jinak, pokud tak ještě nečiníte, budu moc rád, když nás budete sledovat na sockách :)

Perun Arms | Prague
    https://www.facebook.com/PerunArms
    x.com
    https://x.com/perunarms
    Perun Arms (@perunarms) • Instagram photos and videos
    https://www.instagram.com/perunarms/

HNL
    HNL --- ---
    Přináším bohužel smutnou zprávu. V pátek 5. října zemřel po dlouhé nemoci ve věku nedožitých 63 let prezident Českého střeleckého svazu, předseda SSK Chaloupky, skvělý kamarád a kolega Ivan Hermel. Kdo jste ho znali, věnujte mu prosím vzpomínku.
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    PAN_MYVAL: pan ministr v tom má jasno: "pořád je co zlepšovat". Původně jsem tu chtěl citovat pár dosud platných zákonů, které už k ničemu nejsou, ale koukám, že část už od 1.1.2024 konečně zrušili. Za to tu ale máme pořád zákon č. 255/1921 Sb., na kterém je podle této logiky také co zlepšovat, ne? Ve finále se čas stejně jinak počítat nebude, ale přece je pořád co zlepšovat, ne? Než donekonečna rejt do zrovna do jednoho z ještě celkem rozumně napsaných zákonů.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    CERMI_FOX: je to jen muj dojem, nebo je kazdy MV horsi, nez ten predchozi?

Stand Grossu -> Icko -> ... Hamacek -> Rakusan...

Kazdopadne tu jeho akvitistickou "pracovni skupinu" nekompetentnich pocitkaru z NGOcek byl cert dluzen.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    JOINTER: prase určitě lepší než kompík, ale teda ani tak to není žádnej med - jsou to 2 týdny kdy jsem byl na vnitřní střelnici na kursu s dlouhými, a když naráz začne střílet 10 lidí v řadě vedle sebe, tak ani to prase moc nepomůže...
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    ANARCHY: Ja na tom mam prase a je to v pohode... 10.5' - dokud nejsi tak 10m od zadni steny strelnice, pak uz to je trochu horsi.
    Na venkovni jsem nebyl dlouho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam