• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Kuchynaky round 2.

    Dostal se ke me v ramci EU passaroundu nuz na testovani z jednoho UK kovarstvi http://danprendergastknives.com/
    Podle Danovych postu na KKF mi prislo ze si s tim nejak nevi rady, ma skills, vybaveni atd, ale hleda chyby. Dela je z britske uhlikovky BS1407:1970, pro me samozrejme neznamej matros. Podle fotek sem si rikal, ze by to mohla bejt dobra kudla a chtel sem ji zkusit. Sla ke me pres Skandinavii, Holandsko a Nemecko, dosla v celkem zubozenym stavu, takze jsem ji musel relativne dlouho davat dohromady.
    Kdyz jsem ji vytahl z krabice, okamzite me napadlo ze ta rucka bude nejvetsi slabinou toho noze, hrozne kratka, tenka, drevo nevim jaky, ale uz lehce praskly. Profil kudly byl na druhou stranu vybornej, ne moc dlouhej flat spot, celkove nuz hodne tenkej, monosteel, po brusu solidne ostrej. Po par prvnich cibulich mi ale doslo, ze rucka neni nejvetsi slabinou, ale je to spicka. Moc tenka, moc dlouha, proste prvni petina noze od spicky mi na nem vadila asi nejvic. Jeste ke vsemu tomu jak byl nuz hrozne tenkej, byl az moc pruznej, ale spis to pripisuju tomu, ze to je proste monosteel. Nemam je rad. Celkove ho hodnotim jako solidni nuz, kterej ale ma jeste hodne chyb. Na druhou stranu to ma potencial a myslim ze jednou bude dobrej :-)
    fotky






    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Abych trochu vyrovnal stavy, dam nejaky kuchynaky :-)
    Gesshin Hide, dalsi perla ze Sakai, zakazkove upravovana pro www.japaneseknifeimports.com od legendarniho kovare Hideaki Yamamoto, ktery dela i pod svym jmenem "Hide". Jak uz jsem tu nekolikrat psal, Sakai je velice omezeny pocet kovaru a brusicu, kteri delaji prvotridni noze pod ruznymi jmeny, pro ruzne prodejce a ruzne firmy, avsak kvalita je stale nejvyssi. Jon Broida, majitel JKI a skvelej brusic ke kseftu pristupuje velice poctive. Udelal si svuj brand Gesshin, vybral si ty nejlepsi a podle socialnich siti vsechny blacksmiths nekolikrat do roka navstevuje a ladi jednotlivy rady kudel. cca 90 % Gesshin kudel je ze Sakai a kazda rada je specificky upravena prave pro Gesshin. Cili Gesshin Hide neni stejny jako Hide, Gesshin Kagekiyo neni stejny jako Kagekiyo atd.
    Toto je trosicku jinej kousek nez jaky sem ze Sakai zatim videl, je o poznani sirsi, vyssi, tezsi. Delka cepele je 232mm, vyska u patky je 50.7mm, vaha 209g, v porovnani s mym Konosuke Fujiyama ktery ma na stejnou delku a 176g. Je to uhlikovka aogami #2, cili blue #2 na jadre, cladding taky z uhlikovky, cili celorez, HRC 63, silne reaktivni, coz ja miluju :-) ostrost totalni, brousi se jedna radost, profil hodne podobnej mymu Shiro Kamo R2, krasnej pracovni nuz. I kdyz to nevypada, ma hodne dobrou a jemnou spicku, i kdyz ne tak delikatni treba jako Kono Fuji. Krasne udelana rucka se sayou z Ichii, komplet udelany od lidi co maj rad Dentou Kogeishi. Jak je mym dobrym zvykem, dam par fotek.

    Porovnani s Konem Fujiyama



    a tady celej gang
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    XMEDA: Dá se to celkem pohodlně držet jako tužka, takže vrubořez není problém. Je fakt, že kdyby to ostří bylo kratší, tak by to šlo o chlup líp, ale zase by šly hůř jiný techniky. Navíc ta dlouhá tenká špička má schopnost se fakt dostat kamkoli a říznout po vláknech. Dřív jsem řezal základním řezb. nožem od narexu a taky to šlo, ale má jen rovné ostří, což docela limituje. Ale je takový řezákovitý, takže vrubořezy s tím šly pěkně. Nedávno jsem měl v ruce nůž od pfeilu a byl jsem docela nepříjemně překvapený - dost tenký, ohebný a ostrost, kterou umím i s narexem. Takže po těchto zkušenostech mora naprosto bez konkurence, nenarazil jsem na nic, co by mi na tom noži vadilo. Vlastně teda to originální plastový pouzdro je úplně na draka. Ale časem vyrobím pořádný.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    JOSEF_K: neni to na takovy jemny rezani moc dlouhy? Vzdycky kdyz jsem neco takovyho rezal, tak jsem radsi vzal skalpel co ma centak, da se poradne chytit blizko rezu a pouzivat jen silu+rozsah prstu, takze se clovek nemuze riznout.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JOSEF_K: A klidně pls jako fotku do záhlaví:). Původně jsem si říkal, že bych mohl trochu trolit s tím okousaným hultaforsem za 120 kč, jako že mám taky nůž, ale tohle bude lepší:).
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Ať z toho dnešního blbnutí taky něco máte...

    Btw.: řezal jsem to tak dvě až tři hodiny. Je to slušně tvrdý jilm a po dokončení to furt bez zaváhání holilo.

    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JOSEF_K: Tak ono na maso taky dobrý. Při dost harapácký čepeli to veme i zámek (ne Visací, ale zvěře).
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MANFRED: tak třeba tu novou moru bych pilníkem nebral:). ale jak s tím hultafors pižlám hlavně pevný čalounický látky a podobný věci, tak se to zubatý ostří docela hodí:).
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JOSEF_K: Což je u lidí, který nože používaj na práci dost normální :-)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    VINC: jo, je delší než u běžných řezb. nožů, ale člověk si rychle zvykne. Dneska jsem zkusil všechny techniky, co používám, a je to paráda.
    VINC
    VINC --- ---
    JOSEF_K: Chci taky pořídit, ale bál jsem se že čepel je moc dlouhá? Mám doma od Mory už dva nože a řeže se stim krásně :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    RIVAN: přímo tenhle a přímo odsud. jinak už dve hodiny řežu v jilmu a ostrost zatím nezměněna:). http://www.drevorezba.cz/detail.aspx?kategorie=2466
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Takhle se dela Kanji na Kato kudlach (1500 USD za kus a vic)
    Kato Kanji
    https://www.youtube.com/watch?v=oFJ44qz9_to

    RIVAN
    RIVAN --- ---
    JOSEF_K: Muzes prosim hodit link primo na ten nozik?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MANFRED: Ono je docela možný, že to tak měl i můj pracovní hultafors. Ale ten už je tolikrát přebroušenej, že se to fakt nepozná. Jenže to je nůž, kterým sundávám čalounění, takže každou chvíli trefím hřebík nebo ideálně ocelovou pružinu, takže se brousí vlastně furt vším, co je aktuálně po ruce. Pilník na řetěz atd.:).
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JOSEF_K: Tak ono co tak tušám, finka taky nemá fazetu. Doma určitě ne. Já jsem takhle napravil kolegovi "rybářskou sadu" od Marttiini, která jak líčil jako nová senzační, po 10 letech ostření na kolečkách, pojistkách a voknu od auta (což jinak na nože teda doporučuju) tak nějak na prd :-).
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    HENNYVILLE: se spíš někdy stav, dáme fight:). Tohle stejně jako břitva řízne hoblinku z chlupu na ruce, aniž bys ho přidržoval:).
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    JOSEF_K: Hele bacha jo :-) dnes mi prisel novej kousek ze Sakai a myslim ze to mozna trumfne vse :-) az budu mit cas tak dam fotky.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Na chvíli přeruším traverzy...

    Dorazila Mora 106 Erik Frost. A je ještě lepší, ostřejší a hezčí, než jsem čekal. Jeden z nejslavnějších řezbářských nožů ever. Zajímavé je, že nemá vůbec fasetu, brousí se prostě celá plocha výbrusu jako u dláta. Tomu odpovídají řezné vlastnosti. V podstatě je to neostřejší nůž, co jsem kdy měl v ruce (sorry, HENNYVILLE, ale na tohle prostě ani Japonsko nemá:)). Řez v jakémkoli dřevě je naprosto neskutečně čistý a hladký, zatím ozkoušeno v lípě, olši, dubu, ořechu a smrku. Profil ostří je geniální, jde se s tím dostat kamkoli a dělat cokoli, od širokých tenkých špon na zahlazení povrchu, po silnější úzké špony na rozbití jednolitého povrchu. Jo, a špička se při úchopu jako tužka hodí na vrubořez líp než klasické řezákovité řezbářské nože. Ocel samozřejmě dvouvrstvá a linie je krásně vidět. No, jsem prostě nadšenej jao už dlouho z ničeho. Jsem zase na drevorezba.cz udělal trochu větší nákup, ale tohle je z toho balíku úplně best of. Akorát teda budu muset dávat trochu víc bacha. Už jsem si pár nožů a dlát do ruky píchl, ale tohle by s tím profilem ostří bylo na šití okamžitě.



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam