• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    KASUMI: No pěkné. Je nějaká šance, že se někde znovu otevře bývalý Spořilov? Když zavírali, na stránkách měli, že hledají místo. Ovšem ten chlapík na místě, se na to moc netvářil, ba byl i pěkně nasraný na kolegy.
    Suchdol je asi definitivně pasé, což?
    NGR
    NGR --- ---
    EMDEE: to bude neco staryho ne?
    me pisou v datovce celkem naprimo do datumu expirace dolozte zdravotni zp. a ukazte kvery ( ty si taknejak resim svoji cestou )
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Jak to je teda s prodloužením.
    Dneska přišla známá s tím, že jí u nás vyhodili s tím že si musí zbroják prodloužit v Praze kde má trvalé bydliště. Ale u nás byl vždycky se vším problém....
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    KASUMI: :(
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    NGR:
    to je info, které mám vypálené v hlavě ze starého zákona. Nicméně na netu se stále objevuje:

Ministerstvo vnitra:
    Nejčastější otázky k nové právní úpravě nakládání se zbraněmi, střelivem a municí - Ministerstvo vnitra České republiky
    https://mv.gov.cz/clanek/nejcastejsi-otazky-k-nove-pravni-uprave-nakladani-se-zbranemi-strelivem-a-munici.aspx
    ... 2. Co mám dělat v případě, že v mi v roce 2026 končí platnost zbrojního průkazu?
    ...Rovněž platí, že o prodloužení zbrojního průkazu je třeba žádat nejpozději 2 měsíce před skončením jeho platnosti...

naproti tomu třeba tady:
    Zdravotní způsobilost ke zbrojnímu oprávnění: Kdy podat žádost a kdy jen doložit posudek | NEST LEGAL | advokátní kancelář
    https://www.nest.legal/article/detail/250-zdravotni-zpusobilost-ke-zbrojnimu-opravneni
    ...už neexistuje prodlužování zbrojního průkazu,
    nelze o oprávnění „přijít“ jen uplynutím času.
    Co ale zůstává, je povinnost pravidelně dokládat zdravotní způsobilost...

ale taky tam píšou
    ...Policie ČR vás vyzve k doložení lékařského posudku...
    EMDEE
    EMDEE
    takže babo raď
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Dneskem pry konci Avim…

MAZDA
    MAZDA --- ---
    PAN_MYVAL: Nějaký Vostok mi kdysi dávno prošel rukama a ten lauf vypadal moc dobře. Tlusté kované bago. Byla to jednoranka, jestli si dobře pamatuji.
    NGR
    NGR --- ---
    EMDEE: prodluzuju a posudek mam podle toho co mi pisou v datovce nejpozdeji ke dni expirace ZO
    z ceho vychazis tim "minimalne 2 mesice"?
    posudek ma dole napsano ze jeho platnost je 5 let neni li dano jinak
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    OCTOPUSS: Samotný odbavení na služebně taky bez problému a rychlý (odpovídající počtu zbraní). To můžu taky potvrdit.
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    OCTOPUSS: mě na služebně při kontrole zbraní taky říkali, ať si další termín prodloužení hlídám sám
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    CERMI_FOX: cajk, já sem na výzvu nečekal. Žádnou jsem nedostal a v tomhle směru se na PČR radši spoléhat nebudu :/
    Nevím, jaké jsou sankce po novele, jen si pamatuju tu starou verzi, kde po nedodržení termínu na obnovu sebrali zbroják a bylo nutné dělat zkoušky znovu, což mi za to nestojí.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Přišla jsem, dala jim občanku a potvrzení od obvoďačky a zbraně, a za deset minut šla domů. No questions asked.
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    OCTOPUSS:
    Prodávám, jak jsem koupil. Možná to bylo "myšleno" tak, že by mi to obvoďák sám nevydal nebo by si PČR vyžádali posudek od psychologa. Pak cajk.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Ty fronty na služebně jsou teda pekelný. Nějakej chlap koupil revolver, a oni tu s ním přes hodinu řeší nějakou značku na válci or some shit 🤦🏻‍♀️
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    OCTOPUSS: Protoze na to koukas emotivne a ne systematicky a historicky.

Historicky je to tak, ze nackove za protektoratu trestali drzeni zbrane smrti. Komunisti po prevratu, aby nevypadali tak moc podobni nackum, to vyresili systemem, kde sice zbrane "oficialne" nezakazali a tvarili se, ze pohoda jazz... Ale pouzili byrokratickou buzeraci spravniho uvazeni, tzn. neprezkoumatelne a nenarokove subjektivni may-issue, a k tomu vydali tajnou interni smernici, jakym zavadovym osobam se zbrane nebudou vydavat a tecka, bez moznosti odvolani nebo prezkumu, tzn. mimo pravni stat. "Zbrane jsou privilegium, ne pravo, a privilegovani jsou Soudruzi Clenove". (Pozdeji, za Normalizacniho Janabrachysmu to obcas dali i komu si to strana neprala.)

Po padu komunismu jsme si rekli, ze takhle tedy soudruzi ne, a zavedli jsme shall-issue s jasnymi objektivnimi kriterii a prezkoumatelnosti. Spolehlivost zadatele se v tomhle rezimu hodnoti objektivnimi fakty jako ze se nejmene 8 let nikdy s nikym neporval ani neozral tak, ze by skoncil na zachytce (spolehlivost), nedopoustel se t.c., a netrpi nekterou z objektivne diagnostikovanych chorob.

Jenze pod rouskou pachani dobra a prevence se tu uz leta tyhle naprosto kriticky klicove principu podminovavaji zavadenim absolutne subjektivnich, emocionalnich, neobjektivnich, neprezkoumatelnych a neodvolatelnych tajnych red-flagu, kde nakonec nikdo nevi zda mu ZP daji a pokud ne, tak kurnik proc, a nema sanci se odvolat ani to prezkoumat - protoze nevi, co si o nem kdo navymyslel.

Mimochodem, o tehle subjektivnich "svedectvich". Kdyz jsem se pred lety daval k Americanum, v ramci naboru si me proklepavali detektivni agenturou. Ta si zasla pro podobna subjektivni svedectvi do instituci obecni spravy, kde jsem predtim delal - babinec, a zavistivy babinec. A odtamtud na me nekdo "ohlasil", ze pry "nenavidim zeny a odmitam s nimi mluvit"! Firma mela nastesti rozum, a kdyz dostala takhle divny bonz, na osobni interview dodala budouci kolegyni a koukala, zda s ni mluvim nebo ne. Ale v rezimu "red flags" buzerace, jakou mnozi ohajuji, by tohle stacilo na ztratu papiru. A tim i ztratu jakekoli moznosti efektivni sebeobrany pro nekoho, kdo neni frajirek z posilovny a bojovych umeni.

Prijde ti to adekvatni?
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    CERMI_FOX: Mně volali, ale prý to dělají jen teď jednorázově, příště už si to musíme hlídat
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PRL: "přijde vám výzva od PČR " - na to nelze spoléhat, mě nepřišla :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    EMDEE: to máš ale staré info, nově zbroják není třeba obnovovat, ani nemá platnost. Akorát je třeba každých 5 let přinést nové potvrzení od doktora. https://mv.gov.cz/docDetail.aspx?docid=22537373&doctype=ART%02-FAQ_novy_zakon_zbrane
    Stejně tak zbraně je třeba předkládat jen na vyzvání a mě nikdo nevyzval (zatím).
    PRL
    PRL --- ---
    Pravidelné doložení zdravotní způsobilosti (stávající držitelé), aneb stručný krokový návod – jak správně postupovat:

- přijde vám výzva od PČR – odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál (např. na email, který máte zadaný v Portálu občana, policie ČR vás vyzve k doložení lékařského posudku),
    - objednáte se k lékaři a necháte si vystavit posudek,
    - zkontrolujete, že posudek není starší než 90 dní,
    - dostavíte se na kterékoliv kontaktní místo PČR v ČR (nejen dle trvalého bydliště, posudek se dokládá osobně nebo elektronicky (dle pokynů ve výzvě),
    - pokud jste vyzváni – předložíte zbraně k fyzické kontrole (1× za 10 let),
    - nevyplňujete žádný formulář,
    - neplatíte žádný správní poplatek.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    ETERNITY: Tak tam je to kolecko asi jasne.. obvodak bude pozadovat papir od psychiatra, pokud dostane, tak potrvrdi. Jako dnes.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam