Abych trochu vyrovnal stavy, dam nejaky kuchynaky :-)
Gesshin Hide, dalsi perla ze Sakai, zakazkove upravovana pro www.japaneseknifeimports.com od legendarniho kovare Hideaki Yamamoto, ktery dela i pod svym jmenem "Hide". Jak uz jsem tu nekolikrat psal, Sakai je velice omezeny pocet kovaru a brusicu, kteri delaji prvotridni noze pod ruznymi jmeny, pro ruzne prodejce a ruzne firmy, avsak kvalita je stale nejvyssi. Jon Broida, majitel JKI a skvelej brusic ke kseftu pristupuje velice poctive. Udelal si svuj brand Gesshin, vybral si ty nejlepsi a podle socialnich siti vsechny blacksmiths nekolikrat do roka navstevuje a ladi jednotlivy rady kudel. cca 90 % Gesshin kudel je ze Sakai a kazda rada je specificky upravena prave pro Gesshin. Cili Gesshin Hide neni stejny jako Hide, Gesshin Kagekiyo neni stejny jako Kagekiyo atd.
Toto je trosicku jinej kousek nez jaky sem ze Sakai zatim videl, je o poznani sirsi, vyssi, tezsi. Delka cepele je 232mm, vyska u patky je 50.7mm, vaha 209g, v porovnani s mym Konosuke Fujiyama ktery ma na stejnou delku a 176g. Je to uhlikovka aogami #2, cili blue #2 na jadre, cladding taky z uhlikovky, cili celorez, HRC 63, silne reaktivni, coz ja miluju :-) ostrost totalni, brousi se jedna radost, profil hodne podobnej mymu Shiro Kamo R2, krasnej pracovni nuz. I kdyz to nevypada, ma hodne dobrou a jemnou spicku, i kdyz ne tak delikatni treba jako Kono Fuji. Krasne udelana rucka se sayou z Ichii, komplet udelany od lidi co maj rad Dentou Kogeishi. Jak je mym dobrym zvykem, dam par fotek.
Porovnani s Konem Fujiyama
a tady celej gang