• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    REDSNAKE: Oukej! To mi z rovnice víceméně eliminuje zbytečnou proměnnou :D

Teď ještě musím přestat slintat nad doplňkama k Dillonu který se za těch sedm let objevily :D
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    OCTOPUSS: "Co nejdelší" je spíš obecná poučka z puškovýho přebíjení, měl bys teoreticky chtít minimalizovat dráhu kterou střela musí urazit bez vedení než se zařízne do drážek. Nicméně snižováním OAL poměrně dramaticky narůstá tlak, takže pokud máš větší spalovací prostor můžeš si dovolit víc divočiny.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    REDSNAKE: Co nejdelší? Do zásobníku se asi vejde pokaždý, když dodržíš maximum, ne? U lugru je to tuším 29,70mm?
    To co mám v starých záznamech je tuším interval 29,10-29,40, celkem prd rozdíly, asi.
    A většinou to stejně lítalo okolo 320m/s (leda když jsem šaškoval s moc málo prachem pod 4gr, myslím). Tovární jsou poměrně konzistentní na 340 (124gr).
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    OCTOPUSS: určitě bych se nesnažil dosáhnout vyšší rychlosti snižováním OAL, to je cesta do pekla. Stejně bys měl mít teoreticky OAL co nejdelší, aby se náboj vešel do zásobníku, aby prošel plunk testem (vhodit do hlavně do komory a musí tam zapadnout a jít s ním volně otáček a musí vypadnout ven při otočení hlavně. To že nějak lítaj tovární náboje, tím bych se moc netrápil, to že maj nějakou rychlost neznamená že na tý rychlosti maj peak přesnosti pro tvou zbraň.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Ještě přebíjecí dotaz:
    Vím, že se snižující se délkou roste tlak a tím pádem rychlost, ale záleží, jakým způsobem tý rychlosti dosáhnu? Tzn. je lepší zkrátit náboj nebo přidat prach?
    Mám tu v Excelu pár navážek z minulosti, ale víceméně jsem tímhle směrem nikdy neexperimentoval. Prostě jsem z tabulek koukal, jak rychle lítají tovární 124gr, a nějak se to pokoušel zreplikovat.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Asi takhle. Mějme tři náplně prachu, které na hradlech dají stejnou rychlost.
    a) hoří pomalu, hoří i když střela opustila hlaveň. Část energie by se využila až s delší hlavní. Hlaveň je zasraná, ale tlaky malé.
    b) shoří když je střela někde v půlce hlavně. Rychlost střely se ještě zvyšuje, ale tlak už klesá.
    c) zcela shoří, ještě než se střela pohnula. V hlavni je největší tlak. Střela nejvíce zrychluje na začátku, pak stále méně a v hodně dlouhé hlavni může zpomalovat. S větší dávkou prachu bude střela rychlejší, nebo se roztrhne hlaveň.

V těchto případech může být když střela opouští hlaveň v hlavni i stejný tlak. Ale nebyl stejný v celém průběhu.

Pro ilustraci problému snad stačí.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    OCTOPUSS: Ne nutne, kopani je IMHO zpusobeno dvema vecmi:
    1) Prvotni impuls dle m1v1 = m2v2 dany reakci na pohyb strely dopredu (pred opustenim hlavne strelou)
    2) Reaktivni sila spalnych plynu opoustejicich hlaven pred a po vymetu strely

Pokud je strela na usti stejne rychla, kopani bude IMHO velmi podobne - pokud chapu IAMTHELAW, dostanes vetsi spicku ktera ale rychleji klesne, takze vzhledem k fyzikalnim limitum (strela prekonava nejvetsi odpor pri zakusovani se do poli vyvrtu a nejvetsi setrvacnost pri akceleraci z nuly) budes mit akceleraci strely skoro stejnou jako u prachu s pomalejsim prubehem. Jen komora dostane vice zabrat.

Klidne me opravte, pokud se mylim.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    OCTOPUSS: Kopani ti imho o tlaku rekne kulovy, resp nemusi to byt uplne vypovidajici faktor.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    REDSNAKE: Tzn. to může i výrazně víc kopat, třeba? Protože já ten lis nakonec poskládal, udělal pár nábojů, a jel to na střelnici prohnat přes hradla. Mám Shadow Orange, kterej je vcelku dlouhej am ne úplně lehkej, a blbých 4,2gr/29,40mm mi přišlo, že mi mává rukou jako debil.
    IAMTHELAW
    IAMTHELAW --- ---
    OCTOPUSS: uniká, hoří rychlejc, udělá to peak na začátku.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    OCTOPUSS: Ne nutne, jde o rychlost horeni resp vyvinu plynu a narust tlakove spicky.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    IAMTHELAW: Moment, to fyzikálně nedává smysl, ne? Větší tlak musí automaticky znamenat vyšší rychlost, nebo mi něco uniká?
    IAMTHELAW
    IAMTHELAW --- ---
    REDSNAKE: Tohle o tom psal ve vedlejším klubu.
    Přátelé přebíječi, kdo sypete D032 do devítek ale ne z běžnejch maloobchodních 500g lahviček, ale máte odsypáno z většího pytle, příp. ze soudku, tak vězte, že laborujete o 20-30% ostřejší navážky, než uváděj tabulky! Chrony vám neodhalej ani hovno, vysokej tlak se projevuje v počátku zážehu v komoře, takže rychlosti můžete mít v cajku dle QuickLoadu např., ale tlak v komoře je přeslimit !

Potvrzeno zkušebnou.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    MAZDA: to je jasný, jen jsem tím chtěl říct, že co se týče komponent, neslyšel jsem na limit moc hejtu. Náboje ano, ale ten sypanej prach fakt používala hromada lidí.

Jako jestli si to Lukáš nechal měřit, tak ok, na to samozřejmě argument nemám. Jen říkám, že to je poprvé co na ten prach slyším konkrétní hejt. Já bych si teda sypanej prach taky asi spíš nekoupil, ale prostě jsem paranoidní.

Jinej příběh byly prej limití střely kterejm se svlíkaly pláště a další lahůdky.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    REDSNAKE: Nemusí. Ale když hoří takovým způsobem, že překročíš povolené tlaky výrazně, tak se to té bouchačce líbit nemusí.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    MAZDA: Coz nemusi nijak souviset s kvalitou prachu.
    IAMTHELAW
    IAMTHELAW --- ---
    MAZDA: Blbý bylo, že to nešlo poznat jinak než na zkušebně. Rána normální, rychlosti na hradlech seděli s tabulkama, ale náboje s faktorem 125PF už překračovali max tlak (myslím že to bylo o dost, ale už je to dlouho). Když to nalaboruješ jako čajíček, tak by to mělo být OK.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MAZDA: wtf? :o
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    REDSNAKE: A taky ty Limit přebíjenky rozložily pár kvérů, že jo. Dokonce chvíli visela výstraha na webu Zkušebny.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    MAZDA: To slysim prvne. Prebijelo to spousta lidi vcetne tusim treba pana Baala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam