NEVIEM: jedu tez na vetsinu veci pomer cena/vykon, osobne bych pro svoje rodice vzal bych par nozu (jakoze dva - velkej a malej jak ostatne radi BRUKEV) od Lamartu (
http://kuchynske-noze.heureka.cz/lamart-lt2045-nuz-kucharsky-20cm-damas/#), super se brousi (relativne mekka ocel) a kdyz jim koupis obtahovadlo na kuzi od cinskejch deti z ebay za 60kc, tak to bude holit dost dlouho bez nutnosti brouseni. Z lowendu jednoznacne top co jsem mel v ruce a brousil.
Druha trochu lepsi varianta je koupit Gyuto z AUS8 z ebaye a nejakej malej k tomu (to mam ja a rok holi bez problemu jen obtahuju na kuzi po par krajeni, varim parkrat do tydne)
http://www.ebay.com/...fe-Gyuto-180mm-New-Japan-/222050902592?hash=item33b343e240:g:e58AAOSwh-1W44Mb
Za ty prachy imo lepsi nez Tojiro z VG10, rucka zpracovana lip jak tojiro, lehce jsem smirkovou houbickou srazil hranu u konce noze, jinak jen sama pozitiva. Pekne tenkej nuz, ostrej a dobre se brousi a s AUS8 mam ze zaviraku jen dobry zkusenosti
treti je vzit F radu od Tojiro (F-807 ci F-808, F-801 a neco k tomu treba, nebo maj i sady) - mam od nich F-801
TOJIRO WESTERN JAPONSKÝ ŠÉFKUCHAŘSKÝ NŮŽ 180 MM (F-807) | noze-tojiro.cz
https://www.noze-tojiro.cz/product/detail/17/
Z meho pohledu to za tu cenu nestoji, vykon ty laminovany VG10 neni takovy, abych oproti dobre nabrouseny AUS8 poznal rozdil a cenou je o dost drazsi, vyroba tez strojova, to uz bych radsi prihodil litr dva a mel neco, co videlo kovare aspon z vlaku