Na chvíli přeruším traverzy...
Dorazila Mora 106 Erik Frost. A je ještě lepší, ostřejší a hezčí, než jsem čekal. Jeden z nejslavnějších řezbářských nožů ever. Zajímavé je, že nemá vůbec fasetu, brousí se prostě celá plocha výbrusu jako u dláta. Tomu odpovídají řezné vlastnosti. V podstatě je to neostřejší nůž, co jsem kdy měl v ruce (sorry, HENNYVILLE, ale na tohle prostě ani Japonsko nemá:)). Řez v jakémkoli dřevě je naprosto neskutečně čistý a hladký, zatím ozkoušeno v lípě, olši, dubu, ořechu a smrku. Profil ostří je geniální, jde se s tím dostat kamkoli a dělat cokoli, od širokých tenkých špon na zahlazení povrchu, po silnější úzké špony na rozbití jednolitého povrchu. Jo, a špička se při úchopu jako tužka hodí na vrubořez líp než klasické řezákovité řezbářské nože. Ocel samozřejmě dvouvrstvá a linie je krásně vidět. No, jsem prostě nadšenej jao už dlouho z ničeho. Jsem zase na drevorezba.cz udělal trochu větší nákup, ale tohle je z toho balíku úplně best of. Akorát teda budu muset dávat trochu víc bacha. Už jsem si pár nožů a dlát do ruky píchl, ale tohle by s tím profilem ostří bylo na šití okamžitě.